Mýty a fakty o mliečnych výrobkoch: Viete o nich naozaj všetko?

Mlieko

thinkstockphotos.com

V chladničke ich má asi každý, no na tom, či sú zdraviu prospešné alebo škodlivé, sa nevedia zhodnúť ani najväčší odborníci. Mlieko, syry či jogurty sú potraviny opradené mnohými mýtami a polopravdami. Niektorým mliečne produkty škodia, iným zase pomáhajú. A pravda sa nachádza asi niekde uprostred.

Mýtus: Mlieko a hlieny

Najväčším mýtom o mlieku je, že vytvára alebo obsahuje hlieny. Ľudia zvyknú pripisovať ochorenia dýchacích ciest práve bielemu nápoju. Táto skutočnosť nikdy nebola dokázaná a preto ju nemôžeme považovať za pravdivú. Mliečny tuk môže po vypití vyvolať pocit hlienu, ktorý vytvorí slabý povlak v ústnej dutine. Tento pocit trvá len krátko.

Mýtus: Nízkotučné je zdravšie

Niektorí si myslia, že nízkotučné mlieko je zdravšie ako plnotučné. Opak je však pravdou a ak si chcete vybrať zdravšiu verziu, siahnite po tom plnotučnom. Obsahuje množstvo vitamínov a dokáže lepšie uspokojiť pocit hladu ako nízkotučné. Nezabudnite však, že najmä v tomto prípade treba mlieko brať viac ako jedlo než ako nápoj.


Mohlo by vás zaujímať: Čo ste o sójovom mlieku možno nevedeli: Zdraviu môže prospievať, ale aj škodiť!


Mýtus: Mlieko obsahuje najviac vápnika

Mieko je dobrým zdrojom vápnika a dlho sa hovorilo o jeho dôležitosti napríklad pri posilňovaní kostí. Nie nadarmo odborúčaný denný príjem vápnika pri ľuďoch nad 65 rokov stúpa. Niekoľkonásobne bohatším zdrojom vápnika ako mlieko sú tvrdé syry – napríkad parmezán, ementál či eidam, ale aj feta či niva.

Fakt: Je plné dôležitých látok

Mlieko obsahuje množstvo dôležitých látok. Je výborným zdrojom vitamínov A, D, E, C, B1, B2, B6, B12 a takisto aj vápnika, sodíka, horčíka, draslíka, kazeínu, solí. Cukor v ňom sa nazýva laktóza a jeho intolerancia je dnes veľmi častá. K príznakom patria časté vetry, nadúvanie a hnačky. Ak teda máte podozrenie, že intoleranciou trpíte, po mlieku sa u vás zrejme objavujú vyššie spomínané príznaky.


Mohlo by vás zaujímať: 6 mýtov o cvičení a zdravej strave: O tomto počúvate celý čas, no nie je to pravda


Fakt: Ozdravuje pleť

Mlieko dokáže s pleťou zázraky. Má schopnosť ju rozžiariť, ozdraviť a navyše jej dodáva potrebnú dávku hydratácie. Preto je súčasťou mnohých kozmetických prípravkov. Stačí s ním pokvapkať vatový tampón a vyčistiť pleť. Taktiež pomôže spálenej pokožke po nadmernom opaľovaní.

Fakt: Univerzálny tvaroh

Tvaroh sa odjakživa používal pri zápale priedušiek, uvoľňovaní dýchacích ciest, zmierňovaní opuchov a bolestiach. Ďalej pomáha pri bolestivých kĺboch, vyvrtnutiach, zapálených kŕčových žilách, ekzéme alebo spálenej pokožke. Je rýchlou pomocou aj po prebdenej noci, keď sú naše očné viečka opuchnuté. Stačí trocha tvarohu zmiešaného s lyžicou mlieka a citrónovou šťavou. Túto zmes priložíme na viečka a oddychujeme aspoň dvadsať minút.

Náš tip: Pri opuchoch a vyvrtnutiach tvaroh izbovej teploty rovnomerne rozotrite po gáze alebo ľanovej textílií a pokvapkajte pár kvapkami arnikovej tinktúry. Priložte na postihnuté miesto, zaviažte a nechajte hodinu pôsobiť. Potom treba pokožku dobre umyť.


Ktoré mliečne výrobky konzumujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lenka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close