Chcete vyskúšať zmenu, no pritom nestráviť v kuchyni dlhý čas pri sporáku? Nasledujúce recepty z mletého mäsa patria u nás k veľmi obľúbeným. Vyskúšajte ich aj vy – sú výborné a ich príprava ide od ruky.
Šťavnatá mäsová roláda
Budeme potrebovať:
– 600 g mletého bravčového mäsa
– 3 vajcia
– 2 rožky (alebo 2 žemle)
– 2 strúčiky cesnaku
– soľ
– mleté čierne korenie
– 2 ČL sladkej červenej papriky
– 2 tavené syry v črievku
– obľúbené bylinky: petržlenovú vňať, bazalku, pažítku podľa chuti
Postup:
Mleté mäso v miske vymiešame s vajíčkami, prelisovaným cesnakom a sladkou červenou paprikou. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Rožky namočíme do vody, vyžmýkame, natrháme na drobné kúsky a dôkladne vmiešame do ochuteného mletého mäsa.
Zmes odložíme do chladničky a pripravíme si jednoduchú plnku. Do taveného syru pridáme po 1 polievkovej lyžici z čerstvých byliniek. Výborná je petržlenová vňať s pažítkou, zaujímavú chuť urobia aj nasekané bazalkové listy.
Na pracovnú dosku si rozložíme alobal a mokrými rukami roztlačíme mäsovú zmes do obdĺžnika s hrúbkou približne 1 cm. Obdĺžnik potrieme syrovo bylinkovou plnkou a zatočíme do rolády. Roládu preložíme na kraj alobalu, zvyšok alobalu na doske potrieme olejom (aby sa pri pečení mäso neprichytilo) a roládu do neho zabalíme.
Pritlačíme aj okraje, uložíme na plech a vložíme do rúry. Pečieme po dobu 40 minút pri teplote 180 °C. Vrchnú časť alobalu po uplynutí času rozrežeme, roztvoríme a mäsovú roládu necháme v rúre zapiecť na ďalších 20 minút.
Obed z jedného plechu
Budeme potrebovať:
– 600 g mletého mäsa (bravčové alebo mix)
– 1 vajce
– 150 g uvarenej ryže
– 2 menšie cibule
– 3 strúčiky cesnaku
– soľ
– mleté čierne korenie
– 1 kg zemiakov
– 150 g tvrdého syra
– 250 ml smotany na varenie
– rascu
Postup:
Mleté mäso zmiešame s uvarenou ryžou, vajíčkom, prelisovaným cesnakom a nadrobno nakrájanou cibuľkou. Osolíme, okoreníme a vytvarujeme na guľky s priemerom 3 cm. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a osolíme ich.
Plech potrieme masťou alebo olejom, rovnomerne rozložíme mäsové guľky a pomedzi ne uložíme nakrájané zemiaky. Zemiaky posypeme rascou, plech prikryjeme alobalom a pečieme v rúre po dobu 30 minút pri teplote 200 °C.
Kým je plech v rúre, využijeme čas a nastrúhame si syr. Po polhodine dáme alobal preč, zemiaky prelejeme smotanou a celý obsah plechu rovnomerne posypeme nastrúhaným syrom. Dopekáme do zlatista ešte 10 – 15 minút.
Mohlo by vás zaujať: Chutné recepty s mletým mäsom: Vyskúšajte pečené fašírky aj ostré mäsové guľky
Jednoduché zapekané cestoviny so šampiňónmi
Budeme potrebovať:
– 500 g cestovín penne
– 400 g mletého mäsa
– 200 g čerstvých šampiňónov
– 2 mrkvy
– 500 g paradajkového pyré
– soľ
– mleté čierne korenie
– muškátový oriešok
– oregano
– 150 g strúhaného syra
Postup:
Cestoviny uvaríme v osolenej vode a zlejeme. Vo väčšej panvici zohrejeme olej. Pridáme mleté mäso, osolíme, okoreníme a dusíme pod pokrievkou. Keď mäso pustí šťavu, pridáme na plátky pokrájané šampiňóny a najemno postrúhanú mrkvu.
Za občasného premiešania dusíme, kým ingrediencie nezmäknú. Pridáme paradajkové pyré, prevaríme, dochutíme muškátovým orieškom a oreganom. Väčšiu zapekaciu misu vytrieme olejom, preložíme do nej uvarené cestoviny a navrstvíme mäsovo-šampiňónovú zmes.
Posypeme nastrúhaným syrom a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Zapekanie nepotrvá dlho, misu si preto počas pečenie kontrolujeme. Základom je, aby sa vrstvy pekne prepojili a vrchná syrová vrstva chytila zlatistý nádych.
Ktoré ďalšie chutné jedlá si z mletého mäsa pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty v diskusii pod článkom.
Zdieľať na