Močové kamene, závraty i hnačky: Nadbytok vitamínu C môže priniesť problémy

Vitamín C

thinkstockphotos.com

Špeciálne v chladných zimných mesiacoch sa často stretávame s informáciami o potrebe dopĺňania vitamínu C. Jeho prirodzeným zdrojom je ovocie i zelenina, dopĺňame ho však aj doplnkami stravy. Céčko je potrebné pre zdravý chod nášho organizmu, posilňuje imunitný systém, účinkuje pri syntéze kolagénu, funguje ako antioxidant a tiež chráni pred nádormi. Dobrého však veľa škodí a aj vitamínom C sa môžeme predávkovať. Ako teda odhadnúť správnu dennú porciu a čo nám hrozí, ak to preženieme?

Problémy s trávením i kamene

Aj keď kyselina askorbová nie je pre organizmus toxická, v zvýšených dávkach môže vyvolať problémy s tráviacou sústavou. Môžu sa prejaviť zvracaním, hnačkou alebo aj vyrážkami. Ešte nepríjemnejšie problémy však nadbytok céčka spôsobí, ak nás začnú trápiť močové kamene.

Aj keď je nadmerné množstvo kyseliny askorbovej náš organizmus schopný vylúčiť spolu s močom, nie je to v jeho pôvodnej podobe. Časť sa totiž mení na látku zvanú oxolát, ktorá spolu s vápnikom v podstate tvorí kamene v močových cestách.


Mohlo by vás zaujímať: Nadbytok vitamínu C: Môže ohrozovať vaše zdravie – viete ako?


Netreba to preháňať

Dospelý človek by mal denne prijať 1 mg vitamínu C na každý kilogram váhy tela. Dopyt po ňom stúpa napríklad u cukrovkárov, fajčiarov, chorých na chrípku, či iné ochorenia, ľudí s vysokým tlakom i tým, ktorí majú stresujúci životný štýl.

Hovorí sa teda, že len dva kusy ovocia by mali denne stačiť k tomu, aby sme naplnili odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Špeciálne ide o ovocie, akými sú pomaranč, citrón, grapefruit alebo kivi. Tie majú približne 50 mg vitamínu C na 100 g, v prípade kivi to je ešte o niečo viac. Zo zeleniny je na céčko bohatá napríklad kapusta alebo brokolica. Množstvo vitamínu C sa však môže zo zeleniny a ovocia „stratiť“ dlhým skladovaním, ale aj pri tepelnej príprave.

Pravidelné megadávky

Problémy s predávkovaním tak môžu nastať až vtedy, ak veľké množstvo ovocia a zeleniny dopĺňate výživovými doplnkami so zvýšeným obsahom vitamínu C. Pri močových kameňoch sa hovorí o pravidelných dávkach, ktoré presahujú až 1000 mg vitamínu C. Aj menšie dávky však môžu priniesť mnohé nepríjemnosti, či už ide o neobľúbené pálenie záhy, bolesti brucha, prípadne zmieňované závraty alebo hnačky.

Napriek tomu existuje pomerne veľké množstvo ľudí, ktoré denno-denne užíva nadmerné množstvo vitamínu C bez dôsledkov. Krátkodobé “megadávkovanie” sa v určitých prípadoch ukázalo ako efektívne pri rôznych ochoreniach, ako chrípka alebo prechladnutie. Nadmerné užívanie vitamínu C by však ľudia mali konzultovať s odborníkmi.


Mohlo by vás zaujímať: Doplňte vitamín C: Ktoré ovocie a zelenina ho má viac ako citrón?


Priemerný obsah vitamínu C v mg na 100 g ovocia a zeleniny:

Banán 8 – 12
Biela kapusta 35 – 50
Brokolica 110 – 120
Červená kapusta 40 – 55
Grapefruit 40 – 50
Jablká 5 – 12
Jahody 60 – 70
Kel 32 – 50
Kivi 70 – 150
Mrkva 5 – 10
Paprika 80 – 200
Paradajky 20 – 50
Pomaranč 40 – 55
Šípky 800 – 1200
Špargľa 20 – 30
Špenát 35 – 60


Kontrolujete si denný príjem vitamínu C? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip

Odporúčame