Medzi varnými doskami dnes možno vyberať: Ktorá vám bude vyhovovať najviac?

Moderná varná doska

blogspot.com

Patríte k tým, ktorí chcú kráčať s dobou v každom prípade, a teda mať aj top sporák s varnou doskou v kuchyni? Uponáhľaná doba si vyžaduje, aby fantastické kulinárske špeciality, pri ktorých predstave sa zbiehajú slinky, boli pripravené rýchlo a bez námahy. Ktorá varná doska vám to umožní?

Na trhu je v súčasnosti nepreberné množstvo varných dosiek – indukčné, klasické elektrické, sklokeramické, plynové s elektrickou platňou, kombinované – plyn/elektrina atď. Človek má až problém vybrať si tú „ideálnu“. Dôležité je, aby vám vybraný model šetril čas pri príprave a tiež peniaze za spotrebúvanú energiu.

Zamyslite sa

Prv než sa rozhodnete, zvážte niekoľko základných faktorov, ktoré ovplyvnia vaše rozhodnutie. Zamyslite sa nad týmito vecami:

  • či uprednostníte plyn alebo elektrinu
  • vlastné potreby – počet členov domácnosti, pre ktorých budete variť
  • bezpečnosť varných dosiek vo vzťahu k malým deťom – aby sa nepopálili alebo aspoň nie tak ľahko, mali bezpečnostnú poistku alebo systém bezpečnostného zablokovania
  • funkcie spotrebiča – digitálne programovanie času varenia, viaczónové platničky, indikátor zvyškového tepla, senzorový vypínač s funkciou pauza/stop umožňujúce krátke vypnutie celej varnej zóny na tri minúty a pod.
  • príkon spotrebiča –  koľko elektrickej energie vám odoberie za hodinu varenia
  • veľkosť kuchyne – bežná šírka elektrospotrebičov je 0,60, 0,70, 0,80 a 0,90 m. V prípade potreby sú na trhu aj úzke dosky – 0,30 m.
  • umiestnenie varnej dosky, aby priestor umožňoval jej zapustenie do pracovnej plochy. Odborníci odporúčajú 0,20 až 0,40 m kvôli zjednodušeniu pri manipulácii s hrncami
  • technické možnosti pripojenia – elektrický kábel, plynová prípojka alebo trysky na propán-bután

Mohlo by vás zaujímať: Varenie v tlakovom hrnci má viacero výhod: Poznáte ich všetky?


Funkcie, s ktorými sa môžete stretnúť

  • Booster umožňuje zvýšiť výkon ohrevu až o 50%, čím sa dosiahne úspora času
  • Power alebo POWER induction, tekutina v hrnci zovrie takmer okamžite – veľká úspora času prípravy a spotreby energie
  • Pauza/stop. Varenie sa preruší na tri minúty, funkcia pauza/stop umožňuje v prípade potreby rýchle a pohodlné vypnutie celej varnej zóny alebo krátke prerušenie na tri minúty
  • Stop gas – okamžité zhasnutie prívodu plynu v prípade vykypenia obsahu hrnca alebo vyvretia tekutiny
  • Wok horák – umožňuje rýchlo ohriať potraviny, odporúča sa pri použivaní wok panvíc

Nepodceňujte

Nikto nespochybňuje vašu šikovnosť, ale aby vám akákoľvek varná doska, pre ktorú sa rozhodnete,  fungovala bezpečne a bez problémov, mal by ju predsa len zapojiť certifikovaný majster.


Mohlo by vás zaujímať: Kupujete nové hrnce? Vyberte si ten správny materiál pre váš sporák


Indukčná varná doska

Vzhľadom na množstvo technických vymožeností patrí medzi TOP spomedzi sklokeramických varných dosiek. Opatrní by mali byť ľudia s kardiostimulátorom – musia mať odstup od varnej zóny aspoň 0,30 m.

Výhody:

– indukčná doska sa nezahrieva, zahrieva sa iba dno hrnca. Doska sa zahreje iba teplom sálajúcim z hrnca. Po odložení hrnca zo zdroja sa rýchlo ochladí.

– je rýchlejšia, odpadáva fáza predhrievania – rýchlo reaguje na reguláciu

– má vyšší výkon, ktorý umožňuje väčšiu rýchlosť a účinnosť ohrevu, a nižšiu spotrebu energie

– po odložení hrnca z varnej zóny sa obvod rozpojí a varenie sa automaticky ukončí

– je bezpečnejšou alternatívou k plynovým alebo klasickým sklokeramickým doskám

– vykypený obsah z hrnca sa nepripáli ani neprilepí na varnú dosku

– veľmi jednoduchá a nenáročná údržba – stačí jednoducho pretrieť

bezpečnejšia pre deti – teplá je iba priamo v mieste, kde stojí hrniec

Nevýhody:

– používanie špeciálneho riadu vyrobeného z takzvaných feromagnetických materiálov (napríklad oceľ, smaltovaná oceľ alebo liatina). Riad musí mať vodivé dno a reagovať na magnet, inak sa doska nezapne

– nemožno používať sklo

– vyššie obstarávacie náklady

Cena

Maximálny príkon 3000 až 11800 W = 279 – 1040 eur


Mohlo by vás zaujímať: Moderná varná doska alebo sporáková klasika: Na čom sa varí najlepšie?


Sklokeramická varná doska

Povrch má z tvrdeného skla. Na rozdiel od indukčnej dosky sa najprv zahrieva a potom prenáša teplo na dno hrnca a začne ho ohrievať.

Výhody:

  • elektronické obvody okrem iného umožňujú plynulú reguláciu nižších teplôt, napríklad pri rozpúšťaní masla, kontrolujú oblasť s vysokou teplotou
  • umožňuje v polovici varenia vypnúť ryžu či cestoviny, ktoré sa potom dovaria na zvyškovom teple
  • odolná proti teplotným šokom
  • rýchlovarná zóna
  • bezpečnosť ovládania istená detskou poistkou
  • nadstaviteľná voľba dĺžky varenia s automatickým vypnutím
  • nižšie obstarávacie náklady

Nevýhody:

  • vykypený obsah hrnca alebo akákoľvek nečistota sa pripáli na dosku
  • vyžaduje zvýšenú opatrnosť pri čistení
  • ostré a tvrdé predmety na nej zanechajú škrabance
  • v prípade pádu ťažkého predmetu na povrch je rozbitná

Cena

Maximálny príkon 6000 až 9100 W = 186 – 969 eur


Mohlo by vás zaujímať: Prevencia je základ: Znížte riziko požiaru na minimum podľa našich rád


Plynová varná doska

Výhody:

  • rýchly ohrev – podstatne rýchlejší ako na elektrine
  • dobrá odozva na zmenu výkonu
  • bezpečnostná tepelná poistka a poistka proti zhasnutiu plameňa
  • automatické samozapaľovanie horákov pomocou elektrickej iskry
  • variabilita horákov a ich funkcií
  • najlacnejšie

Nevýhoda:

  • ťažšie čistenie spôsobené nerovným povrchom (mriežky či podpery zo smaltu, liatiny či nerezu možno vložiť do umývačky riadu)

Cena

95 – 999 eur v závislosti od funkcií a príkonu


Mohlo by vás zaujímať: Prerábame byt: Ako si vybrať tú pravú kuchynskú linku?


Klasická elektrická varná doska

Má liatinové platne, z trhu sa tento druh varných dosiek postupne vytráca. Nešetrí čas ani peniaze. Dlho trvá, kým sa zohrejú platičky a zároveň má vysokú spotrebu elektrickej energie – približne o 25 percent vyššiu v porovnaní so sklokeramickými doskami. Jedinou výhodou sú jej nízke obstarávacie náklady.

Kombinované varné dosky (indukcia/plyn)

Sú vhodné pre tých, ktorí sa neradi lúčia so svojimi staršími hrncami, ktoré nereagujú na indukciu. Na trhu sú modely s prednými varnými zónami indukčnými a zadnými fungujúcimi na princípe klasických sklokeramických varných dosiek. Maximálny príkon 3700 W vás bude v závislosti od značky stáť približne 549 – 649 eur.


Ktorý typ varnej dosky sa vám najviac osvedčil a odporučili by ste ho aj ďalším čitateľom? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdroj: blogspot.com, blogspot.com, Viola
Odporúčame