Mak je skvelým zdrojom vápnika aj bielkovín: Doprajte si ho v jednej z týchto podôb

Makový koláč

thinkstockphotos.com

Mak – čierna dobrota, ktorá sa spája s jedlami a zákuskami najmä v chladnom období. Vynikajúco sa hodí aj do tohto pôstneho času, pretože obsahuje dosť bielkovín a dokáže skvelo zasýtiť. Okrem toho je jedným z najhodnotnejších zdrojov vápnika, pretože ho obsahuje až 12-krát viac, ako napríklad kravské mlieko. Tak čo, ktorý z týchto chutných makových koláčov si pripravíte vy?

Rýchly makový koláč

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček maku (nepomletého)
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 dcl oleja
  • 1 prášok do pečiva

Postup: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme mlieko, olej, mak a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov vymiešame sneh a pridáme ho ku cestu. Cesto poriadne premiešame a vylejeme na maslom vymastený plech na pečenie. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 15 – 20 minút. Po upečení môžeme vrch koláča pocukrovať, poliať citrónovou polevou, alebo natrieť lekvárom a poliať čokoládovou polevou.


Mohlo by vás zaujímať: Tvarohový koláč dvakrát inak: Pochutnajte si aj vy!


Makový mrežovník

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 150 g cukru
  • 1 vajce
  • ½ prášku do pečiva

Náplň:

  • 400 g lekváru
  • 100 g mletého maku
  • 1 vanilkový cukor

Postup: Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme maslo, vajce, cukor a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu v chlade odležať. V miske zmiešame lekvár s makom a vanilkovým cukrom. Po hodine si cesto rozdelíme a tretinu jeho objemu si odložíme bokom. Zvyšné cesto rozvaľkáme a dáme na plech vymastený maslom. Na cesto rozotrieme náplň a odloženú tretinu cesta rozvaľkáme a vykrojíme z nej pásiky. Tie naukladáme vo forme mriežky na koláč a dáme ho piecť do rúry. Pečieme pri teplote 180°C asi 30 – 40 minút, resp. kým nie je cesto hotové, pretože každá rúra pečie trochu inak. Po upečení ho môžeme poprášiť práškovým cukrom.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Jablkový koláč: Klasika, ktorá poteší aj vaše srdce


Makové keksy

Potrebujeme:

  • 200 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vajce
  • 100 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 70 g nemletého maku
  • 1 vanilkový cukor

Postup: V múke rozmiešame prášok do pečiva, pridáme cukor, vajce, mak a maslo. Dobre premiešame a necháme pár hodín odstáť v chladničke. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme z neho kolieska. Uložíme na plech vymastený maslom, alebo vyložený papierom na pečenie a dáme piecť do rúry pri teplote 190°C asi na 10 minút. Ešte teplé obalíme po upečení vo vanilkovom cukre.


Poznáte nejaké ďalšie chutné zákusky z maku? Napíšte recepty na ne ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame