Napečte si na sviatky: Kokosové guľky či orieškové rezy v zdravšej verzii

Kokosový  zákusok

thinkstockphotos.com

Sviatočné stoly prehýbajúce sa pod ťarchou dobrého jedla sú pre mnohých z nás obrovským lákadlom. Aby sa Vianoce pre vás neskončili žalúdočnými ťažkosťami, pripravte si ľahšie verzie obľúbených zákuskov a koláčov.

Nepečené kokosové guľky

Potrebujeme:

  • 1,5 šálky strúhaného kokosu
  • 1 šálku mletých mandlí (alebo lieskových orieškov)
  • 4 polievkové lyžice domáceho medu
  • 7 polievkových lyžíc rozpusteného kokosového oleja
  • štipku pravého vanilkového prášku
  • strúhaný kokos alebo nasekané oriešky na ozdobenie

Postup: Všetky suroviny vložíme do väčšej misy. Rukami ich zapracujeme tak, aby sa spojili v tuhú masu. Z nej potom formujeme guľky, ktoré opatrne ešte namáčame v strúhanom kokose, prípadne v nadrobno nasekaných mandliach (podľa chuti). Následne ich opatrne ukladáme na tácku alebo plech vystlaný papierom na pečenie a pred podávaním necháme stuhnúť v chladničke.


Mohlo by vás zaujať: Sladké nemusí byť kalorické: Pripravte si doma tieto dobroty!


Špaldové cookies s kúskami čokolády

Potrebujeme:

  • 1 šálku špaldovej hladkej múky
  • 1 šálku hladkej múky
  • ¾ šálky trstinového cukru
  • ½ šálky repkového oleja
  • ½ šálky mlieka
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajovú lyžičku mletej škorice
  • štipku soli
  • ½ šálky nasekanej horkej čokolády
  • ½ šálky nasekaných vlašských orechov

Postup: Všetky suroviny okrem orechov a čokolády zmiešame dokopy. Keď je hmota dostatočne spojená, pridáme aj nahrubo nasekané orechy a čokoládu. Cesto má byť trochu lepkavé, no pracuje sa s ním dobre. Z cesta vytvarujeme guľky (ak sa lepí, pomúčime si ruky), ktoré ukladáme plech vystlaný papierom na pečenie. Pokladáme ich trochu ďalej od seba a  vidličkou ich zvrchu jemne roztlačíme. Pečieme pri 180°C asi 10-15 minút. Po dopečení necháme poriadne vychladnúť a uskladníme v plechovej nádobe.


Mohlo by vás zaujať: Vynikajúce a zdravé torty: Zamaškrťte si aj bez kíl navyše


Celozrnné vanilkové rožteky

Potrebujeme:

  • 100 g špaldovej celozrnnej múky
  • 100 g špaldovej hladkej múky
  • 130 g pomletých vlašských orechov
  • 5 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 100 g masla
  • 80 g hnedého cukru
  • jeden vanilkový struk

Postup: Všetky suché prísady spolu premiešame v miske. Do druhej misky dáme roztopené maslo a olej. Vanilkový struk rozrežeme na polovicu a nožom opatrne vyberieme dužinu, ktorú na chvíľu pridáme k roztopenému maslu a oleju, aby sa uvoľnila aróma. Po niekoľkých minútach prilejeme olej s maslom k suchej zmesi a všetko spolu zmiešame. Vypracovaným cestom plníme formy na rožteky (ideálne silikónových). Pečieme pri 170°C asi 10 minút. Dopečené rožteky necháme vychladnúť a až potom opatrne vyklopíme z foriem.


Mohlo by vás zaujať: Delikátne jarné menu: Pripravte si mrkvovo-zázvorový krém či nepečený cheesecake


Celozrnné orieškové rezy

Potrebujeme:

  • 6 vajec
  • 200 g pomletých vlašských orechov
  • 100 g celozrnnej hladkej múky
  • 150 g zmäknutého masla
  • 5 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 100 g + 50 g trstinového cukru

Postup: Žĺtky oddelíme od bielkov. Bielky vymiešame vo väčšej miske so 100 g trstinového cukru na hustú penu. V druhej väčšej miske si vymiešame maslo a olej na jemnú kašu a postupne striedavo primiešavame orechy, sneh z bielkov a múku. Cesto premiešavame vareškou opatrne, aby sneh nepadol. Na plech vystlaný papierom na pečenie vylejeme cesto, ktoré pečieme pri 170°C asi 20-25 minút. Kým sa koláč pečie, mixérom vymiešame žĺtky so zvyšným cukrom na hustú penu (trvá to dlhšie). Na dopečený, no ešte horúci koláč vylejeme a roztrieme žĺtkovú penu a vložíme naspäť do teplej rúry (už vypnutej, no stále vyhriatej), aby pena stuhla.


Aké ďalšie chutné dobroty si na Vianočné sviatky zvyknete piecť vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame