Nevysvetliteľné bolesti brucha? Možno je na vine váš pankreas

Bolesť žalúdka

thinkstockphotos.com

Pociťujete silnú a ostrú bolesť brucha, ktorá vám vystreľuje až do chrbta? Ak sa vám to stáva často, mali by ste zvážiť možnosť, že ide o chronický zápal pankreasu. Akútny zápal, kedy pociťujete nevoľnosť a obrovské bolesti, je však oveľa nebezpečnejší a život ohrozujúci stav.

Na čo slúži pankreas

Podžalúdková žľaza, odborne pankreas, sa nachádza v brušnej dutine, má podlhovastý tvar a leží medzi dvanástnikom a slezinou. Je druhým najväčším žľazovým orgánom tráviacej sústavy a žľazou s vnútorným aj vonkajším vylučovaním. Plní mnoho dôležitých úloh v ľudskom tele, no jeho primárne funkcie sú endokrinná a exokrinná. Prvá, endokrinná časť, je zodpovedná za produkciu inzulínu, ktorý vplýva na hladinu cukru v krvi. No a druhá, väčšia časť, exokrinná, vytvára rôzne tráviace enzýmy, ktoré sú obsiahnuté v tráviacich šťavách a ktoré sa vylučujú do tenkého čreva.

Akútny zápal pankreasu

Mimoriadne nebezpečný stav, nazývaný aj akútna pankreatitída, ktorý zvyčajne nastáva po prehýrenej noci plnej ťažkých a mastných jedál v spojení s alkoholom. Príčinou však môžu byť i žlčové kamene, ktoré zabránia uvoľňovaniu tráviacich enzýmov z pankreasu, pooperačné komplikácie, infekcie alebo úrazy brucha. Prejavuje sa:

  • prudkými bolesťami v nadbrušku, ktoré môžu vystreľovať do boku
  • nevoľnosťou
  • zvracaním

Akútny zápal je kritický hlavne preto, lebo pri ňom môže dôjsť k odumretiu tkaniva a zníženej funkcii pankreasu, k cukrovke, alebo dokonca až k úmrtiu. Preto je pri akútom zápale dôležité privolať lekára a previezť postihnutého do nemocnice, kde mu nasadia liečbu infúziami a dočasnú hladovku. U inak zdravého človeka môže prebehnúť akútny zápal pankreasu bez nadväzujúcich komplikácií a bez toho, aby prerástol do chronického, no i tak sa odporúča po jeho prekonaní prejsť na stravovanie so znížením príjmom tukov a alkoholu.


Mohlo by vás zaujať: Keď nafúknutý balón v bruchu strpčuje život: Zbavte sa nadmernej plynatosti


Chronický zápal pankreasu

Toto ochorenie je oveľa zákernejšie, pretože neohrozuje človeka na živote priamo, no pomaly a nenápadne ničí pankreas. Rovnako ako akútny zápal sa môže prejavovať najmä po nadmernej a pričastej konzumácii mastných jedál. Hlavnou príčinou jeho vzniku je ale alkoholizmus, autoimunitné ochorenia alebo vrodené predispozície. Takisto ho sprevádza:

  • bolesť, ktorá je nárazovitá a prerušovaná
  • chudnutie, spôsobené nedostatočným trávením
  • bolesti pri jedení
  • zmeny v stolici, ktorá býva hnačkovitá a páchnuca

Pri chronickom zápale nie je nutná hospitalizácia, no je potrebné dôsledne dodržiavať diétny plán s nízkym obsahom tukov, doplňovanie potrebných tráviacich enzýmov v podobe liekov a prípadné užívanie inzulínu (ak je jeho produkcia znížená).

Chronický zápal pankreasu sa naviac spája so zvýšenou hrozbou nádorového ochorenia, ktoré sa objavuje častejšie u mužov a to najmä vo vyššom veku. Rakovina pankreasu je ťažko diagnostikovateľná, pretože ju sprevádzajú rovnaké príznaky ako pri zápale. Rizikové faktory jej vzniku sú rovnaké ako pri chronickom zápale – nadmerná konzumácia tukov, kávy, alkoholu a fajčenie.


Mohlo by vás zaujať: Žlčníkové kamene vedia potrápiť: Akú stravu si dopriať a čomu sa radšej vyhnúť?


Ako sa správne stravovať

Pri liečbe chronického i akútneho zápalu je dôležité predovšetkým vhodné stravovanie. Už i v rámci prevencie by ste mali z jedálneho lístka vylúčiť vyprážané, údené alebo korenené pokrmy, sladkosti a alkohol – teda všetky potraviny, ktoré sú ťažko stráviteľné. Rovnako to platí i pre slané jedlá, živočíšne tuky (okrem masla), kávu a tučné mliečne výrobky. Diéta by mala pozostávať hlavne z ľahkých jedál, teda najmä z:

  • zelenej zeleniny
  • polievok a dusených pokrmov
  • chudého mäsa
  • z tukov len čisté maslo a olivový olej
  • vhodný je aj nízkotučný tvaroh
  • tofu
  • strukoviny
  • z nápojov bylinkové čaje a neperlivé pramenité vody, ovocné šťavy menej

Máte skúsenosti s ochoreniami pankreasu? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close