Najtvrdšie diéty v histórii: Behajú z nich zimomriavky po chrbte

diéta chudnutie

photl.com

Arzén, ocot aj pásomnice – to všetko využívali naši predkovia na zhodenie nadbytočných kilogramov. A hoci mnohí odborníci nad niektorými dnešnými diétami zalamujú rukami, na minulosť svojou drastickosťou ani zďaleka nemajú. Výsledkom mnohých z nich mohli byť nielen stratené kilá, ale aj vážne zdravotné komplikácie.

Už dávni Gréci a Rimania držali diéty. Ale zatiaľ čo vtedy to bolo prevažne o zdraví a fyzickej kondícii, boli to ľudia viktoriánskej éry, ktorí naozaj odštartovali vášeň pre nárazové chudnutie.

„Grécke slovo diatia, z ktorého je diéta odvodená, opisuje celý spôsob života,“ povedala historička Louise Foxcroftová, autorka knihy Kalórie a korzety: História diét počas 2000 rokov. „Ľudia prišli na chuť nárazovým diétam až v 19. storočí. Počas tejto doby sa priklonili viac k držaniu diét z estetických dôvodov ako zdravotných a doslova vybuchol priemysel okolo chudnutia,“ dodala. BBC News s jej pomocou zostavil prehľad najpodivnejších a nejnezdravších spôsobov chudnutia v dejinách, ktorých napodobňovanie sa rozhodne neodporúča:

Rozžuť a vypľuť

Na prelome 20. storočia Američan Horace Fletcher usúdil, že veľa žuvania a pľuvania je spôsobom, ako zredukovať váhu. Fletcherismus, ako sa jeho metóde hovorilo, odporúča žuť jedlo tak dlho, kým sa z neho všetka „dobrota“ nevyšťaví, a potom zvyšnú hmotu vypľuvať. Bol veľmi presný v tom, koľkokrát má človek rôzne potraviny žuvať – napríklad jedinú šalotku spolu 700-krát. Jeho metóda bola veľmi obľúbená a mala radu slávnych nasledovníkov vrátane spisovateľov Henryho Jamesa a Franza Kafku. Došlo to tak ďaleko, že ľuďom na spoločenských večerách stopoval, či žujú dostatočne dlho, uviedla Foxcroftová. „Táto diéta okrem iného znamenala, že človek mal stolicu len raz za dva týždne a bola prakticky bez zápachu. Fletcher ju opisoval ako čosi, čo vonia podobne ako ‚teplé sušienky‘,“ dodala. „Sám so sebou nosil vlastnú vzorku, aby toto tvrdenie dokázal.“


Mohlo by vás zaujímať: Chudnutie podľa Slovákov a Čechov: Takto zhadzujeme kilá najčastejšie


Pásomnicová diéta

Tá rozhodne nebola pre citlivé povahy, ale napriek tomu po roku 1900 nabrala na popularite. Operná speváčka Maria Callasová údajne tieto parazity jedla, aby sa pokúsila zbaviť nadváhy. Ľudia túžiaci po tejto diéte prehĺtali hrču pásomníc z hovädzieho mäsa obvykle v podobe tabletiek. Pásomnice potom v črevách dospeli a začali pohlcovať jedlo, čo skutočne viedlo k chudnutiu – spolu s hnačkami a vracaním. Akonáhle človek dosiahol požadovanú váhu, vzal si antiparazitickú pilulku, ktorá pásomnicu zabila – ak mal šťastie. Potom ešte musel parazita z tela vylúčiť, čo mohlo spôsobiť brušné a rektálne komplikácie. Išlo o metódu riskantnú v mnohých ohľadoch. Nielenže pásomnica dorastá až do deviatich metrov dĺžky, ale môže spôsobiť celú škálu chorôb, vrátane bolestí hlavy, očných problémov, meningitídy, epilepsie a demencie.

K štíhlosti vďaka jedom

V 19. storočí sa lieky na chudnutie, tabletky a lektvary stali výnosným biznisom. Avšak tieto „zázračné lieky“ často obsahovali nebezpečné ingrediencie, vrátane arzénu a strychnínu. „Reklamy tvrdili, že to urýchľuje metabolizmus, podobne ako napríklad amfetamíny,“ povedala Foxcroftová. Akokoľvek obsah arzénu v pilulkách bol nízky, stále bol krajne nebezpečný. Často ľudia v túžbe po schudnutí užili vyššiu ako odporúčanú dávku a riskovali tým otravu arzénom. Na obale nebolo uvedené, že prášky tento jed obsahujú, a ľudia tak netušili, čo vlastne užívajú. „Podobné jedy boli kontrolované len veľmi voľne a dali sa ľahko získať pre celú škálu využitia v domácnosti i medicíne,“ dodala Foxcroftová.


Mohlo by vás zaujímať: Chudnutie podľa znamenia zverokruhu: Akú diétu vám naordinovali hviezdy?


Ocot lorda Byrona

Chudnúce celebrity nie sú ničím novým. Lord Byron bol jedným z prvých vzorov pre tých, ktorí sa snažili schudnúť a odštartoval tak posadnutosť verejnosti po spôsoboch, akým slávne hviezdy dosahujú štíhlosť. Rovnako ako súčasné celebrity, aj Byron tvrdo drel, aby si udržal postavu. Začiatkom 19. storočia romantický básnik spopularizoval diétu pozostávajúcu prevažne z octu. Keby žil v súčasnosti, pravdepodobne by na túto tému vydal knihu, z ktorej by bol bestseller. V snahe očistiť organizmus odporúčal denne piť ocot a jesť zemiaky máčané v ňom. Vedľajšie účinky zahŕňali zvracanie a hnačku. Pretože Byron mal značný kultúrny vplyv, vyvolala jeho metóda obavy, že ju budú nasledovať mladí ľudia – a veľa romantikov sa tiež obmedzilo v strave na ocot a ryžu, aby dosiahli „byronovského“ módneho bledého a vychudnutého vzhľadu. „Naše mladé dámy prežívajú väčšinu dospievania na pokraji vyhladovania,“ napísal vtedy jeden z kritikov.

Guma na chudnutie

V polovici 19. storočia Charles Goodyear zistil, ako vylepšiť gumu procesom nazývaným vulkanizácia. S priemyselnou revolúciou a hromadnou výrobou sa zrazu využitie gumy značne rozšírilo. Zahŕňalo gumové spodné nohavičky a korzety, ktoré – ako sa verilo – nielen sťahovali tukové vankúšiky, ale tiež spôsobovali potenie spájané s chudnutím. Nosili ho ako muži, tak ženy, uviedla Foxcroftová. Dôsledky neboli veľmi príjemné – prevlhnutá koža krehla, praskala a stávala sa náchylná voči infekciám. Až prvá svetová vojna toto šialenstvo pribrzdila, pretože guma začala byť potrebná na vojenské účely.


Akú najhoršiu diétu ste už vyskúšali? Podeľte sa o svoje názory s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: photl.com, photl.com, Zora, ČTK

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close