Niečo pre milovníkov syra a zemiakov: Pripravte si na večeru výborné chuťovky

Zemiaky

thinkstockphotos.com

Syr a zemiaky – tieto dve jedlá sa tešia na Slovensku naozaj veľkej obľube. Ak patríte k ich fanúšikom aj vy, určite vás potešia recepty, ktoré ich v sebe spájajú v lahodnej harmónii. Niekedy totiž naozaj stačí jednoduchý recept na to, aby si všetci vo vašom okolí pochutnali – vrátane vás. Tak, ktorý skúsite ako prvý?

Zapečené zemiaky so slaninkou a syrom

Potrebujeme:

  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • strúhaný parmezán
  • pár plátkov na tenko nakrájanej oravskej či anglickej slaniny
  • korenie, soľ
  • petržlenovú vňať
  • trochu oleja

Postup: Zemiaky ošúpeme, prepolíme po dĺžke a predvaríme (asi 10 minút). Potom ich scedíme a necháme odkvapkať. V miske zmiešame petržlenovú vňať s parmezánom a zemiaky v zmesi „vyváľame“, aby sa obalili. Potom ich položíme na poriadne vymastený pekáč a dáme piecť do predhriatej rúry (200 stupňov) asi na pol hodinku. Ak sa nám zdá syra málo, môžeme ich ešte posypať a zároveň na vrch pridajte na kúsočky nakrájané plátky slaniny. Dajte do rúry ešte na 15 minút. Podávajte s kyslou smotanou či hlávkovým šalátom.


Mohlo by vás zaujať: Mäso so zemiakmi: Klasická kombinácia, ktorá nikdy nezomrie


Zemiakové placky v syre

Potrebujeme:

  • niekoľko veľkých zemiakov (ideálne šalátových, aby sa nerozvarili)
  • strúhanku
  • strúhaný parmezán
  • 2 vajcia
  • soľ, čili korenie (alebo iné podľa chuti)
  •  olej na vyprážanie

Postup:  Zemiaky ošúpeme a nakrájame asi na 1 -1,5 cm hrubé kolieska. Dáme variť, ale dávame pozor, aby sa nerozvarili. Keď sú hotové, obalíme ich najskôr v rozšľahanom vajci a potom v zmesi zo strúhanky, parmezánu a korenia. Vypražíme na horúcom oleji do zlatohneda, potom necháme odkvapkať (prebytočnú mastnotu môžeme aj vysať pomocou papierových utierok). Výborne sa hodia k pivu.


Mohlo by vás zaujať: Rýchly tip na obed či večeru? Tieto minútky vám ušetria čas a chutia skvele!


Zemiakové krokety so syrom

Potrebujeme:

  • cca pol kila zemiakov (môžu byť aj múčnatejšie)
  • 3 dcl mlieka
  • 2 lyžice masla
  • 4 mladé cibuľky
  • 75 gramov syra  – napr. eidam
  • 1 rozšľahané vajce
  • 50 gr. polohrubej múky
  • môže a nemusí  byť aj šunka
  • korenie, soľ

Na obalenie:

  • dve rozšľahané vajcia
  • strúhanku

Postup: Zemiaky uvaríme v mlieku. Keď sú hotové a mlieko sa do nich vsiaklo, pridáme maslo a roztlačíme ich. Potom do zmesi pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, vajce, postrúhaný syr, korenie, soľ, múku a kto chce, môže pridať nadrobno nakrájanú šunku. Zo zmesi tvarujeme guľôčky veľkosti, ktorá nám vyhovuje. Následne ich namočíme v rozšľahanom vajci a strúhanke. Potom vypražíme na panvici do zlatista. Zbavíme ich prebytočného oleja a hneď podávame. Ako omáčku môžeme podávať napríklad smotanu zmiešanú s roztlačeným cesnakom a soľou alebo so strúhaným parmezánom a trochou soli.


Mohlo by vás zaujať: Ako ošúpať zemiak za niekoľko sekúnd


Aké ďalšie chutné jedlá zo zemiakov a syra si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close