Niektoré druhy zeleniny sú obľúbenejšie ako iné. Väčšina ľudí nemá problém zjesť napríklad paradajku, papriku či uhorku. No keď príde rad na cviklu, špargľu či zeler, mnohí ohŕňajú nos a dajú si radšej niečo iné. Avšak aj tieto druhy zeleniny by mali byť súčasťou každého jedálnička, keďže sú veľmi zdravé.
Buďte zdraví, ako repa
Červená repa, ľudovo nazývaná aj cvikla, je zdraviu prospešnou zeleninou, ktorú by ste mali mať na tanieri aspoň dvakrát do týždňa. Nachádzajú sa v nej farbivá betacyanín, ktorý zabraňuje vzniku nádorov a zbavuje telo toxínov i betaín. Ten udržiava zdravú pečeň aj žlčovody a podporuje funkciu pečeňových buniek. Okrem týchto farbív cvikla obsahuje:
- vitamíny C a E
- železo
- horčík
- zinok
- vlákninu
- kyselinu listovú
- kyselinu šťavelovú
Mohlo by vás zaujímať: Varená zelenina môže byť niekedy prospešnejšia ako surová: Ktoré druhy jesť ako?
Bojuje s hypertenziou i anémiou
Cvikla sa odporúča najmä ľuďom, ktorí majú problémy s pečeňou alebo s vysokým krvným tlakom, keďže ho dokáže znižovať. Ďalej je ideálnou potravinou pre anemikov, pretože obsahuje veľké množstvo železa. K ďalším výhodám repy patrí to, že spevňuje stenu vlásočníc a rozširuje tepny, zlepšuje trávenie i imunitu a pozitívne vplýva na zrak.
Hodí sa najmä s jablkom a mrkvou
Cvikla je ideálnou zeleninou aj pri rôznych jarných očistách organizmu, pretože účinne zbavuje telo toxínov. Najzdravšia je v surovom stave, no môže sa jesť aj sterilizovaná. Výborne chutí v kombinácii s mrkvovou alebo jablkovou šťavou. Skúste si ju teda doma pravidelne odšťavovať alebo ju podávať ako prílohu k mäsu.
Špargľa biela, zelená či fialová
Vo svete sa pestuje približne 25 druhov špargle a je považovaná za zeleninu, ktorá je doslova nabitá prospešnými látkami. Odporúča sa jesť napríklad ľuďom, ktorí sa snažia schudnúť, pretože obsahuje málo kalórií a môže sa preto jesť aj každý deň. V špargli nájdete napríklad:
- vitamíny A, B, C, E a K
- horčík
- železo
- vápnik
- kyselinu pantoténovú
- betakarotén
- luteín
- silice
- riboflavín
Mohlo by vás zaujímať: Zbaví telo toxínov, lieči močové cesty a zlepší náladu: To všetko zvláda špargľa
Elixír mladosti
Vďaka všetkým dôležitým látkam, ktoré špargľa obsahuje, ju odborníci na zdravú stravu nazývajú aj elixírom mladosti. Nielenže pomáha udržiavať zdravé cievy a srdce, ale prispieva aj k správnej činnosti mozgu a zbavuje telo toxických látok. Jej najväčšou výhodou však je, že je účinnou prevenciou rakoviny.
Viete, kedy je čerstvá?
Zistiť v obchode, či je špargľa čerstvá a bude dobre chutiť, je niekedy hotové umenie. Vplýva na to viacero faktorov. Napríklad špargľa na sebe nesmie mať hnedé škvrny, vrch musí byť uzavretý a po zatlačení jej spodku, musí vytiecť šťava, ktorá je indikátorom čerstvosti. Ak sú všetky podmienky splnené, skúste si z nej pripraviť napríklad chutnú polievku.
Každá časť zeleru má svoje využitie
Zeler patrí takisto k neobľúbeným druhom zeleniny. Málokto vie, ako veľmi prospieva zdraviu. Využiť sa z neho dajú steblá, vňať aj koreň. Ideálny je pre ľudí, ktorí sa snažia chudnúť, pretože má negatívny kalorický koeficient. To znamená, že obsahuje menej kalórií, ako telo potrebuje na jeho strávenie. Nájdete v ňom napríklad:
- vitamíny B, C, E a K
- vápnik
- železo
- chróm
- vodu
- vlákninu
- sacharidy
- silice
Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché, chutné a pritom zdravé: Pozrite si VIDEO s 3 receptami na smoothie
Zeler dokáže zázraky
K výhodám zeleru patrí, že podporuje prevenciu rakoviny, zlepšuje imunitný systém, čistí organizmus. Keďže obsahuje silice, má antiseptické účinky a upokojuje nervový systém. Takisto znižuje krvný tlak aj cholesterol, chráni pečeň, má močopudné účinky a podporuje tvorbu krvi.
Viete, ako si ho pripraviť?
Ak rozmýšľate, ako zeler zaradiť do svojej stravy, máte na výber z viacerých možností. Tradičnou a najľahšou možnosťou je pridať zelerovú vňať do polievky. No vhodný je napríklad aj do zeleninových šalátov alebo nátierok. Využiť ho môžete aj v smoothie. Hodí sa napríklad k jablku, uhorke a citrónovej šťave.
Ktorú zo spomínaných zelenín si doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na