Napečte si na sviatky: Kokosové guľky či orieškové rezy v zdravšej verzii

Kokosový  zákusok

thinkstockphotos.com

Sviatočné stoly prehýbajúce sa pod ťarchou dobrého jedla sú pre mnohých z nás obrovským lákadlom. Aby sa Vianoce pre vás neskončili žalúdočnými ťažkosťami, pripravte si ľahšie verzie obľúbených zákuskov a koláčov.

Nepečené kokosové guľky

Potrebujeme:

  • 1,5 šálky strúhaného kokosu
  • 1 šálku mletých mandlí (alebo lieskových orieškov)
  • 4 polievkové lyžice domáceho medu
  • 7 polievkových lyžíc rozpusteného kokosového oleja
  • štipku pravého vanilkového prášku
  • strúhaný kokos alebo nasekané oriešky na ozdobenie

Postup: Všetky suroviny vložíme do väčšej misy. Rukami ich zapracujeme tak, aby sa spojili v tuhú masu. Z nej potom formujeme guľky, ktoré opatrne ešte namáčame v strúhanom kokose, prípadne v nadrobno nasekaných mandliach (podľa chuti). Následne ich opatrne ukladáme na tácku alebo plech vystlaný papierom na pečenie a pred podávaním necháme stuhnúť v chladničke.


Mohlo by vás zaujať: Sladké nemusí byť kalorické: Pripravte si doma tieto dobroty!


Špaldové cookies s kúskami čokolády

Potrebujeme:

  • 1 šálku špaldovej hladkej múky
  • 1 šálku hladkej múky
  • ¾ šálky trstinového cukru
  • ½ šálky repkového oleja
  • ½ šálky mlieka
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajovú lyžičku mletej škorice
  • štipku soli
  • ½ šálky nasekanej horkej čokolády
  • ½ šálky nasekaných vlašských orechov

Postup: Všetky suroviny okrem orechov a čokolády zmiešame dokopy. Keď je hmota dostatočne spojená, pridáme aj nahrubo nasekané orechy a čokoládu. Cesto má byť trochu lepkavé, no pracuje sa s ním dobre. Z cesta vytvarujeme guľky (ak sa lepí, pomúčime si ruky), ktoré ukladáme plech vystlaný papierom na pečenie. Pokladáme ich trochu ďalej od seba a  vidličkou ich zvrchu jemne roztlačíme. Pečieme pri 180°C asi 10-15 minút. Po dopečení necháme poriadne vychladnúť a uskladníme v plechovej nádobe.


Mohlo by vás zaujať: Vynikajúce a zdravé torty: Zamaškrťte si aj bez kíl navyše


Celozrnné vanilkové rožteky

Potrebujeme:

  • 100 g špaldovej celozrnnej múky
  • 100 g špaldovej hladkej múky
  • 130 g pomletých vlašských orechov
  • 5 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 100 g masla
  • 80 g hnedého cukru
  • jeden vanilkový struk

Postup: Všetky suché prísady spolu premiešame v miske. Do druhej misky dáme roztopené maslo a olej. Vanilkový struk rozrežeme na polovicu a nožom opatrne vyberieme dužinu, ktorú na chvíľu pridáme k roztopenému maslu a oleju, aby sa uvoľnila aróma. Po niekoľkých minútach prilejeme olej s maslom k suchej zmesi a všetko spolu zmiešame. Vypracovaným cestom plníme formy na rožteky (ideálne silikónových). Pečieme pri 170°C asi 10 minút. Dopečené rožteky necháme vychladnúť a až potom opatrne vyklopíme z foriem.


Mohlo by vás zaujať: Delikátne jarné menu: Pripravte si mrkvovo-zázvorový krém či nepečený cheesecake


Celozrnné orieškové rezy

Potrebujeme:

  • 6 vajec
  • 200 g pomletých vlašských orechov
  • 100 g celozrnnej hladkej múky
  • 150 g zmäknutého masla
  • 5 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 100 g + 50 g trstinového cukru

Postup: Žĺtky oddelíme od bielkov. Bielky vymiešame vo väčšej miske so 100 g trstinového cukru na hustú penu. V druhej väčšej miske si vymiešame maslo a olej na jemnú kašu a postupne striedavo primiešavame orechy, sneh z bielkov a múku. Cesto premiešavame vareškou opatrne, aby sneh nepadol. Na plech vystlaný papierom na pečenie vylejeme cesto, ktoré pečieme pri 170°C asi 20-25 minút. Kým sa koláč pečie, mixérom vymiešame žĺtky so zvyšným cukrom na hustú penu (trvá to dlhšie). Na dopečený, no ešte horúci koláč vylejeme a roztrieme žĺtkovú penu a vložíme naspäť do teplej rúry (už vypnutej, no stále vyhriatej), aby pena stuhla.


Aké ďalšie chutné dobroty si na Vianočné sviatky zvyknete piecť vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close