Povesť výnimočnosti, ktorá brokolicu sprevádza je oprávnená. Vďaka fytochemickým látkam, ktoré obsahuje, sa radí medzi bojovníkov proti rakovine. Laboratórne pokusy dokázali, že pravidelná konzumácia hlúbovej zeleniny znižuje riziko vzniku nádorových ochorení.
Sulforafan je látka obsiahnutá najmä v hlúbovitej zelenine. Pôsobí ako antioxidant a stimulátor prirodzených enzýmov. Tie majú na starosti detoxikáciu organizmu. A práve brokolica je najbohatším zdrojom sulforafanu. Výskumy dokázali, že u osôb, ktoré konzumujú veľké množstvo hlúbovitej zeleniny, je znížené riziko výskytu rakoviny – najmä pŕs a prostaty. Okrem protirakovinových účinkov, táto látka znižuje krvný tlak i hladinu cholesterolu. To je dôvod, prečo odborníci radia brokolicu medzi jednu z najzdravších druhov zeleniny vôbec. Tento malý zázrak dostať kúpiť i vo forme tabletiek ako detoxikačnú kúru.
Mohlo by vás zaujať: Liek na vysoký tlak: Tri kivi denne
Ako si ju dopestovať
Brokolica nie je náročná na pestovanie, dobre znáša i horšie klimatické podmienky, potrebuje však dostatok vlahy a pôdu bohatú na živiny. Je to plodina chladných dní, v lete vybieha do kvetu. Je možné ju pestovať v dvoch obdobiach a to výsadbou sadeníc v apríli a v auguste. Vegetačné obdobie je približne tri mesiace. Vydrží aj prízemné mrazíky a za priaznivého počasia ju môžeme mať na hriadke i v novembri. Jedlé sú aj listy brokolice. Mladé lístky môžeme použiť rovnako ako kapustu.
Brokolica v kozmetike
Z kvalitných semien brokolice sa získava olej, ktorý má jemne sladkastú vôňu. Je obľúbený najmä pri ošetrovaní vlasov a pokožky hlavy. Pridáva sa do produktov starostlivosti o vlasy. Zložky v oleji dodajú vlasom stratený lesk a nahrádzajú prípravky na báze silikónu. Vďaka nemu sa vlasy ľahko rozčešú a tiež sa zabráni ich „elektrizovaniu“. Príjemne sa vstrebáva do pokožky. Pár kvapiek oleja môžete pridať do svojho šampónu, poslúži vám rovnako dobre ako kondicionér.
Mohlo by vás zaujať: 50 najlepších potravín pre ženy
Brokolicová bábovka
Na jej prípravu potrebujeme: jednu brokolicu asi 500 g, 200 g šunky, 100 g tvrdého syra, 4 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, 150 ml mlieka, 250 ml polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 5 strúčikov cesnaku.
Brokolicu rozoberieme na menšie časti a v pare alebo slanej vode uvaríme do mäkka. Šunku nakrájame na drobno, syr nastrúhame na hrubo. Vychladnutú brokolicu pokrájame na malé kúsky a zmiešame s múkou a práškom do pečiva. Zalejeme mliekom, pridáme šunku, syr a prelisovaný cesnak. Dochutíme soľou, korením, prípadne bylinkami. Vajcia vyšľaháme do peny a vmiešame do vzniknutej hmoty. Pečieme v bábovkovej forme približne hodinu na 190°C. Je chutná aj za studena.
Zdieľať na