Mak je skvelým zdrojom vápnika aj bielkovín: Doprajte si ho v jednej z týchto podôb

Makový koláč

thinkstockphotos.com

Mak – čierna dobrota, ktorá sa spája s jedlami a zákuskami najmä v chladnom období. Vynikajúco sa hodí aj do tohto pôstneho času, pretože obsahuje dosť bielkovín a dokáže skvelo zasýtiť. Okrem toho je jedným z najhodnotnejších zdrojov vápnika, pretože ho obsahuje až 12-krát viac, ako napríklad kravské mlieko. Tak čo, ktorý z týchto chutných makových koláčov si pripravíte vy?

Rýchly makový koláč

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček maku (nepomletého)
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 dcl oleja
  • 1 prášok do pečiva

Postup: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme mlieko, olej, mak a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov vymiešame sneh a pridáme ho ku cestu. Cesto poriadne premiešame a vylejeme na maslom vymastený plech na pečenie. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 15 – 20 minút. Po upečení môžeme vrch koláča pocukrovať, poliať citrónovou polevou, alebo natrieť lekvárom a poliať čokoládovou polevou.


Mohlo by vás zaujímať: Tvarohový koláč dvakrát inak: Pochutnajte si aj vy!


Makový mrežovník

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 150 g cukru
  • 1 vajce
  • ½ prášku do pečiva

Náplň:

  • 400 g lekváru
  • 100 g mletého maku
  • 1 vanilkový cukor

Postup: Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme maslo, vajce, cukor a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu v chlade odležať. V miske zmiešame lekvár s makom a vanilkovým cukrom. Po hodine si cesto rozdelíme a tretinu jeho objemu si odložíme bokom. Zvyšné cesto rozvaľkáme a dáme na plech vymastený maslom. Na cesto rozotrieme náplň a odloženú tretinu cesta rozvaľkáme a vykrojíme z nej pásiky. Tie naukladáme vo forme mriežky na koláč a dáme ho piecť do rúry. Pečieme pri teplote 180°C asi 30 – 40 minút, resp. kým nie je cesto hotové, pretože každá rúra pečie trochu inak. Po upečení ho môžeme poprášiť práškovým cukrom.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Jablkový koláč: Klasika, ktorá poteší aj vaše srdce


Makové keksy

Potrebujeme:

  • 200 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vajce
  • 100 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 70 g nemletého maku
  • 1 vanilkový cukor

Postup: V múke rozmiešame prášok do pečiva, pridáme cukor, vajce, mak a maslo. Dobre premiešame a necháme pár hodín odstáť v chladničke. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme z neho kolieska. Uložíme na plech vymastený maslom, alebo vyložený papierom na pečenie a dáme piecť do rúry pri teplote 190°C asi na 10 minút. Ešte teplé obalíme po upečení vo vanilkovom cukre.


Poznáte nejaké ďalšie chutné zákusky z maku? Napíšte recepty na ne ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close