Syr a zemiaky – tieto dve jedlá sa tešia na Slovensku naozaj veľkej obľube. Ak patríte k ich fanúšikom aj vy, určite vás potešia recepty, ktoré ich v sebe spájajú v lahodnej harmónii. Niekedy totiž naozaj stačí jednoduchý recept na to, aby si všetci vo vašom okolí pochutnali – vrátane vás. Tak, ktorý skúsite ako prvý?
Zapečené zemiaky so slaninkou a syrom
Potrebujeme:
- 6 stredne veľkých zemiakov
- strúhaný parmezán
- pár plátkov na tenko nakrájanej oravskej či anglickej slaniny
- korenie, soľ
- petržlenovú vňať
- trochu oleja
Postup: Zemiaky ošúpeme, prepolíme po dĺžke a predvaríme (asi 10 minút). Potom ich scedíme a necháme odkvapkať. V miske zmiešame petržlenovú vňať s parmezánom a zemiaky v zmesi „vyváľame“, aby sa obalili. Potom ich položíme na poriadne vymastený pekáč a dáme piecť do predhriatej rúry (200 stupňov) asi na pol hodinku. Ak sa nám zdá syra málo, môžeme ich ešte posypať a zároveň na vrch pridajte na kúsočky nakrájané plátky slaniny. Dajte do rúry ešte na 15 minút. Podávajte s kyslou smotanou či hlávkovým šalátom.
Mohlo by vás zaujať: Mäso so zemiakmi: Klasická kombinácia, ktorá nikdy nezomrie
Zemiakové placky v syre
Potrebujeme:
- niekoľko veľkých zemiakov (ideálne šalátových, aby sa nerozvarili)
- strúhanku
- strúhaný parmezán
- 2 vajcia
- soľ, čili korenie (alebo iné podľa chuti)
- olej na vyprážanie
Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame asi na 1 -1,5 cm hrubé kolieska. Dáme variť, ale dávame pozor, aby sa nerozvarili. Keď sú hotové, obalíme ich najskôr v rozšľahanom vajci a potom v zmesi zo strúhanky, parmezánu a korenia. Vypražíme na horúcom oleji do zlatohneda, potom necháme odkvapkať (prebytočnú mastnotu môžeme aj vysať pomocou papierových utierok). Výborne sa hodia k pivu.
Mohlo by vás zaujať: Rýchly tip na obed či večeru? Tieto minútky vám ušetria čas a chutia skvele!
Zemiakové krokety so syrom
Potrebujeme:
- cca pol kila zemiakov (môžu byť aj múčnatejšie)
- 3 dcl mlieka
- 2 lyžice masla
- 4 mladé cibuľky
- 75 gramov syra – napr. eidam
- 1 rozšľahané vajce
- 50 gr. polohrubej múky
- môže a nemusí byť aj šunka
- korenie, soľ
Na obalenie:
- dve rozšľahané vajcia
- strúhanku
Postup: Zemiaky uvaríme v mlieku. Keď sú hotové a mlieko sa do nich vsiaklo, pridáme maslo a roztlačíme ich. Potom do zmesi pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, vajce, postrúhaný syr, korenie, soľ, múku a kto chce, môže pridať nadrobno nakrájanú šunku. Zo zmesi tvarujeme guľôčky veľkosti, ktorá nám vyhovuje. Následne ich namočíme v rozšľahanom vajci a strúhanke. Potom vypražíme na panvici do zlatista. Zbavíme ich prebytočného oleja a hneď podávame. Ako omáčku môžeme podávať napríklad smotanu zmiešanú s roztlačeným cesnakom a soľou alebo so strúhaným parmezánom a trochou soli.
Mohlo by vás zaujať: Ako ošúpať zemiak za niekoľko sekúnd
Aké ďalšie chutné jedlá zo zemiakov a syra si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na