Minútky zo zemiakov je niečo pre každého Slováka: Vyskúšate ich aj vy?

zemiak

Thinkstock.com

Zemiaky sú tradičnou slovenskou surovinou, z ktorej sa pripravujú tradičné jedlá už po dlhé desaťročia. Chuťovky ako pirohy, či halušky sa bez nich veru nezaobídu. Ale čo tak vyskúšať aj iné ako tieto klasické zemiakové jedlá? Dajú sa z nich totiž pripraviť aj iné skvelé dobroty, ktoré sú navyše hotové za pár minút.

Smotanové zemiaky

Potrebujeme:

  • ½ kg kuracích pŕs
  • 4 plátky slaniny
  • 1 kg zemiakov
  • 4 – 6 strúčikov cesnaku
  • 200 g strúhaného syra
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • olej
  • soľ
  • korenie

Postup: Kuracie prsia osolíme, okoreníme a opečieme z oboch strán. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Pekáč vymastíme maslom a dno vyložíme polovicou zemiakov. Na ne naukladáme kuracie prsia, slaninku a zvyšok zemiakov. V smotane rozmiešame soľ, korenie, a prelisovaný cesnak. Všetko touto zmesou zalejeme a pečieme v rúre vyhriatej na 220°C asi 20 – 30 minút, kým zemiaky nezmäknú. Potom vrch posypeme strúhaným syrom a dopečieme.


Mohlo by vás zaujať: Tradičná kuchyňa chutí aj dnes: Vyskúšajte zemiakové placky na tri spôsoby


Plnené pečené zemiaky

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov uvarených v šupke
  • 1 pohár hrachu, môže byť aj mrazený
  • 200 g slaniny
  • 1 cibuľu
  • 120 g tvrdého syra
  • 1 strúčik cesnaku
  • bylinky podľa chuti
  • soľ
  • korenie

Postup: Zemiaky umyjeme, dáme na pekáč a upečieme ich. Na oleji opražíme na kocky nakrájanú slaninu, cibuľku, bylinky, prelisovaný cesnak a hrášok. Upečené zemiaky necháme vychladnúť, vydlabeme z nich časť vnútra, a naplníme ich hráškovou zmesou, osolíme a okoreníme. Položíme naspäť na plech a každý posypeme strúhaným syrom. Dáme zapiecť do rúry na približne 10 – 15 minút, kým syr nezhnedne.


Mohlo by vás zaujať: Rýchly tip na obed či večeru? Tieto minútky vám ušetria čas a chutia skvele!


Rubínové zemiaky

Potrebujeme:

  • 5 očistených zemiakov
  • 1 cibuľu
  • olej
  • soľ
  • vegetu
  • korenie
  • červenú papriku
  • majorán

Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé štvorce. Cibuľu nakrájame na kocky a opečieme na oleji. Posypeme ju soľou, korením, červenou paprikou, vegetou a majoránom. Chvíľu popražíme a pridáme zemiaky, ktoré hneď zalejeme vodou do výšky zemiakov. Opäť pridáme všetky koreniny a za častého miešania uvaríme zemiaky do mäkka, pričom voda by mala zhustnúť na omáčku. Ku koncu je potrebné miešať nepretržite.


Ktoré ďalšie zaujímavé recepty so zemiakmi by ste odporučili ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii.

Zdroj: Thinkstock.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame