Nemusíte ho jesť len surový: Vyskúšajte recepty zo zdravého kalerábu

Kaleráb

pixabay.com

Kaleráb sa zvykne jesť hlavne surový, no je výborným spoločníkom aj pri príprave zaujímavých jedál. Táto zelenina sa totiž dá uvariť rôznymi spôsobmi. Napríklad ju môžete plniť, prípadne podusiť alebo z neho uvariť krémovú polievku.

Kaleráb po temešvársky

Potrebujeme:

  • 4 kaleráby
  • 4 ČL masla
  • cibuľu
  • 1 ČL červenej mletej papriky
  • 3 PL pretlaku
  • 2 PL hladkej múky
  • soľ, korenie
  • štipku cukru
  • vývar alebo bujón

Postup: Na masle si necháme speniť najemno nakrájanú cibuľu. Kaleráby nakrájame na plátky a dusíme ich spolu s cibuľou. Pridáme mletú papriku a pretlak, poprášime hladkou múkou a podlejeme vývarom. Dusíme domäkka a podľa chuti dosolíme a okoreníme.


Mohlo by vás zaujímať: Zeleninové polievky: Sú zdravé a hotové za pár minút


Plnené kaleráby

Potrebujeme:

  • 8 kalerábov
  • 350 g mletého bravčového mäsa
  • žemľu
  • vajce
  • 1,5 dl mlieka
  • ½ cibule
  • 50 g masla
  • 1 PL hladkej múky
  • 2 dl smotany
  • soľ a mleté korenie
  • zelenú petržlenovú vňať

Postup: Kaleráby vydlabeme a sparíme horúcou vodou. Cibuľu opražíme na masle, pridáme mäso a asi 5 minút  miešame. Pridáme v mlieku namočenú žemľu, vajce a vňať, ďalej soľ a korenie. Zmesou plníme kaleráby, vkladáme do maslom vymasteného kastróla. Dodáme dužinu z kalerábov, podlejeme vodou a dusíme domäkka. Kaleráby vyberieme na tanier a do kastróla prilejeme smotanu s múkou a vňaťou. Premiešame a kaleráby vrátime späť do kastróla. Spoločne prehrejeme.


Mohlo by vás zaujímať: Štyri rýchle zeleninové polievky: Vystačí len zopár čerstvých ingrediencií


Vyprážané kaleráby v pivovom cestíčku

Potrebujeme:

  • 4 kaleráby
  • 1 vajce
  • 150 g hladkej múky
  • 2 dl piva
  • soľ, čierne korenie
  • olej

Postup: Kaleráby pokrájamé na plátky široké približne 0,5 cm. Z múky, vajca a piva si pripravíme cesto, ktoré posolíme a okoreníme. Plátky kalerábu najskôr obalíme v múke, následne v cestíčku a vyprážame ich na horúcom oleji.


Mohlo by vás zaujímať: Dodajte telu vitamíny: Pripravte si chutné a zdravé polievky plné zeleniny


Krémová polievka z kalerábov

Potrebujeme:

  • 4 kaleráby
  • 3 mladé cibuľky
  • 2 zemiaky
  • 1 liter vývaru
  • 2 dl smotany
  • 2 PL masla
  • muškátový oriešok
  • soľ a mleté biele korenie
  • 2 krajce chleba

Posup: Kaleráby a cibuľku pokrájame a osmažíme na masle. Zalejeme vývarom, pridáme nadrobno pokrájané zemiaky a pomaly varíme domäkka. Ochutíme soľou, korením a troškou muškátového orecha. Nakoniec dodáme smotanu a rozmixujeme. Podávame s opraženým chlebom.


Na prípravu akých jedál využívate kaleráb vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Milan

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close