Mandle či brokolica sú hotový poklad pre srdce: Ako z nich vyťažíte čo najviac?

Brokolica

Brokolica prináša nášmu telu množstvo zdravotných benefitov (Zdroj: GettyImages)

Odborníci z The Heart Foundation sú presvedčení o tom, že najlepší spôsob, ako sa starať o svoje srdce, je vyznávať zdravý životný štýl. To znamená nefajčiť, udržiavať hladinu cholesterolu a krvného tlaku na primeranej úrovni, pravidelne sa hýbať, obklopiť sa dobrými ľuďmi a, samozrejme, jesť zdravú a vyváženú stravu.

V rámci stravovania, ktoré má udržať srdce v dobrej kondícii, sa odporúča napríklad menej soliť a nezdravé tuky nahradiť tými zdravými. Alkohol by sme si mali dopriať s mierou a do jedálnička zaradiť potraviny, ktoré sú pre srdce obzvlášť prospešné. Ktoré to sú a ako ich konzumovať, aby z nich malo telo čo najväčší osoh?

Mandle pre nižší tlak

Mandle sú pre srdce užitočné z viacerých dôvodov. Prvým z nich je obsah prospešných nenasýtených mastných kyselín s protizápalovými účinkami. Druhým je fakt, že protizápalovo pôsobia aj antioxidanty z kategórie flavonoidov, spolu s vitamínom E, ktoré zároveň priaznivo ovplyvňujú zdravie ciev. Nuž a napokon, vláknina napomáha k znižovaniu krvného tlaku i cholesterolu.

Tip: Ak chcete zvýšiť využiteľnosť živín zastúpených v mandliach, namočte ich na 12-24 hodín do vody. Znížite tak obsah antinutrientov zabraňujúcich vstrebávaniu niektorých látok, najmä minerálov.


Mohlo by vás zaujať: Medicína menom brokolica: Proti rakovine, vysokému tlaku aj cholesterolu!


 

Brokolica ako prevencia infarktu

Aj brokolica sa môže popýšiť viacerými pozitívnymi účinkami na zdravie kardiovaskulárneho systému. Predstavuje prevenciu infarktu i mŕtvice, zabraňuje ateroskleróze, znižuje hladinu cholesterolu aj krvného tlaku. Za tieto benefity je zodpovedný napríklad slušný obsah vlákniny, ale aj antioxidantov. Medzi tie patrí napríklad sulforafán disponujúci protirakovinovými účinkami alebo luteín.

Tip: Nielen kvôli využiteľnosti sulforafánu, ale napríklad aj zachovaniu vitamínu C, ktorý je citlivý na teplo, sa odporúča brokolicu pripravovať v pare po dobu 3-4 minút. Čínski vedci naopak radia nakrájať ju nadrobno, nechať 1,5 hodiny postáť a potom jemne orestovať. Takto pripravená brokolica obsahuje takmer 3-krát toľko sulforafánu ako taká, ktorú by ste orestovali hneď po nakrájaní.

Horká čokoláda si poradí s cholesterolom

Kvalitná horká čokoláda, teda čokoláda s obsahom 75 % a viac kakaa, je nabitá flavonoidmi (flavanolmi), ktoré znižujú riziko vzniku srdcových chorôb. Kakaové polyfenoly sa tiež podieľajú na udržiavaní normálnej hladiny cholesterolu. Odborníci z University of Michigan zaradili horkú čokoládu aj do svojej výživovej pyramídy (The Healing Foods Pyramid). Patrí medzi potraviny, ktoré možno konzumovať pravidelne, pričom denné množstvo predstavuje zhruba 30 g. Samozrejme, pri zohľadnení celkového denného energetického príjmu.

Tip: Pri výbere horkej čokolády treba dôsledne čítať etiketu – kvalitná obsahuje kakaovú hmotu s % vyjadrením obsahu kakaovej sušiny (ideálny je obsah minimálne 70 %), kakaové maslo a cukor (trstinový či kokosový, môžete sa stretnúť aj s javorovým).


Mohlo by vás zaujať: Poklad z našich končín: Jablká môžu byť aj vaším elixírom zdravia


Jablká plné antioxidantov

Srdcovým chorobám možno predchádzať aj pravidelnou konzumáciou „obyčajných“ jabĺk. Sú známe napríklad obsahom pektínu, ktorý sa podieľa na znížení hladiny cholesterolu. Navyše, zastúpené antioxidanty majú protizápalové účinky. Tí, ktorí prijímajú veľa ovocia a zeleniny, majú nižšie riziko vzniku chronických chorôb, medzi ktoré patria aj tie srdcové.

Tip: Jablká sú u nás dostupné po celý rok, avšak patria aj medzi najviac chemicky ošetrované plodiny. Čiže aj tie v obchode môžu obsahovať rezíduá biocídov či hormónov. Podľa vedcov sa ich zbavíte tak, že ich na 15 minút namočíte do vody so sódou bikarbónou (na 2 šálky použite 1 čajovú lyžičku sódy). Riešením je aj to, že si nájdete overeného lokálneho pestovateľa, poprípade kúpite jablká z ekologického poľnohospodárstva.


Ktoré jedlé byliny z našich lúk využívate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.





Zdroj: Mirka S., gettyimages
Odporúčame