Mnohí ich považujú za najzdravšie ovocie vôbec. Brusnice boli vďaka vysokému obsahu kyselín doposiaľ známe najmä pre svoje účinky pri liečbe zapálených močových ciest. V skutočnosti však vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálnych látok toho dokážu oveľa viac.
Obsahujú totiž vitamíny C, K, B6 a E, taktiež minerálne látky: vápnik, horčík, železo, mangán, fosfor, draslík aj zinok. Vďaka tomu pôsobia ako antioxidant a majú aj protizápalové a protirakovinové účinky. Sú tvorené z 80% vodou, zvyšok tvoria sacharidy a ďalšie zložky ako vláknina, bielkoviny, kyselina salycylová, flavonoidy, antokyány a triterpenoidy.
Prospievajú zdraviu zubov
Brusnice dokážu bojovať aj so zápalom ďasien, ochoreniami v oblasti ústnej dutiny či proti zubnému povlaku. Kanadskí odborníci z Asociácie dentistov potvrdili, že polyfenoly obsiahnuté v brusniciach majú pozitívny vplyv pri liečbe paradentózy či zubného kazu. Potláčajú totiž tvorbu organických kyselín a baktérii v ústnej dutine. Vysoký obsah vitamínu C zasa zmierňuje prípadné infekcie. Aby ste zabránili množeniu baktérii, môžete pravidelne piť nesladený brusnicový džús.
Zlepšujú zdravie srdca
Podľa štúdie z roku 2010 uverejnenej v časopise Nutrition Reviews brusnice pomáhajú znížiť riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Sú totiž bohatým zdrojom flavonoidov, vitamínov a vlákniny, ktoré prispievajú k lepšej kondícii systému. Fytochemikálie obsiahnuté v týchto neveľkých plodoch pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu, zmierňujú zhlukovanie krvných doštičiek a znižujú krvný tlak. Štúdia ďalej naznačuje, že konzumácia brusníc (a iných potravín bohatých na flavonoidy) pomáha znižovať riziko vzniku aterosklerózy (ukladanie cholesterolu a iných látok na stenách tepien) a riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice.
Mohlo by vás zaujať: Superpotraviny ako ochranný štít proti rakovine: Doprajte si ich každý deň!
Posilňujú imunitu
Jedným z najlepších antioxidačných látok je práve vitamín C. Jeden pohárik brusníc obsahuje 18% odporúčaného denného príjmu kyseliny askorbovej (vitamínu C). Tá, spolu s fytochemikáliami, má za následok posilnenie imunitného systému organizmu. Tým pomáha predchádzať prechladnutiu, chrípke a rôznych infekciám.
Posilňujú kosti
Vápnik je pre celkovú kondíciu kostí kľúčovým minerálom. Pomáha ich totiž posilniť, rovnako tak chráni i zuby a nechty. Keďže sa nachádza aj v brusniciach, ich konzumácia pomáha predchádzať vzniku osteoporózy. Dôležité je, že sú zároveň bohatým zdrojom vitamínu K. Ten je rovnako dôležitý, pokiaľ ide o kosti. Pomáha totiž udržať vápnik v kostnej hmote, dodáva im vyššiu odolnosť a zabraňuje strate kostného tkaniva, čím pomáha znižovať riziko zlomenín.
Mohlo by vás zaujať: 6 potravín, ktoré bojujú so starnutím: Doprajte si ich čo najčastejšie
Zlepšujú trávenie
Podľa vedcov z University of Kentucky, ktorí sa venujú nutričnému zloženiu potravín, strava s vysokým obsahom vlákniny znižuje riziká tráviacich ťažkostí a ochorení zažívacieho ústrojenstva. Vláknina totiž urýchľuje vylúčenie odpadových látok vznikajúcich v črevách pri trávení. Tým brusnice pomáhajú predchádzať zápche. Protizápalové účinky zároveň znižujú riziko chronického zápalu žalúdka a hrubého čreva.
Spomaľujú starnutie pokožky
Antioxidanty ako je vitamín C, B3 a B5 pomáhajú telu zbaviť sa voľných radikálov, ktoré prispievajú k procesu starnutia. Zároveň poskytujú ochranu pred poškodením spôsobeným faktormi životného prostredia (slnečné žiarenie, vietor, vlhkosť). Pravidelná konzumácia brusníc môže spomaliť degeneráciu mozgových buniek, buniek pokožky a dokonca aj tkanív vnútorných orgánov. Odďaľujú tak stratu pamäti spôsobenú vekom a pokles motorických funkcii.
Máte radi brusnice? Ako často si ich doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na