Zistili ste po sviatkoch, že sa ručička na váhe akosi nechce zastaviť tam, kde pred pár týždňami? Neviete si predstaviť život bez dobrých sladučkých koláčikov? Ani nemusíte. Niektoré z nich môžu byť chutné a zdravé zároveň. Predhrejte rúru, začíname!
Vločkovo-tvarohový sen
Potrebujeme:
Na cesto:
- 2 krát vanilkový puding
- 2 vajcia
- balíček vanilkového cukru
- balíček kypriaceho prášku
- 1 hrnček sušeného kokosu
- 1 hrnček ovsených vločiek
- 1 hrnček mlieka
- pyré z 5 jabĺk
- 2 polievkové lyžice rumu
- 2 polievkové lyžice sušených hrozienok
- 1 polievkovú lyžicu medu
- 1 polievkovú lyžicu práškového cukru
- škoricu na posypanie
Na plnku:
- 250 g tvarohu
- 2 polievkové lyžice rumu
- 2 polievkové lyžice práškového cukru
- pol hrnčeka mlieka
Postup: Suroviny na cesto spolu zmiešame a vylejeme na premastený plech. Rovnomerne rozotrieme a pečieme asi 15 – 20 minút pri teplote 175 stupňov Celzia. Medzitým zmiešame tvaroh so zvyšným mliekom, rumom a práškovým cukrom. Vyberieme cesto na plechu a túto zmes rovnomerne nalejeme. Celý koláč vrátime nazad do rúry a pečieme ešte asi 10 minút, kým zmes nestuhne. Koláč vyberieme, posypeme škoricou a podávame.
Mohlo by vás zaujať: Na chutný koláč nepotrebujete vajíčka: Presvedčia vás tieto recepty
Zázvorové potešenie
Potrebujeme:
- 1 zázvor
- 135 g ovsenej múky
- 70 g ovsených vločiek
- 90 g masla
- polovicu citrónu
- 8 polievkových lyžíc medu
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- štipku soli
Postup: Použite toľko zázvoru, koľko vám chutí. Množstvo záleží na vás, ideálny je jeden menší kus. Nastrúhajte ho do misy. Pridajte vločky, múku, med, prášok do pečiva, soľ, šťavu z polovice citróna. Maslo si inde rozpustite a pridajte k zvyšku. Celú zmes dobre premiešajte. Zo zmesi si urobte guľky, ktoré na plechu rozpučte, aby vznikla malá placka. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 11 minút.
Mohlo by vás zaujať: Najrýchlejšie koláče: Neukroja veľa z času, ale pochutnáte si na nich!
Ďatlovo-čokoládový koláč
Potrebujeme:
- 200 g sušených ďatlí
- 1 avokádo
- 1 banán
- tabuľku 80% – tnej čokolády
- ríbezle
- 2 polievkové lyžice vlašských orechov
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja
- 2 čajové lyžice strúhaného kokosu
- 2 čajové lyžice masla
Postup: Orechy, kokos, ďatle a kokosový olej rozmixujeme mixérom. Horkú čokoládu spolu s maslom roztopíme. Avokádo a banán najemno rozmixujeme a ku tejto zmesi pridáme čokoládu a vznikne nám krém. Zmes z orechov, kokosu a ďatlí vytvarujeme do určitého tvaru, môžeme použiť aj formičky na pečenie. Zmes z formičky vyberieme, dáme na ňu krém a na záver dozdobíme ríbezľami.
Mohlo by vás zaujať: Skvelé sladké variácie: Tieto koláče si vaša návšteva bude pamätať poriadne dlho
Fazuľové guľky
Potrebujeme:
- 1 plechovku bielej fazule
- 5 polievkových lyžíc strúhaného kokosu
- 3 polievkové lyžice javorového sirupu
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 2 polievkové lyžice arašidového masla
- 2 polievkové lyžice ovsených vločiek
- 1 banán
- šťavu z polovice citróna
Postup: Napriek tomu, alebo skôr práve preto, že je fazuľa pri koláčoch netradičná, vám ponúkame tento recept. Najskôr fazuľu najemno rozmixujte. Pridáme všetky suroviny okrem banánu a 3 polievkových lyžíc strúhaného kokosu, zvyšok spolu zmiešame. Banán si nakrájame na kolieska. Každé koliesko obalíme v tejto fazuľovej hmote. Na záver každé koliesko pováľame v kokose. Dobrú chuť!
Ktoré ďalšie recepty na prípravu chutných a zároveň zdravých koláčov poznáte vy? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.