Mexiko je pre väčšinu z nás len vzdialenou krajinou, v ktorej sa odohrávali niektoré známe telenovely. Ide však o miesto s bohatou kultúrou a tiež fantastickou kuchyňou, ktorá sa postupne rozširuje do rôznych kútov sveta, vrátane Slovenska. Jej základom je veľké množstvo strukovín, kukuričné placky či príjemne pikantný nádych.
Špeciálne v Spojených štátoch sa mexické jedlo stalo súčasťou tradičnej fast foodovej kultúry. To znamená, že vo všeobecnosti nie je považované za najzdravšie. Jedným z problémov je časté vyprážanie a polotovarová príprava. Ak si ho však rozoberiete na časti a pripravíte pekne poctivo v domácich podmienkach, ide o vyváženú stravu plnú čerstvej zeleniny. Navyše, strukoviny dodávajú potrebné proteíny.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Chilli con carne: Odvážte sa a ochutnajte, neoľutujete!
Burritos
Burritos je tortilla, teda kukuričná placka, plnená mletým mäsom a fazuľovou pastou. Tak, ako v prípade ďalších mexických jedál, aj pri burritos je postup pomerne variabilný a záleží tak od vašich osobných preferencií i od toho, čo aktuálne máte v špajzi či chladničke.
Potrebujeme:
- 8 ks kukuričnej tortilly
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 konzervu olúpaných paradajok
- sterilizovanú kukuricu
- sterilizovanú fazuľu
- 1 čili papričku, napríklad jalapeňo
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 g strúhaného tvrdého syra
- kajenské korenie
- mletú papriku
- mletú rascu
Postup: Na oleji opražíme cibuľu s cesnakom, pridáme mleté mäso. Neustále miešame, až kým nezhnedne. Posolíme a pokoreníme ho kajenským korením, mletou paprikou i rascou. Do masy pridáme konzervu paradajok a tiež fazule. Varíme necelú polhodinu, pod pokrývkou na miernom ohni. Keď bude zmes hotová, rozvinieme si tortily, ktoré ňou naplníme, pridáme tiež strúhaný syr. Placku opatrne zmotáme a dáme na chvíľku zapiecť do rúry. Zvinutú tortillu potom prekrojíme na polovicu s priečnym zakončením. Vrch môžeme ozdobiť petržlenovou vňaťou.
Náš tip: V obchode si vyberajte čo najtenšie a najohybnejšie kukuričné placky. Narába sa s nimi jednoduchšie a nelámu sa.
Mohlo by vás zaujímať: Pikantné jedlá z diaľok a z okolia: Dodajte svojim jedlám trochu šťavy!
Quesadilla
Aj základom jedla nazvaného quesadilla je tortilla. Tá sa zapeká s roztopeným syrom, no pri jej napĺňaní sa opäť fantázii medze nekladú. Navyše, ide o mimoriadne jednoduchý pokrm, ktorý dokážete pripraviť aj za štvrť hodinku.
Potrebujeme:
- 2 menšie kuracie prsia
- 4 ks tortilly
- mozzarellu
- čedar
- petržlenovú vňať
- mletú rascu
- 1 ČL čili
- šťavu z polovice limetky
Postup: V zmesi z olivového oleja, šťavy z limetky, soli a rasce obalíme kuracie prsia, ktoré rýchlo pripravíme na rozohriatej panvici. Po niekoľkých minútach ich otočíme a keď sú hotové, natrháme alebo nakrájame ich na menšie kúsky. Na doske si na malé kocky nakrájame paradajky, zmiešame ich s kuracími kúskami, dodáme petržlenovú vňať. Tortilly si rozložíme, potrieme olivovým olejom a na polovicu pridáme pripravenú znes. Na jej vrch nastrúhame čedar a natrháme mozzarellu, tortillu preložíme a necháme 2-3 minúty zapiecť v rúre.
Mohlo by vás zaujímať: Rekordy v jedení a pití: Neuveríte, koľko ľudia do seba napchajú
Ďalšie populárne mexické pochúťky:
Fajitas: recept podobný ako quesadilla bez syra, kuracie mäso zvinieme do tortilly. Podávame s guacamole (avokádová pasta) alebo paradajkovou salsou.
Chimichanga: menšie osmažené burritos.
Enchiladas: plnené a následne v rúre zapekané tortilly.
Máte radi mexickú kuchyňu? Ktoré mexické jedlá máte najradšej? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na