Na chutný koláč nepotrebujete vajíčka: Presvedčia vás tieto recepty

Koláč

freedigitalphotos.net

Vajcia sú zdravé a odborníci ich odporúčajú pravidelne jesť. Nie vždy ich však doma nájdete. Či už máte chuť uvariť si ich natvrdo, alebo by ste ich chceli použiť do pečenia, prípadne sa vám zdá, že 10 vajec v obľúbenom koláči je predsa len priveľa. Ak máte práve chuť na niečo sladké a zúfate, že bez vajca nič nevytvoríte, pokojne vypuste obavy z hlavy. Aj bez nich sa dajú vyčariť vynikajúce koláče, po ktorých si budete oblizovať prsty.

Pomarančovo – ovocný zákusok

Potrebujeme:

  • 250 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 6 lyžíc cukru
  • 8 lyžíc oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • šťavu z 1 pomaranča
  • kôru z 1 pomaranča
  • ľubovoľný druh ovocia

Posýpka:

  • 50 g masla
  • 2 – 3 lyžice polohrubej múky
  • 2 – 3 lyžice cukru

Postup: V miske vyšľaháme cukor s olejom, mliekom, šťavou a kôrou z pomaranča. Potom pridáme múku, zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na maslom vymazaný plech a navrch naukladáme ovocie a posypeme posýpkou, ktorú sme vyrobili zmiešaním roztopeného masla s múkou a cukrom. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C na asi 45 – 50 minút.


Mohlo by vás zaujať: Skvelé sladké variácie: Tieto koláče si vaša návšteva bude pamätať poriadne dlho


Čokoládový koláč

Potrebujeme:

  • 750 g polohrubej múky
  • 500 ml studenej kávy
  • 300 g kryštálového cukru
  • 250 ml oleja
  • 150 g kakaa
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 3 lyžičky octu
  • štipku soli
  • kokos

Postup: V miske zmiešame múku, kakao, cukor, vanilkový cukor, sódu bikarbónu, soľ a pridáme aj kávu, olej a ocot. Cesto vylejeme na maslom vymastený plech a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C na asi 25 minút. Necháme vychladnúť a podávame, prípadne ho môžeme podľa chuti posypať kokosom alebo orechmi.


Mohlo by vás zaujať: Najrýchlejšie koláče: Neukroja veľa z času, ale pochutnáte si na nich!


Bezvaječný jablčník

Potrebujeme:

  • Cesto:
  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 3 lyžice cukru
  • 1 prášok do pečiva

Jablková plnka:

  • 1 kg jabĺk
  • 8 – 10 lyžíc krupicového cukru
  • 2 škoricové cukre

Postup: Do múky vmiešame prášok do pečiva, pridáme cukor, mlieko a maslo. Cesto rozdelíme na dve časti  a vyvaľkáme ho. Prvú časť položíme na dno vymasteného plechu na pečenie. Jablká nastrúhame a zmiešame ich so škoricovými cukrami a krupicovým cukrom. Dáme na cesto a prikryjeme druhou časťou cesta. Dáme piecť do rúry na 30 – 40 minút pri teplote 180°C.


Ktoré ďalšie chutné bezvaječné zákusky si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Nela
Odporúčame