Cena masla na Slovensku sa v posledných mesiacoch vyšplhala na historické maximum. V priemere sa 250-gramové balenie predáva za viac ako 3,50 €, čo prináša tlak na rozpočty domácností. Pre tých, ktorí chcú ušetriť alebo jednoducho hľadajú zdravšie alternatívy, existuje množstvo možností, ako maslo nahradiť. Ktoré to sú?
Maslo a %
Aj v rámci rapídneho nárastu cien je dôležité vždy skontrolovať si, že maslo, ktoré chcete kúpiť, obsahuje aspoň 82 % tuku. Práve tuk je kľúčovým nositeľom chuti a zaručuje jeho krémovú textúru. Maslo s nižším obsahom tuku (napríklad 60 %) obsahuje viac vody, čo môže negatívne ovplyvniť výsledok pri pečení.
Aj keď cena masla rastie, nemusí to znamenať koniec chutného pečenia a varenia. Experimentujte s rôznymi alternatívami, aby ste našli tú, ktorá vám najviac vyhovuje. My vám ponúkame niekoľko overených tipov.

Alternatívy pri pečení
Pri pečení je maslo nenahraditeľné pre svoju schopnosť dodať cestu vzdušnosť, vlhkosť a jemnú textúru. Napriek tomu existujú efektívne náhrady:
Ghee
Ghee je priepustné maslo, ktoré má výraznú orieškovú chuť a obsahuje minimálne množstvo laktózy. Je ideálne na pečenie pri vysokých teplotách a tiež na vyprážanie a restovanie, pretože sa neprepaľuje a nevznikajú pri ňom škodlivé látky.
Navyše, je bohaté na vitamíny A, D, E a K, ktoré sú rozpustné v tukoch a dôležité pre správne fungovanie organizmu. Ghee maslo je hodnotnou alternatívou k bežnému maslu, no jeho cena je spravidla vyššia ako je tomu pri klasickom masle.
Kokosový olej
Veľkým benefitom kokosového oleja je to, že má antivírusové a antibakteriálne vlastnosti. Používa sa v pomere 1:1 namiesto masla.
Rafinovaný kokosový olej má neutrálnu chuť, zatiaľ čo nerafinovaný dodáva jemnú kokosovú arómu. Cena kokosového oleja je pomerne prijateľná. Približne 500 ml balenie panenského BIO kokosového oleja sa pohybuje okolo 6 eur a častokrát ho viete kúpiť aj v zľave.
Vedeli ste, že vďaka hydratačným vlastnostiam je kokosový olej obľúbený v kozmetike na ošetrenie suchej pokožky, ekzémov a ako vlasový zábal pre lesklé a zdravé vlasy?
Olivový olej
Extra panenský olivový olej je bohatý na polyfenoly a vitamín E, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom. Je ideálny do množstva receptov bez toho, že by ste vôbec postrehli zmenu chuti v porovnaní s klasickým maslom.
Dôležité je tiež poznamenať, že sa olivovým olejom dá nahradiť maslo pri takých receptoch, kde nie je potrebné pevné maslo. Olivový olej sa používa v pomere 3:4 k bežnému množstvu masla.

Alternatívy masla pri bežných pokrmoch
Ak maslo používate najmä na natieranie si na pečivo, máte to o to jednoduchšie. Existuje množstvo chutných možností, ktoré nielen osviežia váš jedálniček, ale dodajú aj potrebné živiny.
Olivový olej nemusíte používať len na varenie. Skúste ho zmiešať s bylinkami, ako sú bazalka, tymián či cesnak, a získate jednoduchú, no veľmi chutnú alternatívu k maslu. V lepších reštauráciách je bežné, že sa čerstvé pečivo s olivovým olejom podáva ako predkrm.
Arašidové, mandľové alebo kešu maslo sú bohaté na bielkoviny, zdravé tuky a energiu. Navyše dodajú vašim raňajkám dlhotrvajúci pocit sýtosti.
Zlou voľbou nemusí byť ani humus. Táto cícerová nátierka je nielen chutná, ale aj bohatá na bielkoviny a vlákninu. Hummus je skvelý na natieranie pečiva, ale aj ako dip na čerstvú zeleninu.
Zdieľať na
Zdieľaní