Minútky, ktoré vám ušetria čas: Hodia sa aj na víkendový obed či večeru

losos

Thinkstock.com

Určite to poznáte aj vy. Času je čoraz menej a hoci ho niekedy radi obetujeme príprave domácej sviečkovej s domácou knedľou, často uprednostňujeme skôr jednoduchšie recepty. Mnohé z nich nezaberú ani hodinu, a napriek tomu si na nich celá domácnosť pochutí. Ak teda práve rozmýšľate, čo rýchle a dobré by ste nachystali dnes či zajtra na obed alebo večeru, máme pre vás niekoľko tipov.

Kuracie prsia v cestíčku

Potrebujeme:

  • vykostené kuracie prsia
  • cca 80 g hladkej múky
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice bieleho vína (ak nemáme, môžeme nahradiť vodou či vývarom)
  • trošku prášku do pečiva
  • soľ

Postup: Kuracie prsia umyjeme a vyklepeme na tenšie rezníky. Z ostatných surovín vypracujeme cestíčko. Rezne obalíme a vyprážame na horúcom oleji. Podávame so zemiakovou kašou.


Mohlo by vás zaujať: Jednoduché kuracie prsia trikrát inak: Ktorý recept vyskúšate vy?


Cestoviny so šampiňónovo-syrovou omáčkou

Potrebujeme:

  • cestoviny podľa chuti (hodia sa hrubšie široké slíže ako pappardelle alebo fettuccine)
  • malá cibuľa
  • 150 gr. šampiňónov
  • 1 smotana na varenie
  • tavený syr (niekoľko trojuhoľníčkov alebo jedno črievko – podľa chuti)
  • trochu masla
  • muškátový oriešok
  • soľ

Postup:  Cibuľu pokrájame nadrobno a necháme zosklovatieť na masle. Potom pridáme na plátky nakrájané šampiňóny. Osolíme, prikryjeme a asi štvrť hodinku dusíme – podľa potreby podlievame vodou alebo bielym vínom. Medzitým si dáme variť cestoviny v osolenej vode. Keď sú šampiňóny udusené, zalejeme ich smotanou na varenie a necháme zohriať. Pozor, aby sa nám omáčka nepripálila – stále miešame, ak treba prilejeme ešte trochu vína či vody. Potom pridáme na kúsky pokrájaný tavený syr a miešame kým sa celkom nerozpustí. Nakoniec naberieme na tanier zliate cestoviny a prelejeme ich omáčkou.


Mohlo by vás zaujať: Kuracie minútky prídu počas týždňa vhod: Na stole ich máte za pár minút


Losos na mede

Potrebujeme:

  • lososa
  • med
  • olivový olej
  • sójovú omáčku
  • korenie

Na omáčku:

  • 2 diely tatárskej omáčky
  • 1 diel kyslej smotany
  • nadrobno nakrájanú cibuľu
  • lyžičku horčice
  • malú lyžičku práškového cukru
  • soľ, korenie

Postup: Pripravíme si pác z oleja, sójovej omáčky, korenia a pridáme aj trochu medu. Lososa umyjeme, napácujeme a na chvíľku dáme bokom. Očistíme si zemiaky a dáme ich variť. Asi desať-pätnásť minút pred ich dovarením dáme lososa na grilovaciu panvicu s vrúbkami  (ak nemáme, použijeme klasickú) a opečieme ho. Kým sa dorába pripravíme si zmiešaním smotany, tatárskej omáčky, cibule, koreania, cukru a soli omáčku. Zemiaky podávame varené alebo ako zemiakovú kašu.


Máte dobrý tip na prípravu rýchleho obeda či večere aj vy? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii.

Zdroj: Thinkstock.com, Thinkstock.com, Zora
Odporúčame