Hoci sa zdalo, že zima tento rok akosi nie a nie skončiť, nakoniec sme sa dočkali. So slnečnými lúčmi a teplejšími dňami prišiel ešte jeden zvestovateľ jari – medvedí cesnak. Rastie len na jar, takže si jeho výbornú chuť treba užiť čo najskôr.
Medvedí cesnak rastie na vlhkých lúkach, v tienistých a vlhkých lužných lesoch, pod krovinami a v lesoch. Má podlhovasté listy, ktoré pripomínajú konvalinku. Pri jeho zbieraní sa preto spoliehajte najmä na svojch čuch – medvedí cesnak totiž vonia ako ten klasický, ktorý používame bežne v kuchyni.
Mohlo by vás zaujať: Prečistite svoj organizmus: Tu sú 4 jednoduché spôsoby, ako zbaviť telo toxínov
Prospeje vášmu zdraviu
Medvedí cenak nielen výborne chutí, ale zároveň prospieva zdraviu. Má priaznivé účinky na zdravie a je skvelou súčasťou jarných detoxikačných kúr. Medzi jeho kladné vlastnosti zaraďujeme:
- Postupne znižuje vysoký krvný tlak
- Má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi
- Zabraňuje kôrnateniu civ
- Prečisťuje tráviaci systém
- Prečisťuje obličky
- Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov
- Posilňuje imunitný systém
- Podporuje pamäť a pôsobí proti nespavosti
- Podporuje hojenie otvorených rán
Dôležité je konzumovať medvedí cesnak čerstvý, sušením sa totiž jeho priaznivé účinky do veľkej miery strácajú.
Mohlo by vás zaujať: Pomôže proti chorobám aj v kuchyni: Sezóna medvedieho cesnaku je tu!
Ako ho jesť?
Na chlebe – nakrájajte lístky nadrobno a dajte na chlieb s maslom.
Ako ideálny detoxikačný „špenát“ – samostatný medvedí cesnak má veľmi výraznú chuť, ktorá nie každému vyhovuje, preto sa pri príprave na spôsob špenátu zvykne kombinovať so žihľavou. Nazbierajte teda dostatočné množstvo medvedieho cesnaku a žihľavy (prípravou stratia lístky množstvo objemu, takže radšej zbierajte viac ako menej). Zmiešajte dobre umyté lístky, a povarte v osolenej vode asi 10 minút. Potom ich zlejte a pokrájajte. Na panvičke speňte nadrobno nakrájanú cibuľku a pridajte múku. Potom pridajte trochu mlieka a uvarené listy. Povarte, aby sa všetko poriadne premiešalo. Nakoniec pridajte smotanu na šľahanie a rozmixujte. Podávajte napríklad s volským okom a zemiakmi.
Do šalátov – jar je ideálnym časom na prečistenie organizmu a šaláty by vo vašom jedálničku nemali chýbať. Pripraviť ho môžete aj z listov medvedieho cesnaku, ku ktorému doplníte svoje obľúbené ingrediencie. Ako zálievku uprednostnite napríklad olivový olej s octom a soľou.
Ako pesto – rozmixujte medvedí cesnak, soľ, korenie, olivový olej a píniové oriešky (ak nemáte, skúste slnečnicové semienka). Použite na cestoviny a posypte parmezánom.
Na pečené zemiaky – Ošúpte zemiaky, nakrájajte na kolieska a poukladajte na jemne naolejovaný papier na pečenie. Osoľte a posypte medvedím cesnakom (môžete použiť celé alebo pokrájané listy).
Do nátierok – Skúste ho napríklad rozmixovať s tvarohom alebo s cottage syrom a soľou. Nahradí cesnak dobre aj v rôznych iných nátierkach.
Ako liek počas celého roka – pokrájané listy zalejte alkoholom a po dvoch týždňoch sceďte. Tekutinu môžete používať celý rok na pitie, napríklad pri kašli či ženských problémoch. Tiež ňou môžeme potierať postihnuté miesta.
Ako používate medvedí cesnak v kuchyni vy? Podeľte sa o svoje tipy s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.
Zdieľať na