Milovníkom BRYNDZE sa budú zbiehať slinky: Luxusné slané koláčiky sa stanú hviezdou každého pohostenia

Pripravte si luxusné koláčiky zo zemiakov a bryndze (Zdroj: Freepik/EyeEm)

Ak máte chute pravého Slováka a nebaví vás konzumovať bryndzu len v podobe halušiek či pirohov, skúste si pripraviť niečo nové. Základné a tradičné suroviny premeňte na luxusné majstrovské dielo, po ktorom sa budú zalizovať všetci, ktorí ho ochutnajú. Jemné zemiakové cesto dodáva receptu jemnosť, kombo bryndze a chrumkavej slaninky zase tradičnosť.

Potrebujete

  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • pol kocky droždia
  • 200 g zemiakov uvarených v šupke
  • 300 g polohrubej múky
  • štipku soli
  • 1 vajce + 1 na potretie
  • 3 PL oleja
  • 200 g bryndze
  • 2 PL kyslej smotany
  • 100 g slaniny v celku
  • kôpor alebo pažítka podľa chuti

Postup

  1. Pripravte si kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia.
  2. Nastrúhajte si varené zemiaky najemno, pridajte preosiatu múku, soľ, vajíčko, olej a vykysnutý kvások.
  3. Vypracujte hladké cesto, do ktorého v procese miesenia môžete pridať podľa potreby ešte trochu múky. Vytvarujte z neho bochník a nechajte ho kysnúť cca 45 minút na teplom mieste.
  4. Zatiaľ si pripravte oblohu – bryndzu zmiešajte s kyslou smotanou a slaninu nakrájajte na rovnomerné kocky.
  5. Vykysnuté cesto vyvaľkajte asi na pol centimetrovú hrúbku a vykrajujte kolieska, ktoré uložte na plech s papierom na pečenie. Pohárikom na nich urobte menšiu priehlbinku a nechajte ich podkysnúť asi 15 minút.
  6. Následne pridajte na každý koláčik za lyžičku bryndzovej náplne, pridajte slaninu a okraje potrite rozšľahaným vajíčkom.
  7. Pečte na 180 stupňoch Celzia asi 20 až 25 minút. Pred podávaním môžete posypať koláčiky kôprom alebo pažítkou podľa chuti.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame