Nájdite v kuchyni miesto pre cícer – strukovina plná bielkovín je pre vás to pravé!

Cícer

thinkstockphotos.com

Cícer je v našich končinách menej známou strukovinou, čo je obrovská škoda, keďže zo všetkých druhov strukovín obsahuje najviac bielkovín a zároveň nespôsobuje nepríjemné nafukovanie.

Mnohí ľudia si ho mýlia s hrachom, no cícer, hoci ho poznáme aj pod názvom rímsky hrach, je väčší. Ak ste doteraz cícer nepoznali, nemyslite si, že ide o novinku. Túto plodinu pestovali na Blízkom východe už pred viac ako 7000 rokmi. Dodnes je tam obľúbenou potravinou, z ktorej sa vyrábajú známe pochúťky falafel, čo sú vyprážané guľky cíceru, a tradičná nátierka hummus. Prečo je však cícer taký populárny? Nepochybne pre jeho výživovú hodnotu. Okrem vysokého obsahu bielkovín v ňom nájdeme aj množstvo minerálov, najmä železa, vápnik, vitamíny A, B, C, E a K a, samozrejme, rovnako ako v ostatných strukovinách, vlákninu. Navyše, cícer neobsahuje vôbec žiaden lepok, čo z neho robí priam ideálne jedlo pre celiatikov. Skvele sa hodí pri rôznych diétach, keďže má nízku kalorickú hodnotu.

Cícer má jemne orieškovú chuť a podobne ako sója dokáže pri varení nahradiť mäso. V kuchyni má mnohoraké využitie – môže sa. Čerstvý cícer stačí variť 10 minút, sušený, podobne ako hrach, treba variť 1 až 2 hodiny. U nás nasucho opražiť, pridať do šalátov, polievok, dajú sa z neho pripraviť chutné nátierky, placky a dokonca sa z neho vyrába cícerová múka najčastejšie dostať cícer v konzerve, ten sa musí pred použitím dôkladne prepláchnuť a nechať odkvapkať. Cícer však nemusíte len uvariť v polievke, môžete sa inšpirovať našimi netradičnými receptami.


Mohlo by vás zaujať: Petržlen nepatrí len do polievky: Je aj skvelý prírodný liek


Grécky šalát s cícerom a sardinkami

Ľahký a jednoduchý šalát s cícerom, ako stvorený na letné dni.

Potrebujeme:

  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice panenského olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • sušené oregano
  • čierne korenie
  • 3 stredne veľké paradajky
  • 1 šalátová uhorka
  • 400 gramov cíceru (v konzerve)
  • 75 gramov syra feta
  • 75 gramov červenej cibule
  • 2 lyžice čiernych olív
  • 2 konzervy (asi 200 gramov) sardiniek v olivovom oleji alebo vlastnej šťave

Postup: Zmiešajte citrónovú šťavu, olej, rozdrvený cesnak, oregano a korenie. Pridajte nakrájané paradajky, uhorku, cícer, syr feta, cibuľu a olivy a jemne premiešajte. Pri servírovaní navrch poukladajte kúsky sardiniek.


Mohlo by vás zaujať: Originálne a zdravé pôstne jedlá: Vaše telo z nich bude mať radosť


Cícerové oriešky

Opražený cícer je chrumkavý a chuťovo veľmi pripomína oriešky, preto môže slúžiť ako zdravá náhrada namiesto čipsov alebo slaných arašidov.

Potrebujeme:

  • 1 konzerva cíceru
  • olivový olej
  • drvená rasca
  • mleté nové korenie
  • mletý majorán
  • soľ

Postup: Predhrejte rúru na 260 °C. Osušte odkvapkaný cícer a premiešajte ho v miske s olejom, rascou, majoránom, novým korením a soľou tak, aby bol rovnomerne obalený zmesou korenia. Nasypte ho na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte do hneda, približne 25 až 30 minút. Po upečení nechajte vychladnúť. Zakrytý vám chrumkavý cícer vydrží pri izbovej teplote asi 2 dni.


Mohlo by vás zaujať: Vyznajte sa v olejoch: Ktorý je vhodný na varenie a ktorý na vyprážanie?


Rýchla cibuľová polievka s cícerom

Potrebujeme:

  • 1 lyžica oleja
  • 2 veľké cibule
  • 1 pór alebo mladá cibuľka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • tymian
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • pol litra hovädzieho vývaru
  • 1 konzerva cíceru (približne 500 gramov)
  • čerstvá pažítka

Postup: Na oleji opečte cibuľu a nechajte ju zakrytú podusiť do mäkka. Potom pridajte pór, rozpučený cesnak a tymian a nezakryté varte, dokiaľ pór nezačne mäknúť. Pridajte vývar, cícer a čierne korenie a nechajte prevariť. Zmenšite plameň, alebo dajte na nižšiu teplotu a varte, dokiaľ zelenina nie je úplne mäkká. Na záver primiešajte čerstvo nasekanú pažítku. Podávajte s opečeným chlebom.


Máte radi cícer? Na prípravu akých jedál ho používate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close