Tradičné pesto je zdravou pochúťkou, ktorá pochádza z Talianska a tvorí ju bazalka, cesnak, píniové oriešky, soľ, parmezán, syr z ovčieho mlieka a olivový olej.
Zvyčajne sa pesto pripravuje v mažiari a následne pridáva k cestovinám, na pizzu, pečivo alebo to možno skombinovať s hubami, použiť ako marinádu či dressing. Aktuálne je v obľube nielen tradičné bazalkové pesto, ale aj mnoho ďalších, pripravených z púpavy či medvedieho cesnaku. Stačí si vybrať to správne a dochutiť pokrm, ktorý chcete. Navyše pesto pri správnom skladovaní vydrží v chladničke až sedem dní alebo to možno zmraziť, teda je aj veľmi praktické, keď na varenie nezostáva čas nazvyš.
1. Tradičné bazalkové pesto
Na prípravu si prichystajte mramorový mažiar, v ktorom budete suroviny „drviť“. Okrem neho budete potrebovať 100 g bazalky, 50 g píniových orieškov, 50 g parmezánu a pecorina (pomer zvoľte podľa chuti), 3 až 4 strúčiky cesnaku, hrubozrnnú soľ a olivový olej. Začnite drvením očisteného cesnaku s píniovými orieškami. Potom nasledujú umyté a osušené bazalkové listy a hrubozrnná soľ. Nakoniec sa pridá parmezán a pecorino, teda tradičný tvrdý taliansky syr z ovčieho mlieka, a malé množstvo olivového oleja. Výsledkom by malo byť pesto, ktoré má kašovitú konzistenciu, teda nesmie byť riedke, ale ani príliš husté.
Mohlo by vás zaujať: Čili omáčka, bazalkové pesto či kečup: Poľahky si ich pripravíte aj sami doma
2. Púpavové pesto
Na túto pochúťku budete potrebovať – cca ¾ šálky nesolených a nepražených lúpaných tekvicových semien, 3 strúčiky cesnaku, ¼ šálky strúhaného parmezánu, 2 hrste púpavových listov, 1 PL citrónovej šťavy, hrubozrnnú soľ, čierne korenie a cca ½ šálky extra panenského olivového oleja. Najprv si nasucho opražte tekvicové semiačka a dajte ich do mixéra. Pridajte púpavu a parmezán. Všetko spolu zmixujte a pomaly pridávajte olivový olej, až dokým nevznikne hladká a kašovitá konzistencia. Dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.
3. Kelové pesto
Uvedené množstvo vám vystačí na 6 až 8 porcií cestovín. Ak pesto nespotrebujete, stačí to dať do vzduchotesnej nádoby a zmraziť. Aké suroviny potrebujete? Nachystajte si ½ šálky nasekaných vlašských orechov, 250 g na štvrtiny rozkrojeného ružičkového kelu, 1 šálku strúhaného parmezánu, ½ šálky panenského olivového oleja, 4 strúčiky cesnaku, 1 ČL soli a ½ ČL čierneho korenia. Najprv dajte piecť do rúry nasucho vlašské orechy na 5 až 10 minút. Medzitým nechajte zovrieť vodu a dajte do nej nakrájaný ružičkový kel (pozor, aby sa nerozvaril). Opláchnite ho studenou vodou a usušte na utierke. Následne všetky ingrediencie zmixujte. Olej pridávajte podľa konzistencie.
Mohlo by vás zaujať: Medvedí cesnak opäť rozvoniava: Akú dobrotu si z neho môžete pripraviť?
4. Paradajkové pesto
Pesto sa dá pripraviť z rozličných ingrediencií. Nemusíte sa báť experimentov, stačí sa spoľahnúť na svoje chuťové poháriky. Do rajčinového pesta môžete dať tieto suroviny – 1 veľkú paradajku, 2 ks šalotky, 5 až 6 strúčikov cesnaku, 1 šálku slnečnicových (alebo iných) semien, 1 šálku bio slnečnicového oleja. Na dochutenie použite soľ, rímsku rascu, čili a trstinový cukor, aby pesto nebolo príliš kyslé. Aj v tomto prípade stačí všetko zmixovať.
5. Kôprové pesto
Do mixéra dajte približne 1 hrsť kôpru, ½ šálky kešu orieškov, olivový olej a cca 3 PL lahôdkového droždia (nájdete v obchodoch so zdravou výživou) – všetko spolu zmixujte a podávajte.
6. Pesto z medvedieho cesnaku
Tento rok ho už možno nepripravíte, ale snáď tento recept využijete v budúcnosti. Základom pesta z medvedieho cesnaku sú čerstvý medvedí cesnak, lieskové oriešky, olivový alebo ľanový olej, soľ a čili papričky. Najprv cesnak umyte a zmixujte. Postupne pridajte ostatné ingrediencie, pričom aj tu platí, že množstvo olivového oleja závisí od konzistencie.
Aké pesto si zvyknete pripravovať vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na