Mexiko, to nie sú len telenovely: Vychutnajte si ich rýchle a výživné pochúťky

Burritos

pixabay.com

Mexiko je pre väčšinu z nás len vzdialenou krajinou, v ktorej sa odohrávali niektoré známe telenovely. Ide však o miesto s bohatou kultúrou a tiež fantastickou kuchyňou, ktorá sa postupne rozširuje do rôznych kútov sveta, vrátane Slovenska. Jej základom je veľké množstvo strukovín, kukuričné placky či príjemne pikantný nádych.

Špeciálne v Spojených štátoch sa mexické jedlo stalo súčasťou tradičnej fast foodovej kultúry. To znamená, že vo všeobecnosti nie je považované za najzdravšie. Jedným z problémov je časté vyprážanie a polotovarová príprava. Ak si ho však rozoberiete na časti a pripravíte pekne poctivo v domácich podmienkach, ide o vyváženú stravu plnú čerstvej zeleniny. Navyše, strukoviny dodávajú potrebné proteíny.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Chilli con carne: Odvážte sa a ochutnajte, neoľutujete!


Burritos

Burritos je tortilla, teda kukuričná placka, plnená mletým mäsom a fazuľovou pastou. Tak, ako v prípade ďalších mexických jedál, aj pri burritos je postup pomerne variabilný a záleží tak od vašich osobných preferencií i od toho, čo aktuálne máte v špajzi či chladničke.

Potrebujeme:

  • 8 ks kukuričnej tortilly
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 konzervu olúpaných paradajok
  • sterilizovanú kukuricu
  • sterilizovanú fazuľu
  • 1 čili papričku, napríklad jalapeňo
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 g strúhaného tvrdého syra
  • kajenské korenie
  • mletú papriku
  • mletú rascu

Postup: Na oleji opražíme cibuľu s cesnakom, pridáme mleté mäso. Neustále miešame, až kým nezhnedne. Posolíme a pokoreníme ho kajenským korením, mletou paprikou i rascou. Do masy pridáme konzervu paradajok a tiež fazule. Varíme necelú polhodinu, pod pokrývkou na miernom ohni. Keď bude zmes hotová, rozvinieme si tortily, ktoré ňou naplníme, pridáme tiež strúhaný syr. Placku opatrne zmotáme a dáme na chvíľku zapiecť do rúry. Zvinutú tortillu potom prekrojíme na polovicu s priečnym zakončením. Vrch môžeme ozdobiť petržlenovou vňaťou.

Náš tip: V obchode si vyberajte čo najtenšie a najohybnejšie kukuričné placky. Narába sa s nimi jednoduchšie a nelámu sa.


Mohlo by vás zaujímať: Pikantné jedlá z diaľok a z okolia: Dodajte svojim jedlám trochu šťavy!


Quesadilla

Aj základom jedla nazvaného quesadilla je tortilla. Tá sa zapeká s roztopeným syrom, no pri jej napĺňaní sa opäť fantázii medze nekladú. Navyše, ide o mimoriadne jednoduchý pokrm, ktorý dokážete pripraviť aj za štvrť hodinku.

Potrebujeme:

  • 2 menšie kuracie prsia
  • 4 ks tortilly
  • mozzarellu
  • čedar
  • petržlenovú vňať
  • mletú rascu
  • 1 ČL čili
  • šťavu z polovice limetky

Postup: V zmesi z olivového oleja, šťavy z limetky, soli a rasce obalíme kuracie prsia, ktoré rýchlo pripravíme na rozohriatej panvici. Po niekoľkých minútach ich otočíme a keď sú hotové, natrháme alebo nakrájame ich na menšie kúsky. Na doske si na malé kocky nakrájame paradajky, zmiešame ich s kuracími kúskami, dodáme petržlenovú vňať. Tortilly si rozložíme, potrieme olivovým olejom a na polovicu pridáme pripravenú znes. Na jej vrch nastrúhame čedar a natrháme mozzarellu, tortillu preložíme a necháme 2-3 minúty zapiecť v rúre.


Mohlo by vás zaujímať: Rekordy v jedení a pití: Neuveríte, koľko ľudia do seba napchajú


Ďalšie populárne mexické pochúťky:

Fajitas: recept podobný ako quesadilla bez syra, kuracie mäso zvinieme do tortilly. Podávame s guacamole (avokádová pasta) alebo paradajkovou salsou.

Chimichanga: menšie osmažené  burritos.

Enchiladas: plnené a následne v rúre zapekané tortilly.


Máte radi mexickú kuchyňu? Ktoré mexické jedlá máte najradšej? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Filip
Odporúčame