Moderná varná doska alebo sporáková klasika: Na čom sa varí najlepšie?

Water Racer

plnielanu.sk

Mať priestrannú a moderne zariadenú kuchyňu je snom každého, kto rád a často pripravuje pokrmy. Ak sa práve chystáte na rekonštrukciu tej vašej kuchyne, zrejme uvažujete, na čom v budúcnosti variť. Na výber máte totiž zabudované dosky aj klasické sporáky s horákmi. Neviete, podľa čoho sa vlastne rozhodnúť? Jednotlivé varianty sa odlišujú nielen cenou, ale aj účinnosťou. Oplatí sa v tomto smere priplatiť?

Kam s varnou plochou?

Spotrebič, na ktorom budete variť, si môžete zakúpiť buď voľne stojaci alebo zabudovaný. Pri prvej možnosti rátajte s tým, že vám zaberie zhruba toľko miesta ako jedna skrinka z kuchynskej linky – sporáky sa predávajú so šírkou 50, 55 a 60 centimetrov. Ak máte dostatok priestoru, rozmery vás obmedzovať nemusia. Pri súčasnej ponuke na trhu si dokonca môžete vybrať aj zo spotrebičov vo farbe chrómu. Ide tak o pomerne prijateľnú kombináciu vzhľadom na cenu a očakávaný dizajn. Pripravte sa však na jednu zásadnú nevýhodu. Voľne stojací spotrebič zvlášť pri krivých stenách nebude k pracovnej doske kuchynskej linky nikdy tesne doliehať. Vytvorí sa tak medzera, do ktorej vám môže natiecť všetko, čo pri varení vyšplechne alebo vykypí. Tá sa dá čiastočne eliminovať prechodovou lištou, úplne sa však zvyčajne neprekryje.

Zabudovaný spotrebič je pohodlnejšie riešenie pri vyšších vstupných nákladoch. Môže pozostávať z varnej dosky a elektrickej rúry so samostatným ovládaním. Tieto dva spotrebiče však môžu byť aj spojené do polyvalentnej rúry s varnou doskou. Ovládanie sa v tomto prípade nachádza pod pracovnou doskou v rúre.


Mohlo by vás zaujať: Kupujeme mikrovlnnú rúru: Ktorá je pre vás tá najlepšia?


Plynové horáky

Ide o osvedčenú klasiku, ktorej jedinou podmienkou je prívod plynu. Prednosťou je dobre regulovateľný ohrev. Hoci ceny plynu neustále rastú, tento variant sa stále počíta k tým s nižšími prevádzkovými nákladmi. Ak zvažujete kombináciu plynový horák a elektrická rúra, musíte mať k dispozícii obidva typy prípojok. Medzi nevýhody patrí manipulácia najmenšími členmi rodiny. Pri havarijnom stave sa navyše stupňuje riziko výbuchu.

Liatinové platne

Najlacnejšia možnosť varenia, ktorá však v sebe ukrýva zdĺhavosť a veľké tepelné straty. Liatinovým platniam totiž veľmi dlho trvá, kým sa nahrejú. Po skončení prípravy jedál, kedy ohrev už nepotrebujete, zase dlho chladnú. Využiteľnosť energie tak neprekračuje 60%.

Sklokeramická doska

Špirály zabudované v sklokeramickej doske sa nahrejú oveľa rýchlejšie ako liatina. Pripravené k plnej prevádzke dokážu byť už za 15 sekúnd. Staršie typy majú platne s presne vymedzeným priemerom. Keďže využiteľnosť energie dosahuje len 70%, je potrebné, aby hrniec cez rozžeravenú špirálu prečnieval. Ekonomickejším riešením sú takzvané viaczónové platne, na ktorých si veľkosť ohrevu môžete prispôsobiť manuálnym ovládaním. Po vypnutí sporáka platne zhasnú a plynule sa ochladzujú. O ich zvýšenej teplote však informuje kontrolka, aby nedošlo k popáleniu. Zásadná nevýhoda spočíva v náročnejšej údržbe. Všetko, čo vám na dosku vykypí, sa k nej okamžite pripečie.


Mohlo by vás zaujať: Ochráňte svoj domov pred neželanou návštevou: Ktorý alarm je ten pravý?


Indukčná doska

Relatívna novinka na našom trhu, ktorá vyzerá ako sklokeramická doska, ale pracuje na princípe indukcie. Teplo potrebné na varenie vzniká len v miestach styku hrnca s platňou, pričom sa ohrieva len vnútorná časť nádoby. S kúpou indukčnej dosky tak budete musieť investovať aj do kúpy nového riadu. Potrebné sú totiž hrnce s feromagnetickým dnom (s obsahom železa). Za minimalizovanie tepelných strát, zvýšenie účinnosti a ekologickejší prístup to však určite stojí.

(Ne)malý háčik

Ak ste sa rozhodli, že si kuchyňu prispôsobíte moderným trendom a varnú dosku si necháte zabudovať, pri jej kúpe buďte obozretní. Aby vám vo výreze presne sedela, je totiž potrebné mať rovnú nielen kuchynskú dosku, ale aj samotnú varnú dosku. Presvedčil sa o tom aj čitateľ Peter (52) s negatívnymi skúsenosťami: „Kúpil som si indukčnú dosku, ktorá sa zakrátko pokazila. Servisným technikom po jej rozobratí a následnom zložení ostali v ruke malé skrutky. Pri jej fixácii navyše niečo puklo a doska bola opäť nefunkčná. Povedali mi, že chyba je v mojej krivej kuchynskej doske. Tú som však premeral a bola v poriadku. Po veľkých peripetiách som dostal možnosť vybrať si novú dosku. Do predajne som sa už ale vybral s vodováhou. Po obzretí siedmich modelov od toho istého výrobcu som si žiaden nevybral – všetky boli krivé.“


Na čom sa najlepšie varí vám? Podeľte sa o vaše skúsenosti v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo ďalšie ceny v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.

Zdroj: plnielanu.sk, sxc.hu, Johnny

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close