Najčastejšie raňajkové prehrešky: Vyhnite sa im a nájdite novú energiu do života!

Žena

thinkstockphotos.com

To, čo si ráno naservírujeme na tanier, ovplyvňuje našu výkonnosť počas celého dňa a má dlhodobý vplyv na náš zdravotný stav. Často sa však pri raňajkách dopúšťame hriechov, o ktorých ani nevieme, alebo ich zámerne ignorujeme.

Absencia raňajok

Ešte stále existuje mnoho ľudí, ktorí úplne vynechávajú raňajkové menu zo svojho každodenného jedálnička. Nie nadarmo sa hovorí, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Ľudia sa najčastejšie sťažujú na opakované nechutenstvo či stiahnutý žalúdok po prebudení. Preto sa prvá strava, ktorú ich telo príjme, odkladá až na poludňajšie hodiny. Takýto prístup spôsobuje, že o to väčší hlad sa v nás prebudí a máme tendenciu prijať viac kalórií, čo pri dlhodobom praktizovaní prispieva k rastúcej nadváhe.  Treba si uvedomiť skutočnosť, že žalúdok je po celej noci bez jedla lačný. Ak ho v tomto stave udržujeme aj celé predpoludnie, vystavujeme ho stresovému stavu a ten narúša náš metabolizmus.


Mohlo by vás zaujímať: Ovsenými vločkami zabijete dve muchy jednou ranou: Schudnete a zlepšíte si zdravie


Ochucované cereálie

Konzumujete cereálie na raňajky vo viere, že svojmu organizmus tak dodávate diétny a zdravý štart do nového dňa? Žiaľ, faktom je, že väčšina cereálií a vločiek, ktoré sa nás v obchodoch snažia vábiť svojimi fitness vlastnosťami, nie sú nič iné ako zmes bielej múky, tukov, oleja a cukru. Pre organizmus nie sú výživné a už vôbec nie zdravé. Vypustite všetky produkty s prívlastkom „chrumkavé“, „ochutené“ a podobne. Stavte na vlastnú kuchyňu – kúpte si klasické ovsené vločky a tiež dochuťte podľa svojich preferencií – orechami, mliekom či jogurtom, medom a ovocím. Tak telu zaručíte naozaj zdravý štart do nového dňa plný vlánknimy, vitamínov a minerálov.

Praženica so slaninkou či párkom

Hovoríme o tzv. anglických raňajkách, ktoré sú hotové peklo na tanieri. V našich končinách k nim môžeme pripodobniť hemendex, omelety, volské oká či praženicu. Tie navyše pre lepšiu chuť často spestrujeme pridaním šunky, slaniny či iných mäsitých pochúťok. Ide o jedlo s množstvom nasýtených tukov, ktoré vystrelí náš kalorický príjem do závratných výšin. Nehovoriac o tom, že každodenná konzumácia tepelne upraveného mäsa, ako sú párky či slanina údajne zvyšuje riziko rakoviny čriev o viac ako 60 percent.


Mohlo by vás zaujímať: Fresh raňajky, ktoré ťa postavia na nohy


Sladké dobroty a chrumkavé pečivo

Chrumkavé a voňavé pečivo dokáže opantať zmysly a prebudiť hlad. Existuje však hneď niekoľko dôvodov, prečo by sme mali tomuto pokušeniu odolať. Väčšinu jeho zloženia totiž tvoria látky, ktoré pre naše telo nemajú takmer žiadnu výživovú hodnotu, sú plné bielej múky a majú vysoký podiel cukru. Podobné je to aj so sladkými dobrotami, ktoré nás síce na okamih nasýtia, no prakticky v nás neskôr vyvolávajú ešte väčší hlad. Ak už však ráno máte neodolateľnú chuť na sladké, odporúča sa konzumovať domáce celozrnné pečivo, ovocie, ktoré môžete kombinovať s tvarohom či krupicou, prípadne ho môžete podávať ako obľúbený rozmixovaný smoothie nápoj.

Odborníci za najideálnejší raňajkový chod považujú kombináciu živej potravy, celozrnné obilniny a bielkoviny, ktoré zaručia potrebnú dávku energie a nezaťažia organizmus. Raňajky sú palivo, ktoré dodávame telu na to, aby bolo produktívnejšie, vyžarovalo energiu a správne fungovalo, nehovoriac o tom, že pravidelnými a výdatnými raňajkami dokážeme predísť riziku cukrovky a obezite.


Aké raňajky si zvyknete najčastejšie dopriať vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Joyfulness
Odporúčame