Mnohostranná tekvica: Skvelá jesenná dekorácia, ale aj chutná dobrota

Tekvica

sxc.hu

Tekvice sú jedným z hlavných symbolov Halloweenu – sviatku, ktorý je spätý s tradíciami a zvykmi starých Keltov. Usmiati či zamračení strašiaci zdobia nejednu záhradku, ale stále častejšie sa táto hlúbová zelenina presadzuje aj v kuchyni. Najväčšie tekvice, ktoré vraj môžu vážiť až 900 kilogramov, sa však pre gastronómiu nehodia.

Aj napriek svojej bacuľatosti sú tekvice priateľkami štíhlej línie; obsahujú veľa vody a málo kalórií. Navyše obsahujú vitamíny skupiny B, draslík, horčík, vápnik, železo, zinok a fosfor. Ako ich prírodná zásobáreň vcelku dlho vydržia, vyžadujú však chladnejšie podnebie. V dobrej kvalite ich je možné v týchto dňoch zakúpiť na trhoch.


Tiež by vás mohlo zaujať: Rizoto, polievka či zapečená pochúťka: Na týchto zeleninových receptoch si pochutíte!


S príchodom sychravého počasia zaraďuje tekvicu do jedálneho lístka veľa reštaurácií a to v morskej, sladkej úprave, napríklad do koláčov. Tekvice sú bohaté na vlákninu a telu dodajú aj kvalitné nenasýtené mastné kyseliny a beta karotén. Na varenie sa najbežnejšie používajú maslová, muškátová, či špagetová tekvica a tiež tá s názvom Hokkaido. Maslová tekvica je najsladšia, hodí sa aj do marmelád, muškátová je ideálna napríklad do polievok.


Tiež by vás mohlo zaujať: Tekvica nie je len dužina: Listy ako afrodiziakum, semienka proti depresii


Výborná tekvicová polievka

Jednoduchú tekvicovú polievku si však môže uvariť aj nešika. Tekvicu typu Hokkaido je nutné najprv rozštvrtiť, vydlabať semienka, olúpať tvrdú šupku a nakrájať na kúsky. Tie sa pokvapkané olivovým olejom pečú 20 minút pri 160 stupňoch v rúre. Potom sa vložia povariť do pollitra zeleninového vývaru. Pridajú sa dva alebo tri strúčiky cesnaku a všetko sa rozmixuje. Prileje sa téglik sladkej smotany, všetko sa zriedi ďalším pollitrom zeleninového vývaru, na záver osolíme a okoreníme.

Fajnšmekri môžu pridať kúsok nastrúhaného zázvoru, pražené semienka, prípadne na záver pokvapkať tekvicovým olejom, ten štajerský je vraj najlepší. Hotová polievka chutí najlepšie s opečenou bagetou.


Poznáte dobrý recept na prípravu tekvice? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v našej diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, ČTK
Odporúčame