Netradičné veľkonočné pohostenie: Vyskúšajte maličkosti, ktoré zachutia aj vám

Linecké kvietky

blogspot.sk

Hoci na veľkonočnom stole nesmie chýbať klasika ako plnené vajíčka, možno stojí za vyskúšanie aj niečo iné. Či sa rozhodnete pre linecké kvietky alebo špenátové palacinky, je len na vás.

Linecké kvietky

Doba prípravy: asi 30 minút

Doba pečenia: asi 10 minút

Prísady:

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 3 balíčky pudingu originál s jahodovou príchuťou
  • 100 g práškového cukru
  • 250 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 1 vajce

Na náplň:

  • 1 pohárik jahodového džemu

Na ozdobenie:

  • 1 balenie tubičiek na zdobenie
  • lentilky

Príprava:

1. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, kypriaci prášok, pudingy a cukor. Pridáme maslo alebo margarín, vajce a ručne vypracujeme hladké cesto.

2. Cesto vyvaľkáme na zľahka pomúčenej pracovnej ploche na plát s hrúbkou asi 4 mm. Formičkou povykrajujeme kvietky a prenesieme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Doba pečenia: asi 10 minút

3.Upečené kvietky necháme vychladnúť a vždy 2 kúsky zlepíme džemom. Ozdobíme tubičkami a lentilkami podľa vlastnej fantázie.

4. Namiesto kvietkov môžeme vykrajovať aj iné veľkonočné alebo jarné motívy.


Mohlo by vás zaujímať: Palacinkové orgie: Slané či sladké, na týchto príchutiach si pochutíte!


Špenátové palacinky

Doba prípravy: asi 30 minút

Prísady:

Na cesto:

  • 1 balenie palaciniek (ak chceme spraviť domáce, vymiešame 20 dkg hladkej múky, pol litra mlieka a 2 vajcia)
  • 500 ml vody
  • 200 g rozmrazeného špenátového pretlaku

Na náplň:

  • 200 g tvarohového syra typu lučina
  • 200 g kyslej smotany
  • soľ
  • čierne korenie

Príprava:

  1. Na prípravu cesta zmiešame v mise zmes na palacinky s vodou a špenátovým pretlakom. Zmes metličkou dôkladne rozšľaháme na hladkú hmotu bez hrudiek. Cesto necháme 5 minút odstáť.
  2. Na rozohriatu panvicu potretú olejom nalejeme tenkú vrstvu cesta a rozlejeme ju po celej ploche. Palacinky pečieme z oboch strán.
  3. Na náplň zmiešame tvarohový syr s kyslou smotanou a dochutíme soľou a korením.
  4. Vychladnuté palacinky naplníme pripravenou náplňou a zrolujeme.
  5. Každú palacinku rozpolíme, zapichneme do nej špáradlo a podávame.

 TIP: Palacinky môžeme ozdobiť plátkami mrkvy alebo reďkovkami.


Mohlo by vás zaujímať: Veľká noc doma a v zahraničí: Zvyky, o ktorých ste zrejme ani netušili


Veľkonočné cupcakes

Doba prípravy: asi 20 minút

Doba pečenia: asi 20 minút

Prísady:

Na cesto:

  • 1 balenie muffinov čokoládových s čokoládovými kúskami
  • 110 ml vody
  • 40 ml oleja
  • 1 vajce

Na ozdobenie:

  • 1 balíček šľahačky v prášku
  • 150 ml studeného mlieka
  • 3 zarovnané PL brusnicového alebo malinového džemu
  • cukrové zdobenie (napr. perličky strieborné, zdobenie pestré)

Príprava:

  1. Na prípravu cesta zmiešame zmes na muffiny s vodou, olejom a vajcom podľa návodu na obale. Ručne vareškou vymiešame hladké cesto. Pomocou dvoch polievkových lyžíc naplníme cestom 10 košíčkov rozložených na plechu. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Doba pečenia: asi 20 minút
  1. Cupcakes v košíčkoch necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
  2. Na ozdobenie zmiešame šľahačku s mliekom a džemom prepasírovaným cez sitko. Zmes vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha.
  3. Šľahačkou pomocou cukrárskeho vrecka ozdobíme cupcakes podľa vlastnej fantázie a posypeme cukrovým zdobením.

Aké veľkonočné pochúťky radi pripravujete vy? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdroj: blogspot.sk, Dr. Oetker, Dr. Oetker
Odporúčame