Určite to poznáte aj vy. Času je čoraz menej a hoci ho niekedy radi obetujeme príprave domácej sviečkovej s domácou knedľou, často uprednostňujeme skôr jednoduchšie recepty. Mnohé z nich nezaberú ani hodinu, a napriek tomu si na nich celá domácnosť pochutí. Ak teda práve rozmýšľate, čo rýchle a dobré by ste nachystali dnes či zajtra na obed alebo večeru, máme pre vás niekoľko tipov.
Kuracie prsia v cestíčku
Potrebujeme:
- vykostené kuracie prsia
- cca 80 g hladkej múky
- 1 žĺtok
- 2 lyžice bieleho vína (ak nemáme, môžeme nahradiť vodou či vývarom)
- trošku prášku do pečiva
- soľ
Postup: Kuracie prsia umyjeme a vyklepeme na tenšie rezníky. Z ostatných surovín vypracujeme cestíčko. Rezne obalíme a vyprážame na horúcom oleji. Podávame so zemiakovou kašou.
Mohlo by vás zaujať: Jednoduché kuracie prsia trikrát inak: Ktorý recept vyskúšate vy?
Cestoviny so šampiňónovo-syrovou omáčkou
Potrebujeme:
- cestoviny podľa chuti (hodia sa hrubšie široké slíže ako pappardelle alebo fettuccine)
- malá cibuľa
- 150 gr. šampiňónov
- 1 smotana na varenie
- tavený syr (niekoľko trojuhoľníčkov alebo jedno črievko – podľa chuti)
- trochu masla
- muškátový oriešok
- soľ
Postup: Cibuľu pokrájame nadrobno a necháme zosklovatieť na masle. Potom pridáme na plátky nakrájané šampiňóny. Osolíme, prikryjeme a asi štvrť hodinku dusíme – podľa potreby podlievame vodou alebo bielym vínom. Medzitým si dáme variť cestoviny v osolenej vode. Keď sú šampiňóny udusené, zalejeme ich smotanou na varenie a necháme zohriať. Pozor, aby sa nám omáčka nepripálila – stále miešame, ak treba prilejeme ešte trochu vína či vody. Potom pridáme na kúsky pokrájaný tavený syr a miešame kým sa celkom nerozpustí. Nakoniec naberieme na tanier zliate cestoviny a prelejeme ich omáčkou.
Mohlo by vás zaujať: Kuracie minútky prídu počas týždňa vhod: Na stole ich máte za pár minút
Losos na mede
Potrebujeme:
- lososa
- med
- olivový olej
- sójovú omáčku
- korenie
Na omáčku:
- 2 diely tatárskej omáčky
- 1 diel kyslej smotany
- nadrobno nakrájanú cibuľu
- lyžičku horčice
- malú lyžičku práškového cukru
- soľ, korenie
Postup: Pripravíme si pác z oleja, sójovej omáčky, korenia a pridáme aj trochu medu. Lososa umyjeme, napácujeme a na chvíľku dáme bokom. Očistíme si zemiaky a dáme ich variť. Asi desať-pätnásť minút pred ich dovarením dáme lososa na grilovaciu panvicu s vrúbkami (ak nemáme, použijeme klasickú) a opečieme ho. Kým sa dorába pripravíme si zmiešaním smotany, tatárskej omáčky, cibule, koreania, cukru a soli omáčku. Zemiaky podávame varené alebo ako zemiakovú kašu.
Máte dobrý tip na prípravu rýchleho obeda či večere aj vy? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii.
Zdieľať na