Nižšiu hladinu cholesterolu môžete mať aj vy: Pomôžu vám tieto potraviny

Potraviny

gettyimages

Ak je zvýšený, podobne ako krvný tlak, nebolí. Nezdravú hladinu „zlého“ LDL cholesterolu väčšinou ukáže až diagnostika. Čím skôr sa však stanoví liečba, tým menšie je riziko rôznych zdravotných problémov.

Medzi najčastejšie zdravotné komplikácie, ktoré súvisia práve s vysokou hladinou LDL cholesterolu, patrí srdcový infarkt, mozgová porážka či postihnutie obličiek. Hlavné nebezpečenstvo spočíva v ukladaní sa na cievach, kde môže spôsobiť ich upchatie. Ak aj vy bojujete s týmto problémom, okrem klasickej medikamentóznej liečby vám môžu pomôcť aj niektoré potraviny. Sú bežne dostupné, chutné a vďaka ním si navyše obohatíte aj svoj jedálniček. Vyskúšate?

Strukoviny

Fazuľa, hrach či šošovica, obľúbené strukoviny našich starých mám, sa na našom stole objavujú čoraz zriedkavejšie. A to je škoda. Štúdia, publikovaná v magazíne CMAJ, dokázala, že už konzumácia 100 gramov strukovín denne pomáha z dlhodobého hľadiska znížiť vysoký cholesterol. Okrem toho obsahujú množstvo živín prospešných pre naše zdravie. Majú vysoký obsah bielkovín a nielenže zasýtia, ale sú aj chutné a cenovo dostupné.

Avokádo

Ak ste ešte neprišli na chuť tomuto exotickému ovociu, skúste to napraviť. Chutí naozaj vynikajúco a môžete z neho pripraviť množstvo dobrôt. Pomôže znížiť hladinu LDL cholesterolu a je vynikajúcim zdrojom HDL cholesterolu. Konzumácia avokáda mimo iné prospieva v boji proti „zlému“ cholesterolu a vďaka mononasýteným mastným kyselinám poskytne nášmu telu výborný zdroj tukov, ktoré sú prospešné pre celkové zdravie a vitalitu.

Náš tip na zaujímavé podujatie: Richard Müller a hostia – Šansóny a iné piesne

Orechy

Pri zostavovaní jedálneho lístka by sme mali myslieť na potraviny, ktoré obsahujú vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín. Vynikajúcim zdrojom mononasýtených mastných kyselín sú najmä vlašské orechy a mandle. Podľa výsledkov štúdie Sabaté a spol., každodenná konzumácia približne 2-3 dávok orechov dokáže výrazne znížiť krvný tlak aj hladinu LDL cholesterolu. Mnohí, ktorí sa snažia žiť zdravo, sa absolútne vyhýbajú tukom, čo je však chyba. Naše telo ich pre správne fungovanie potrebuje, pretože pomáhajú vstrebávaniu niektorých vitamínov.

Horká čokoláda a kakao

Máte radi sladké? Ani v tomto prípade si nemusíte odoprieť maškrtu. Viaceré výskumy dokazujú, že konzumácia kakaa môže znížiť hladinu LDL cholesterolu. Najmä vďaka vysokému obsahu flavonoidov, ktoré redukujú vysoký krvný tlak a sú vynikajúcim prostriedkom pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení. Samozrejme, všetko s mierou. Ani s konzumáciou horkej čokolády to netreba preháňať.

Mohlo by vás zaujať: Trápi vás vysoký cholesterol? Týchto 10 superpotravín ho skrotí raz-dva!

Sója

Zdá sa, že ľudí rozdelila do dvoch skupín. Zatiaľ čo niektorí ju milujú, iní ju absolútne zatracujú. Sója má však priaznivý vplyv na liečbu kardiovaskulárnych ochorení, čo je vedecky dokázané. V krajinách, v ktorých je táto plodina prirodzenou súčasťou každodennej potravy, je výrazne nižší výskyt srdcovocievnych ochorení, ktoré súvisia s vysokým cholesterolom. Preto sa nimi môžeme inšpirovať aj my.

Cesnak

Tento malý zázrak je prírodný všeliek takmer na všetko. Zvýšená hladina cholesterolu nie je výnimkou. Podľa Tapsella každodenná konzumácia iba jedného strúčiku cesnaku počas troch mesiacov dokáže znížiť hladinu cholesterolu o 9 percent. A máme pre vás aj tip: Ak ste zvyknutí konzumovať cesnak samostatne, napríklad v lyžičke medu, nepretláčajte ho. Stačí, ak ho nasekáte nadrobno. Vyhnete sa nepríjemnej aróme počas dňa.

Kľúčové je však pamätať na prevenciu. Je oveľa jednoduchšia, než následná liečba.

Ktoré zo spomínaných potravín si najradšej doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Michaela, gettyimages
Odporúčame