Ak máte chute pravého Slováka a nebaví vás konzumovať bryndzu len v podobe halušiek či pirohov, skúste si pripraviť niečo nové. Základné a tradičné suroviny premeňte na luxusné majstrovské dielo, po ktorom sa budú zalizovať všetci, ktorí ho ochutnajú. Jemné zemiakové cesto dodáva receptu jemnosť, kombo bryndze a chrumkavej slaninky zase tradičnosť.
Potrebujete
- 150 ml plnotučného mlieka
- 1 ČL kryštálového cukru
- pol kocky droždia
- 200 g zemiakov uvarených v šupke
- 300 g polohrubej múky
- štipku soli
- 1 vajce + 1 na potretie
- 3 PL oleja
- 200 g bryndze
- 2 PL kyslej smotany
- 100 g slaniny v celku
- kôpor alebo pažítka podľa chuti
Postup
- Pripravte si kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia.
- Nastrúhajte si varené zemiaky najemno, pridajte preosiatu múku, soľ, vajíčko, olej a vykysnutý kvások.
- Vypracujte hladké cesto, do ktorého v procese miesenia môžete pridať podľa potreby ešte trochu múky. Vytvarujte z neho bochník a nechajte ho kysnúť cca 45 minút na teplom mieste.
- Zatiaľ si pripravte oblohu – bryndzu zmiešajte s kyslou smotanou a slaninu nakrájajte na rovnomerné kocky.
- Vykysnuté cesto vyvaľkajte asi na pol centimetrovú hrúbku a vykrajujte kolieska, ktoré uložte na plech s papierom na pečenie. Pohárikom na nich urobte menšiu priehlbinku a nechajte ich podkysnúť asi 15 minút.
- Následne pridajte na každý koláčik za lyžičku bryndzovej náplne, pridajte slaninu a okraje potrite rozšľahaným vajíčkom.
- Pečte na 180 stupňoch Celzia asi 20 až 25 minút. Pred podávaním môžete posypať koláčiky kôprom alebo pažítkou podľa chuti.
Zdieľať na