Milované aj nenávidené: Olivy sú nesmierne zdravé a pomôžu aj pri chudnutí

Olivy

pixabay.com

Niektorí ich milujú, iní ich zase úplne zatracujú. Objektívnou pravdou však je, že olivy sú plné vitamínov A, B a E, antioxidantov, nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, železa, vápnika aj horčíka. Nie sú síce typickou súčasťou nášho jedálnička, keďže je ich u nás veľmi ťažké dopestovať, no určite by ste si ich mali z času na čas pripísať na nákupný zoznam.

Známe už od antiky

Olivy poznali naši predkovia už pred piatimi tisíckami rokov. Vďaka tomu, že pochádzajú z Grécka je o nich zmienka aj v antickej mytológii. Rýchlo sa však rozšírili aj do iných krajín a to hlavne do Talianska, Egypta a Malej Ázie. Aj keď nie sú celkom sladké, radia sa medzi ovocie. Ich chuť je neopakovateľná a spája dokopy horkosť, kyslosť, sladkosť aj slanosť. Nie sú však výnimočné len svojou chuťou ale tiež takmer zázračnými účinkami na ľudské telo.

Zelené či čierne? Oboje!

Mnoho ľudí zaujíma aký je rozdiel medzi zelenými a čiernymi olivami. Odpoveď je úplne jednoduchá. V skutočnosti sú zelené olivy len nedozreté čierne. Samozrejme to, že nie sú úplne zrelé vôbec nevadí a konzumovať ich môžete aj tak. Oba druhy sú veľmi zdravé a hodia sa k veľkému množstvu jedál. V kuchyni sú tak čoraz populárnejšou ingredienciou. Najčastejšie sa však používajú do zeleninových šalátov, jednohubiek a na pizzu. Zelené olivy sú trochu slanšie a tie čierne sú zas sladšie a mäkšie.

Olivy našli svoje využitie nielen v šalátoch a cestovinách, ale aj v kombinácií s vínom. K bielemu sa preferujú tie, ktoré sú plnené mandľami, tuniakom alebo lososom. K červenému vínu zas skúste olivy s rôznymi druhmi syra alebo paprikou. Mimoriadne známa je aj ich kombinácia Martini, za čo môže predovšetkým filmový agent James Bond.


Mohlo by vás zaujímať: Exotické ovocie na vašom tanieri: Vyskúšajte nové chute a potešte svoje zdravie


Z olív sa nepriberá

Možno si poviete, že vitamíny a minerály majú aj iné potraviny. No olivy sú naozaj výnimočné a to vďaka mnohým ďalším výhodám. Napríklad aj kvôli vysokému obsahu vlákniny sa stali obľúbenou súčasťou obedov u ľudí, ktorí sa snažia všemožne schudnúť. Sú totiž ľahko stráviteľné. Navyše ich skoro z polovice tvorí voda a obsahujú minimum kalórií.

Vďaka vode tiež prečisťujú obličky a močové cesty, zlepšujú pružnosť pleti a hydratujú organizmus. Takisto však regenerujú bunky, detoxikujú organizmus, znižujú krvný tlak a cholesterol, zlepšujú imunitu a chránia telo pred zápalmi a infekciami.

Dobré aj na srdce a cievy

To, že s olivami sa vám podarí schudnúť rýchlejšie, nie je ich jediná výhoda. Esenciálne mastné kyseliny, kyselina olejová a omega-3 mastné kyseliny znižujú riziko srdcovo cievnych ochorení. Nedávne štúdie taktiež potvrdili, že pri pravidelnej konzumácii olív sa zvýšilo ukladanie vápnika v kostiach. Taktiež bolo dokázané, že účinne pomáhajú v boji proti alergiám.


Mohlo by vás zaujímať: Zdravý letný obed: Čo si navariť, aby bol váš tanier plný vitamínov a minerálov?


Náš tip: Rýchla fazuľovo-olivová nátierka

Výborný spôsob ako olivy zakomponovať do stravy je príprava nátierky. Vhodné sú v kombinácií s fazuľou či tekvicovými semienkami.

Potrebujeme:

●     150 g olív

●     500 g fazule z konzervy

●     1 citrón

●     petržlenovú vňať

●     štipku soli

Postup: Z fazule zlejte šťavu, vložte do mixéra, pridajte olivy, šťavu z citrónu, trochu petržlenovej vňati, štipku soli a spolu rozmixujte. Podávajte s čerstvým pečivom. 


Máte radi olivy? Ktoré druhy si najčastejšie doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Lenka
Odporúčame