Máte chuť na jednoduchú sladkú dobrotu? Skúste tieto chutné variácie žemľovky

Žemľovka

blogspot.com

Iste aj vy patríte medzi tých, ktorí dostanú z času na čas chuť na niečo sladké. Nemusí to byť však vždy len čokoláda. Medzi sladké dobroty patria aj jedlá, ktoré sa dajú pripraviť s použitím chutných sladkých ingrediencií. Medzi také patrí napríklad aj žemľovka. Pripraviť sa dá na množstvo spôsobov a okrem rožkov môžete použiť aj bagetu, či vianočku.

Jablková žemľovka

Potrebujeme:

  • 7 rožkov
  • 500 ml mlieka
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 250 g tvarohu
  • 5 nastrúhaných jabĺk
  • škoricový cukor
  • hrozienka

Postup: Jablká krátko podusíme so škoricovým cukrom a hrozienkami.  Rožky nakrájame na kolieska a namáčame ich v mlieku, v ktorom sme rozmixovali vajcia a cukor. Do vymasteného pekáča rozložíme namočenú tretinu rožkov, na ňu dáme vrstvu tvarohu. Naň naukladáme rožky, potom dáme vrstvu jabĺk a vrchnú vrstvu rožkov. Ak nám zostane mlieko, rozlejeme ho po žemľovke a na vrch naukladáme aj pár plátkov masla. Dáme piecť do rúry na 170 °C asi na 30 – 40 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Vráťte sa na chvíľu do detstva: Upečte si niektorú z týchto báboviek!


Marhuľová žemľovka

Potrebujeme:

  • 2 – 3 veľké bagety
  • 500 ml mlieka
  • 50 g cukru
  • 500 g tvarohu
  • 1 marhuľový kompót
  • 4 vajcia
  • 100 g masla
  • hrozienka
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 škoricové cukry

Postup: Bagetu nakrájame na plátky a namočíme ju v mlieku, v ktorom je rozmiešaný cukor a vajcia. Tretinu namočených bagiet poukladáme na dno vymasteného pekáča a na ne dáme ½ marhúľ a ½ tvarohu a posypeme 1 vanilkovým a 1 škoricovým cukrom. Na túto vrstvu  naukladáme vrstvu namočených žemlí a na ne opäť rovnakým spôsobom vrstvu marhúľ a tvarohu spolu s cukrami. Ako poslednú vrstvu naukladáme namočené žemle. Dáme piecť do rúry pri teplote asi 160 °C na približne 40 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Tvarohový koláč dvakrát inak: Pochutnajte si aj vy!


Vianočková žemľovka

Potrebujeme:

  • 1 vianočku
  • 250 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • 6 nastrúhaných jabĺk
  • 1 škoricový cukor
  • 1 vanilkový cukor

Postup: Vianočku nakrájame na plátky a v mlieku rozmiešame žĺtky. Polovicu nakrájanej vianočky dáme na dno vymasteného pekáča a pokvapkáme ju mliekom. Na ňu naukladáme postrúhané jablká, rozmiešané s vanilkovým a škoricovým cukrom. Na vrch poukladáme zvyšok vianočky a pokvapkáme zvyškom mlieka. Dáme piecť do rúry na teplotu 160 °C na dobu asi 30 – 40 minút. Z bielkov urobíme sneh, ktorý rovnomerne vylejeme na takmer hotovú žemľovku a dáme ešte na 5 minút dopiecť.


Poznáte ešte nejaké ďalšie chutné recepty na prípravu žemľovky? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: blogspot.com, blogspot.com, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close