Iste aj vy patríte medzi tých, ktorí dostanú z času na čas chuť na niečo sladké. Nemusí to byť však vždy len čokoláda. Medzi sladké dobroty patria aj jedlá, ktoré sa dajú pripraviť s použitím chutných sladkých ingrediencií. Medzi také patrí napríklad aj žemľovka. Pripraviť sa dá na množstvo spôsobov a okrem rožkov môžete použiť aj bagetu, či vianočku.
Jablková žemľovka
Potrebujeme:
- 7 rožkov
- 500 ml mlieka
- 2 lyžice práškového cukru
- 2 vajcia
- 250 g tvarohu
- 5 nastrúhaných jabĺk
- škoricový cukor
- hrozienka
Postup: Jablká krátko podusíme so škoricovým cukrom a hrozienkami. Rožky nakrájame na kolieska a namáčame ich v mlieku, v ktorom sme rozmixovali vajcia a cukor. Do vymasteného pekáča rozložíme namočenú tretinu rožkov, na ňu dáme vrstvu tvarohu. Naň naukladáme rožky, potom dáme vrstvu jabĺk a vrchnú vrstvu rožkov. Ak nám zostane mlieko, rozlejeme ho po žemľovke a na vrch naukladáme aj pár plátkov masla. Dáme piecť do rúry na 170 °C asi na 30 – 40 minút.
Mohlo by vás zaujímať: Vráťte sa na chvíľu do detstva: Upečte si niektorú z týchto báboviek!
Marhuľová žemľovka
Potrebujeme:
- 2 – 3 veľké bagety
- 500 ml mlieka
- 50 g cukru
- 500 g tvarohu
- 1 marhuľový kompót
- 4 vajcia
- 100 g masla
- hrozienka
- 2 vanilkové cukry
- 2 škoricové cukry
Postup: Bagetu nakrájame na plátky a namočíme ju v mlieku, v ktorom je rozmiešaný cukor a vajcia. Tretinu namočených bagiet poukladáme na dno vymasteného pekáča a na ne dáme ½ marhúľ a ½ tvarohu a posypeme 1 vanilkovým a 1 škoricovým cukrom. Na túto vrstvu naukladáme vrstvu namočených žemlí a na ne opäť rovnakým spôsobom vrstvu marhúľ a tvarohu spolu s cukrami. Ako poslednú vrstvu naukladáme namočené žemle. Dáme piecť do rúry pri teplote asi 160 °C na približne 40 minút.
Mohlo by vás zaujímať: Tvarohový koláč dvakrát inak: Pochutnajte si aj vy!
Vianočková žemľovka
Potrebujeme:
- 1 vianočku
- 250 ml mlieka
- 3 vajcia
- 6 nastrúhaných jabĺk
- 1 škoricový cukor
- 1 vanilkový cukor
Postup: Vianočku nakrájame na plátky a v mlieku rozmiešame žĺtky. Polovicu nakrájanej vianočky dáme na dno vymasteného pekáča a pokvapkáme ju mliekom. Na ňu naukladáme postrúhané jablká, rozmiešané s vanilkovým a škoricovým cukrom. Na vrch poukladáme zvyšok vianočky a pokvapkáme zvyškom mlieka. Dáme piecť do rúry na teplotu 160 °C na dobu asi 30 – 40 minút. Z bielkov urobíme sneh, ktorý rovnomerne vylejeme na takmer hotovú žemľovku a dáme ešte na 5 minút dopiecť.
Poznáte ešte nejaké ďalšie chutné recepty na prípravu žemľovky? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.
Zdieľať na