Sviatočné stoly prehýbajúce sa pod ťarchou dobrého jedla sú pre mnohých z nás obrovským lákadlom. Aby sa Vianoce pre vás neskončili žalúdočnými ťažkosťami, pripravte si ľahšie verzie obľúbených zákuskov a koláčov.
Nepečené kokosové guľky
Potrebujeme:
- 1,5 šálky strúhaného kokosu
- 1 šálku mletých mandlí (alebo lieskových orieškov)
- 4 polievkové lyžice domáceho medu
- 7 polievkových lyžíc rozpusteného kokosového oleja
- štipku pravého vanilkového prášku
- strúhaný kokos alebo nasekané oriešky na ozdobenie
Postup: Všetky suroviny vložíme do väčšej misy. Rukami ich zapracujeme tak, aby sa spojili v tuhú masu. Z nej potom formujeme guľky, ktoré opatrne ešte namáčame v strúhanom kokose, prípadne v nadrobno nasekaných mandliach (podľa chuti). Následne ich opatrne ukladáme na tácku alebo plech vystlaný papierom na pečenie a pred podávaním necháme stuhnúť v chladničke.
Mohlo by vás zaujať: Sladké nemusí byť kalorické: Pripravte si doma tieto dobroty!
Špaldové cookies s kúskami čokolády
Potrebujeme:
- 1 šálku špaldovej hladkej múky
- 1 šálku hladkej múky
- ¾ šálky trstinového cukru
- ½ šálky repkového oleja
- ½ šálky mlieka
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 čajovú lyžičku mletej škorice
- štipku soli
- ½ šálky nasekanej horkej čokolády
- ½ šálky nasekaných vlašských orechov
Postup: Všetky suroviny okrem orechov a čokolády zmiešame dokopy. Keď je hmota dostatočne spojená, pridáme aj nahrubo nasekané orechy a čokoládu. Cesto má byť trochu lepkavé, no pracuje sa s ním dobre. Z cesta vytvarujeme guľky (ak sa lepí, pomúčime si ruky), ktoré ukladáme plech vystlaný papierom na pečenie. Pokladáme ich trochu ďalej od seba a vidličkou ich zvrchu jemne roztlačíme. Pečieme pri 180°C asi 10-15 minút. Po dopečení necháme poriadne vychladnúť a uskladníme v plechovej nádobe.
Mohlo by vás zaujať: Vynikajúce a zdravé torty: Zamaškrťte si aj bez kíl navyše
Celozrnné vanilkové rožteky
Potrebujeme:
- 100 g špaldovej celozrnnej múky
- 100 g špaldovej hladkej múky
- 130 g pomletých vlašských orechov
- 5 polievkových lyžíc olivového oleja
- 100 g masla
- 80 g hnedého cukru
- jeden vanilkový struk
Postup: Všetky suché prísady spolu premiešame v miske. Do druhej misky dáme roztopené maslo a olej. Vanilkový struk rozrežeme na polovicu a nožom opatrne vyberieme dužinu, ktorú na chvíľu pridáme k roztopenému maslu a oleju, aby sa uvoľnila aróma. Po niekoľkých minútach prilejeme olej s maslom k suchej zmesi a všetko spolu zmiešame. Vypracovaným cestom plníme formy na rožteky (ideálne silikónových). Pečieme pri 170°C asi 10 minút. Dopečené rožteky necháme vychladnúť a až potom opatrne vyklopíme z foriem.
Mohlo by vás zaujať: Delikátne jarné menu: Pripravte si mrkvovo-zázvorový krém či nepečený cheesecake
Celozrnné orieškové rezy
Potrebujeme:
- 6 vajec
- 200 g pomletých vlašských orechov
- 100 g celozrnnej hladkej múky
- 150 g zmäknutého masla
- 5 polievkových lyžíc olivového oleja
- 100 g + 50 g trstinového cukru
Postup: Žĺtky oddelíme od bielkov. Bielky vymiešame vo väčšej miske so 100 g trstinového cukru na hustú penu. V druhej väčšej miske si vymiešame maslo a olej na jemnú kašu a postupne striedavo primiešavame orechy, sneh z bielkov a múku. Cesto premiešavame vareškou opatrne, aby sneh nepadol. Na plech vystlaný papierom na pečenie vylejeme cesto, ktoré pečieme pri 170°C asi 20-25 minút. Kým sa koláč pečie, mixérom vymiešame žĺtky so zvyšným cukrom na hustú penu (trvá to dlhšie). Na dopečený, no ešte horúci koláč vylejeme a roztrieme žĺtkovú penu a vložíme naspäť do teplej rúry (už vypnutej, no stále vyhriatej), aby pena stuhla.
Aké ďalšie chutné dobroty si na Vianočné sviatky zvyknete piecť vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na