Mrkva na tri spôsoby: Poteší skvelou chuťou aj jednoduchou prípravou

mrkva

thinkstock.com

Mrkva sa v našich končinách stala povinnou výbavou špajze, ktorú spolu s ostatnou koreňovou zeleninou využívame najmä na prípravu polievok a vývarov. Pre nás je mrkva tak všedná, že jej blahodarné účinky a výbornú chuť mnohokrát ani nedoceňujeme. V skutočnosti si však z nej môžeme pripraviť vynikajúci koláč či chutné karbonátky. Vyskúšajte niektorý z nasledujúcich receptov a uvidíte, že z mrkvy sa dá vyčarovať pochúťka za pár drobných.

Mrkvový hrnčekový koláč

Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať:

  • 3 hrnčeky nastrúhanej mrkvy
  • 2,5 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrnček oleja
  • 1 hrnček posekaných orechov (môžete pridať aj semienka podľa svojej chuti alebo hrozienka)
  • ½ hrnčeka mlieka
  • 1 lyžičku prášku do pečiva (približne pol balíčka)
  • 4 vajíčka
  • 2 lyžičky mlatej škorice
  • štipku soli

Postup: Žĺtka vyšľaháme s cukrom do jemnej peny a za stáleho miešania postupne pridávame olej. Do hmoty prisypeme múku, prášok do pečiva, škoricu, štipku soli a všetko dobre premiešame. Cesto zriedime pridaním mlieka a postupne doň zľahka primiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Nakoniec pridáme mrkvu, orechy, semienka a opatrne premiešame. Hotové cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Plech vložíme do stredne vyhriatej rúry a pečieme približne 35 – 40 minút. Koláč po upečení posypeme múčkovým cukrom a môžeme ho servírovať k čaju na raňajky.

Tip: Z uvedeného receptu môžete vykúzliť aj svieži nedeľný koláč. Stačí, ak cesto vylejete do vymastenej a pomúčenej tortovej formy. Po upečení nechajte korpus poriadne vychladnúť. Prekrojte ho na polovicu (ak vám vyjde, tak aj na tretiny) a každú časť natrite hrubšou vrstvou marhuľového džemu. Navrch už džem nedávajte, ale polejte ho spolu s bokmi citrónovou polevou. Nechajte stuhnúť a servírujte so sladkou šľahačkou.


Mohlo by vás zaujať: Jesenná pochúťka menom tekvica: Tri variácie aj na váš stôl


Mrkvová krémová polievka

Ingrediencie:

  • pol kila mrkvy
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • ¾ litra zeleninového vývaru
  • 150 ml kyslej smotany
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžičku mletej červenej papriky
  • čierne korenie
  • soľ
  • petržlenová vňať

Návod: Mrvu aj cibuľu si nakrájame na menšie kocky, cesnak na plátky. Všetko spolu vložíme do hrnca, zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme červenú papriku s maslom a dusíme pod pokrievkou domäkka. Keď je zelenina uvarená, rozmixujeme ju ponorným mixérom. Do polievky pridáme kyslú smotanu, hrniec vrátime na sporák a privedieme k varu. Na záver dochutíme soľou a korením, dozdobíme petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.

Prečo maslo? Mrkva je významným zdrojom betakaroténu, ktorý je rozpustný v tukoch. Vďaka maslu je polievka navyše jemnejšia a chutnejšia.


Mohlo by vás zaujať: Sezóna gaštanov je opäť tu: Využite ju naplno!


Mrkvové fašírky

Suroviny:

  • ¾ kila mrkvy
  • 1 veľká cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • 2 vajíčka
  • rasca, majoránka, soľ, prípadne čierne korenie
  • strúhanka na obaľovanie
  • maslo na opekanie

Ako na to? Mrkvu umyjeme, očistíme a nahrubo postrúhame do hrnca. Takto pripravenú mrkvu podlejeme vodou a udusíme pod pokrievkou domäkka. Keď je mrkva hotová, vodu zlejeme a precedenú mrkvu necháme vychladnúť. Medzitým si nadrobno nakrájame cibuľu a prelisujeme strúčiky cesnaku. Cibuľu spolu s cesnakom a rozšľahanými vajíčkami pridáme k vychladenej mrkve a dobre zamiešame. Vzniknutú zmes osolíme, okoreníme a zahustíme strúhankou. V rukách formujeme malé fašírky, ktoré ešte obalíme v strúhanke a následne vyprážame na masle.

Zdroj: thinkstock.com, thinkstock.com, Emma

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close