Hubová sezóna je v plnom prúde. Milovníci hubárčenia, pre ktorých je hľadanie lesných pokladov koníčkom, už ale niekedy nevedia, čo s hubami, ktoré nazbierajú. Prinášame vám tipy na pár chutných, rýchlych a jednoduchých hubových chuťoviek. Vyskúšajte a spoznajte obľúbenú chuť hríbov možno aj v inej forme.
Huby v hubách
Potrebujeme:
- 4 veľké šampiňóny
- syr Nivu
- šalotku
- tvrdý syr
- syrokrém
- soľ
- korenie
- pažítku
- olej
Postup: Veľké šampiňóny vydlabeme a vydlabané vnútro dáme do nádoby. Vydlabané šampiňóny povaríme minútu vo vriacej vode a vyberieme. Šalotku opečieme na oleji, pridáme vydlabané vnútro šampiňónov a dochutíme koreninami. V miske zmiešame Nivu a syrokrém s pažítkou. Šalotkovú zmes necháme vychladnúť a zmiešame ju so syrovou zmesou. Naplníme šampiňóny a na vrch nastrúhame tvrdý syr. Dáme zapiecť do rúry na pár minút.
Mohlo by vás zaujímať: Cestovinové recepty: Podľa vašej chuti – s tuniakom, brokolicou či hríbami!
Klasická dubáková omáčka
Potrebujeme:
- čerstvé dubáky
- 1 šľahačkovú smotanu
- hladkú múku
- sójovú omáčku
- soľ, korenie
- maslo
Postup: Dubáky pokrájame, opražíme na masle a zalejeme vodou. Necháme uvariť. Potom zmes zalejeme smotanou zmiešanou s múkou. Dochutíme soľou, korením a sójovou omáčkou. Necháme prevrieť a môžeme podávať. Skvelo sa hodí ku zemiakom, či grilovanému alebo na prírodný spôsob pripravenému mäsu.
Mohlo by vás zaujímať: Rizoto, polievka či zapečená pochúťka: Na týchto zeleninových receptoch si pochutíte!
Hubová plnka
Potrebujeme:
- čerstvé dubáky alebo suchohríby
- kuracie prsia
- 3 rožky
- 2 vajcia
- 1 cibuľu
- petržlenovú vňať
- soľ
- olej
Postup: Na oleji opražíme cibuľku a pridáme dubáky, ktoré pražíme pokým nie sú hotové. Rožky nakrájame na kocky, zmiešame ich s vajcami, dochutíme soľou, korením a petržlenovou vňaťou. Obidve zmesi zmiešame, ale dubáky musia byť vychladnuté. Kuracie prsia si nakrájame na plátky, vyklepeme, rozložíme na alobal tak, aby vytvárali súvislú vrstvu. Na kuracinku rozotrieme plnku, zrolujeme a dáme upiecť do rúry.
Poznáte nejaký dobrý recept na jedlo z húb? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii.
Zdieľať na