Maškrtenie bez výčitiek: Upečte si tieto dve dobroty aj bez cukru!

pečenie

photl.com

Milujete pečené koláčiky, no bojíte sa priberania? Kalórie v podobe množstva cukru vás pri elektrickej rúre viac strašiť nemusia. To, čo samotné maškrty robí sladkým, totiž poľahky môžete nahradiť niečím menej energetickým a ďaleko zdravším. Inšpirujte sa receptami na pečené pochúťky bez použitia cukru – vaša rodina či známi si rozdiel ani nevšimnú. A ak náhodou áno, hodnotiť budú len pozitívne.

Jablkové potešenie

Jeden z najjednoduchších receptov nielen pre začínajúce gazdinky. Ak obľubujete svieže koláče s prirodzenou chuťou, ten nasledujúci je šitý presne pre vás.

Čo budete potrebovať: 300g hladkej múky, 220g tuku na pečenie, 1 dcl vody alebo podľa potreby, 2 žĺtky, cca 5 jabĺk, 1 lyžičku škorice, hrsť orechov (ideálne pomletých), hrsť drobného ovocia

*poznámka: Drobným ovocím sa myslia ríbezle, čučoriedky, maliny, lesné jahody, trnky alebo čo špajza dá – pokojne môžu byť aj z kompótu. V tom prípade ale rátajte s vyšším energetickým obsahom. Pri zaváraní kyslého ovocia totiž väčšina z nás cukrom príliš nešetrí.

Ako na to: Z múky, tuku, vody a žĺtkov vypracujeme cesto. To rozdelíme na dve polovice a každú zvlášť vyvaľkáme. Prvú polovicu opatrne prenesieme na plech. Na túto vrstvu cesta poukladáme nastrúhané jablká, ktoré posypeme škoricou, orechmi a drobným ovocím. Všetko prikryjeme druhou polovicou cesta a popicháme vidličkou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote do 200 °C. Po vychladnutí nakrájame na štvorce a môžeme degustovať. V prípade, že hotový koláčik je na vás príliš originál a trpký, môžete si ho vylepšiť kvapkami medu.


Mohlo by vás zaujať: Milujete sushi? Takto si ho pripravíte doma – a ešte aj ušetríte!


Dobrota s príchuťou exotiky

Ak ste doteraz o agávovom nektári nepočuli, je na čase ho vyskúšať. Dostať ho už aj na Slovensku a jedna fľaška stojí okolo päť eur. Agávy patria medzi exotické rastliny, ktoré sa podobne ako palmy viažu k teplému prímorskému prostrediu. Rozšírené sú však aj v našich zemepisných šírkach, kde ich nadšenci pestujú vo veľkých vonkajších črepníkoch. Typický je pre nich ružicovitý tvar a ostnatý okraj veľkých zelených listov.

Na nesledujúci koláč si vopred pripravte: ¾ šálky polohrubej múky, postrúhanú kôru z jedného pomaranča, 1 čajovú lyžičku vanilky, 10 vaječných bielkov, ½ lyžičky prášku do pečiva, ½ šálky agávového sirupu

Postup: Rúru predhrejte na 170 °C a pripravte si tortovú formu. Tú pre istotu vysteľte papierom na pečenie. Vezmite ručný mixér a začnite šľahať bielka pri najvyšších obrátkach. Keď bielka začnú peniť, pridajte prášok do pečiva. Za stále miešania do bielej hmoty postupne prilievajte agávový sirup a vo finále pridajte vanilku. Nakoniec pri najmenšej rýchlosti vsypte múku zmiešanú s pomarančovou kôrou. Takto vymiešané cesto vlejte do pripravenej formy a pečte približne 30 minút. Nechajte vychladnúť a servírujte s čerstvým ovocím.

Zdroj: photl.com, photl.com, Emma
Odporúčame