Najšpinavšia vec na svete? Baktérie na bankovkách možno prekvapia aj vás

peniaze

sxc.hu

Patríte medzi milovníkov čistoty a umývate si ruky aj niekoľkokrát do dňa? Nech by sme sa snažili akokoľvek, baktériám sa pri styku s okolím jednoducho nevyhneme. Vďaka nim si náš organizmus buduje imunitu a stáva sa odolnejším. Peniaze však obsahujú aj také mikroorganizmy, ktoré sú pre telo škodlivé a môžu v ňom vyvolať nežiaduce reakcie. Viete, čo všetko môžete od bankoviek očakávať a ako sa pred prenosom baktérií chrániť?

Špinavé peniaze v číslach

Tým, čo všetko sa na bankovkách nachádza, sa zaoberalo už množstvo vedcov po celom svete. Podľa doterajších štúdií peniazom kraľujú stafylokoky, ktoré sú prítomné u 94% bankoviek. Papierové platidlá sú však, bohužiaľ, viac kontaminované ako záchodová misa. Bežne teda nesú aj stopy fekálií a iných choroboplodných zárodkov ako napríklad e. coli. Len „obyčajný“ chrípkový vírus sa na bankovke údajne udrží až úctyhodných 17 dní.

Problém znečistených bankoviek nie je novinkou

Papierové peniaze sa ako prvé začali používať v Číne, pričom do Európy sa rozšírili až v 17. storočí. Už začiatkom 19. storočia však doktor Thomas Darlington z New Yorku upozornil na výsledky svojej štúdie, podľa ktorej sa na peniazoch nachádzalo značné množstvo baktérií. Svoj názor uverejnil v miestnom denníku: „V záujme verejného zdravia je žiaduce, aby špinavé bankovky boli stiahnuté z obehu čo najskôr, ako to bude v praxi možné.“


Mohlo by vás zaujímať: Baktérie okolo nás: Kde je ich najviac a ako nás ohrozujú?


Najlepšie sú na tom Austrálčania

To, koľko baktérií sa na bankovkách zachytí, závisí od viacerých faktorov – od životnej úrovne danej krajiny a jej hygienických návykov, no tiež od materiálu, z ktorého sú peniaze vyrobené. V tomto smere je najlepšie chránený národ od protinožcov. Austrálsky dolár je totiž zhotovený zo syntetického polyméru, vďaka čomu je oproti iným menám odolnejší. K významným bonusom patrí však najmä jeho lesklý povrch, ktorý je menej náchylný na usádzanie baktérií.

Američanom na bankovkách nechýbajú drogy

Za najčistejšie nominálne hodnoty sa za veľkou mlákou považujú dvadsaťdolárovky. V celkom meradle sa však Spojené štáty nemajú veľmi čím chváliť. Na ich bankovkách sú totiž úplne bežné zvyšky kokaínu. Tie pochádzajú nielen z rúk drogových dílerov, ale tiež od fetujúcich „konzumetov“ – tí si peniaze rolujú do trubičky, ktorými drogy následne šnupú.

Japonci majú špeciálne čističky

O obyvateľoch krajiny vychádzajúceho slnka je známe, že sú posadnutí čistotou. Z toho dôvodu sa pred prenášaním mikroorganizmov chránia aj vo sfére platidiel. Svoje znečistené jeny nechávajú prejsť cez špeciálne valčeky na desatinu sekundy pri teplote 392 °C.


Mohlo by vás zaujímať: Probiotiká a prebiotiká: Ako pôsobia na naše telo a aké sú medzi nimi rozdiely?


Ako sa pred baktériami z bankoviek chrániť?

Absolútnou samozrejmosťou je časté umývanie rúk – po použití toalety, pred jedlom, po príchode domov a podobne. Pozor by ste si však mali dávať aj na:

  • prichytenie bankoviek ústami – ak nemáte dosť rúk, radšej si prebytočné veci odložte. Papierové peniaze nikdy nevkladajte medzi pery.
  • kornútok od zmrzliny – v každom stánku zo zmrzlinou by mali byť aspoň dvaja pracovníci, jeden na dávkovanie zmrzliny, druhý na narábanie s peniazmi. Ak je prítomný len jeden pracovník, presvedčte sa, či vám kornútok podáva v servítke.
  • pečivo i zákusky – v cukrárni i v pekárni platí to isté, čo pri zmrzline. Výrobok nesmie prísť do kontaktu s predávajúcim, ktorý prijíma a vydáva peniaze. Upozornite ho na rukavicu alebo kliešte. To isté platí o stánkoch s rýchlym občerstvením – jedlo, ktoré je pripravované holými rukami, odmietnite.
  • samotnú platbu – ukázalo sa, že mince sú v priemere znečistené menej, zaplatiť však môžete aj kartou

Dávate si pozor, aby vaše jedlo od predavača neprišlo do styku s peniazmi? Napíšte do diskusie a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Johnny

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close