Na cestoviny, chlieb, aj ako marináda: Pesto na šesť spôsobov rýchlo a jednoducho

Pesto

thinkstockphotos.com

Tradičné pesto je zdravou pochúťkou, ktorá pochádza z Talianska a tvorí ju bazalka, cesnak, píniové oriešky, soľ, parmezán, syr z ovčieho mlieka a olivový olej.

Zvyčajne sa pesto pripravuje v mažiari a následne pridáva k cestovinám, na pizzu, pečivo alebo to možno skombinovať s hubami, použiť ako marinádu či dressing. Aktuálne je v obľube nielen tradičné bazalkové pesto, ale aj mnoho ďalších, pripravených z púpavy či medvedieho cesnaku. Stačí si vybrať to správne a dochutiť pokrm, ktorý chcete. Navyše pesto pri správnom skladovaní vydrží v chladničke až sedem dní alebo to možno zmraziť, teda je aj veľmi praktické, keď na varenie nezostáva čas nazvyš.

1. Tradičné bazalkové pesto

Na prípravu si prichystajte mramorový mažiar, v ktorom budete suroviny „drviť“. Okrem neho budete potrebovať 100 g bazalky, 50 g píniových orieškov, 50 g parmezánu a pecorina (pomer zvoľte podľa chuti), 3 až 4 strúčiky cesnaku, hrubozrnnú soľ a olivový olej. Začnite drvením očisteného cesnaku s píniovými orieškami. Potom nasledujú umyté a osušené bazalkové listy a hrubozrnná soľ. Nakoniec sa pridá parmezán a pecorino, teda tradičný tvrdý taliansky syr z ovčieho mlieka, a malé množstvo olivového oleja. Výsledkom by malo byť pesto, ktoré má kašovitú konzistenciu, teda nesmie byť riedke, ale ani príliš husté.


Mohlo by vás zaujať: Čili omáčka, bazalkové pesto či kečup: Poľahky si ich pripravíte aj sami doma


2. Púpavové pesto

Na túto pochúťku budete potrebovať – cca ¾ šálky nesolených a nepražených lúpaných tekvicových semien, 3 strúčiky cesnaku, ¼ šálky strúhaného parmezánu, 2 hrste púpavových listov, 1 PL citrónovej šťavy, hrubozrnnú soľ, čierne korenie a cca ½ šálky extra panenského olivového oleja. Najprv si nasucho opražte tekvicové semiačka a dajte ich do mixéra. Pridajte púpavu a parmezán. Všetko spolu zmixujte a pomaly pridávajte olivový olej, až dokým nevznikne hladká a kašovitá konzistencia. Dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.

3. Kelové pesto

Uvedené množstvo vám vystačí na 6 až 8 porcií cestovín. Ak pesto nespotrebujete, stačí to dať do vzduchotesnej nádoby a zmraziť. Aké suroviny potrebujete? Nachystajte si ½ šálky nasekaných vlašských orechov, 250 g na štvrtiny rozkrojeného ružičkového kelu, 1 šálku strúhaného parmezánu, ½ šálky panenského olivového oleja, 4 strúčiky cesnaku, 1 ČL soli a ½ ČL čierneho korenia. Najprv dajte piecť do rúry nasucho vlašské orechy na 5 až 10 minút. Medzitým nechajte zovrieť vodu a dajte do nej nakrájaný ružičkový kel (pozor, aby sa nerozvaril). Opláchnite ho studenou vodou a usušte na utierke. Následne všetky ingrediencie zmixujte. Olej pridávajte podľa konzistencie.


Mohlo by vás zaujať: Medvedí cesnak opäť rozvoniava: Akú dobrotu si z neho môžete pripraviť?


4. Paradajkové pesto

Pesto sa dá pripraviť z rozličných ingrediencií. Nemusíte sa báť experimentov, stačí sa spoľahnúť na svoje chuťové poháriky. Do rajčinového pesta môžete dať tieto suroviny – 1 veľkú paradajku, 2 ks šalotky, 5 až 6 strúčikov cesnaku, 1 šálku slnečnicových (alebo iných) semien, 1 šálku bio slnečnicového oleja. Na dochutenie použite soľ, rímsku rascu, čili a trstinový cukor, aby pesto nebolo príliš kyslé. Aj v tomto prípade stačí všetko zmixovať.

5. Kôprové pesto

Do mixéra dajte približne 1 hrsť kôpru, ½ šálky kešu orieškov, olivový olej a cca 3 PL lahôdkového droždia (nájdete v obchodoch so zdravou výživou) – všetko spolu zmixujte a podávajte.

6. Pesto z medvedieho cesnaku

Tento rok ho už možno nepripravíte, ale snáď tento recept využijete v budúcnosti. Základom pesta z medvedieho cesnaku sú čerstvý medvedí cesnak, lieskové oriešky, olivový alebo ľanový olej, soľ a čili papričky. Najprv cesnak umyte a zmixujte. Postupne pridajte ostatné ingrediencie, pričom aj tu platí, že množstvo olivového oleja závisí od konzistencie.


Aké pesto si zvyknete pripravovať vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Mimi

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close