Niekto to rád horúce: Štipľavé jedlá pomôžu schudnúť i navodiť chuť na sex

Čili

gettyimages

Štipľavé potraviny nemá rád každý, no ten, kto ich miluje, na ne nedá dopustiť. Kvôli chuti i pozitívnym účinkom na zdravie ich zaraďuje do jedálnička čoraz viac ľudí. Nielenže dokážu naštartovať metabolizmus a pomôcť tak zhodiť nejaké to kilo, no zvyšujú aj sexuálny apetít a zlepšujú činnosť mozgu. Aké sú ďalšie výhody štipľavých potravín a kedy by ste sa im mali vyhýbať?

Milovníci štipľavého žijú dlhšie

Poznáme dve skupiny ľudí. Do prvej skupiny patria milovníci všetkého štipľavého, ktorým lahodí najmä ázijská kuchyňa. Na druhej strane stoja odporcovia takýchto jedál, ktorí sa im všemožne vyhýbajú. Niekedy to však nie je spôsobené tým, že by im nechutili. Dôvodom je aj podráždený žalúdok.

Výskumy však hovoria jasne. Podľa vedcov žijú milovníci štipľavých jedál dlhšie. Dôvodom je obsah antioxidantu kapsaicínu, flavonoidu apigenínu, železa, betakaroténu, ale aj vitamínov A a C.

Všetkým týmto látkam vďačíme za to, že štipľavé jedlá:

  • sú prevenciou obezity
  • zlepšujú imunitu
  • zrýchľujú metabolizmus
  • pozitívne vplývajú na mozog
  • udržiavajú zdravé srdce a cievy
  • pôsobia ako afrodiziakum
  • pomáhajú pri prevencii rakoviny

Mohlo by vás zaujímať: Pikantná chilli paprička: Pomôže vám schudnúť a posilní imunitu


Najpoužívanejšie sú čili papričky

Najbežnejšie používanou štipľavou potravinou je čili paprička. Nájdete ju snáď v každej domácnosti a jej využitie je všestranné. Obľúbená je najmä kvôli dobrej dostupnosti v obchodoch, chuti a účinkom na zdravie človeka.

Odporúča sa pri chudnutí a tiež ľuďom s vysokým krvným tlakom, keďže riedi krv. Takisto zlepšuje imunitu, funguje ako účinná prevencia rakoviny a znižuje vysokú hladinu cholesterolu.

Schudnite s ich pomocou

Kapsaicín, ktorý čili papričky obsahujú, spúšťa produkciu tepla v tele a tak prispieva k rýchlejšiemu spaľovaniu tukov. Je preto úplne normálne, ak vás po ich zjedení obleje pot. Výťažok z týchto červených zázrakov sa tiež pridáva do rôznych tabletiek na chudnutie, ktoré sa dajú kúpiť v lekárni.

Skúsiť môžete aj iné

Okrem štipľavých papričiek existuje aj mnoho ďalších potravín, ktoré vyvolávajú pálivý pocit, a obsahujú podobné látky s výraznými účinkami na zdravie. K takýmto menej používaným, no taktiež zdravým potravinám patrí napríklad kurkuma, zázvor, jalapeño, škorica či kajenské korenie.

Podľa mnohých výskumov je kurkuma vďaka látke kurkumín účinným bojovníkom s rakovinou. Škorica je vhodná ako náhrada za sladkosti, keďže po jej konzumácii táto chuť klesá.


Mohlo by vás zaujímať: 5 najštipľavejších chili papričiek sveta: Pozrite si VIDEÁ, v ktorých sa aj najtvrdší chlapi rozplačú ako malé deti


Kedy sa štipľavému radšej vyhnite

Tak, ako je to aj s inými potravinami, ani s tými štipľavými to netreba preháňať. Ich častá konzumácia môže viesť napríklad k páleniu záhy. Vylúčiť úplne by ste ich mali v prípade, že máte žalúdočné vredy alebo vás trápi kožná choroba ružovka. Tieto problémy nie sú priamo spojené s ich vznikom a neboli nikdy ani dokázané, avšak výskumy naznačujú, že už vzniknuté problémy so žalúdkom sa môžu po konzumácii štipľavých jedál zhoršiť.

Náš tip: Ak ste to so štipľavým prehnali, nesiahajte po vode. Tá môže pálenie ešte viac zhoršiť. Naopak, štípanie zaženie kúsok chleba, jogurt alebo pohár mlieka, ktoré dokáže tento pocit uhasiť vďaka obsahu proteínov. Pri pálení záhy pomôže sóda bikarbóna rozmiešaná v troche vody.


Máte radi štipľavé? Čo najpálivejšie ste už v živote jedli? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: gettyimages, pixabay.com, Lenka
Odporúčame