Medovkový, bazový či mätový: Domáce sirupy sú to pravé letné osvieženie

Sirup

thinkstockphotos.com

Domáci sirup je nielen chutnejší, ako ten z obchodu, ale obsahuje aj akúsi pridanú hodnotu. A to najmä v tom, že viete, čo v ňom naozaj je a z akých surovín je vyrobený. O tom, že je zrejme omnoho zdravší, ako kúpený snáď netreba ani hovoriť. Výroba domácich sirupov sa u nás stáva hitom, pretože je fajn ponúknuť priateľom na záhradnej oslave osviežujúcu lahôdku z vlastnej dielne. A čo je najlepšie – ich prípravu zvládne naozaj každý. Stačí si už len vybrať – pripravíte si mätový, bazový, alebo medovkový?

Domáci bazový sirup

Potrebujeme:

  • 25 – 30 bazových kvetov
  • 2 l vody
  • 1,5 kg trstinového cukru (môže byť aj biely)
  • 1 balenie kyseliny citrónovej, alebo šťavu z 1 a ½ citróna

Postup: Vodu si prevaríme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí do nej namočíme umyté kvety bazy tak, aby boli podľa možností čo najviac ponorené vo vode. Hrniec prikryjeme a dáme ich na 24 hodín lúhovať – najlepšie do chladu. Po 24 hodinách lúhovania precedíme zmes do väčšieho hrnca cez sitko, najlepšie vystlané tenkou látkou alebo látkovou plienkou, aby nám v sirupe nezostali žiadne nečistoty. Pridáme cukor a pomaly privádzame do varu za stáleho miešania. Cukor sa musí v sirupe úplne rozpustiť. Zmes necháme prevrieť a ešte za horúca nalievame do dobre vyumývaných fliaš. Ešte horúce uzavrieme uzáverom a po vychladnutí fľaše uskladníme na tmavom a chladnom mieste.


Mohlo by vás zaujať: Bazové kvety rozvoniavajú: Pripravte si z nich čaj na nachladnutie alebo sirup


Mätový sirup

Potrebujeme:

  • 20 stoniek čerstvej mäty
  • šťavu zo 1,5 citróna
  • 2 kg trstinového cukru
  • 2 l vody

Postup: Do prevarenej vody namočíme umyté stonky mäty. Pridáme citrónovú šťavu a necháme zakryté 24 hodín lúhovať. Potom celú zmes precedíme cez jemné sitko, najlepšie ak doň vložíme aj jemnú látku, záclonu, alebo detskú látkovú plienku. Do zmesi, ktorú sme si precedili do väčšieho hrnca dáme cukor – najlepšie trstinový, aby bol sirup zdravší, ale kto nemá, alebo nechce investovať viac peňazí, môže použiť pokojne aj biely cukor. Prihrievame na miernom ohni a miešame kým sa cukor úplne nerozpustí. Necháme prejsť varom a horúci sirup nalievame do umytých fliaš. Uzavrieme a necháme vychladnúť. Skladujeme v chladničke,  pivnici, alebo na inom chladnom a tmavom mieste.


Mohlo by vás zaujať: Bylinkové sirupy liečia a skvele chutia: Pripravte si ich doma aj vy!


Medovkový sirup

Potrebujeme:

  • 25 stoniek medovky lekárskej
  • 2,5 kg trstinového cukru
  • 3 litre vody
  • 3 citróny

Postup: Do prevarenej horúcej vody dáme medovku a dobre umyté, na kolieska nakrájané citróny. Necháme niekoľko hodín vychladnúť a následne dobre scedíme. Opäť postavíme na oheň a pridáme cukor. Miešame až kým sa úplne nerozpustí. Necháme prejsť asi 2 – 3 minúty varom a ešte horúci sirup nalejeme do pripravených dobre umytých fliaš. Ihneď uzavrieme a skladujeme na chladnom a tmavom mieste.


Aké domáce sirupy si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame