Nevhodná strava je jednou z kľúčových príčin rakoviny hrubého čreva a konečníka. Hrubé črevo spracúva len to, čo zjete. Ak si nedáte pozor, bude sa v jeho útrobách ukladať nadmerné množstvo škodlivých látok, ktoré môžu zapríčiniť počiatok rakovinového bujnenia. Ktorým druhom potravín sa vyhnúť a čoho si naopak možno dopriať do sýtosti bez toho, aby ste riskovali vážnu chorobu?
Jeden z najčastejších zabijakov
Rakovina tráviaceho traktu, najmä rakovina hrubého čreva a konečníka si každoročne vyžiada desiatky životov. Na Slovensku patrí do prvej štvorice najčastejšie diagnostikovaných nádorových ochorení, v Európe jej patrí dokonca druhá priečka. Pritom, ak prídete včas, patrí medzi najlepšie liečiteľné onkologické ochorenia vôbec a je dobre diagnostikovateľná už v počiatočných štádiách. U mužov je diagnostikovaná o niečo častejšie ako u žien, mnohí však už prichádzajú v pokročilom štádiu a preto je úmrtnosť na toto ochorenie taká vysoká. Každý mesiac jej len na Slovensku podľahne viac ako sto pacientov a každý deň lekári diagnostikujú zhruba desať nových prípadov.
Mohlo by vás zaujať: Vyhnite sa rakovine hrubého čreva: Dodržujte tieto tri jednoduché pravidlá
Rizikové faktory rakoviny hrubého čreva
Ku vzniku tohto ochorenia prispieva:
- nedostatok pohybu, fyzickej aktivity, sedavé zamestnanie
- genetická predispozícia
- obezita
- cukrovka (riziko zvyšuje až o 40%)
- chronické zápalové ochorenia tráviaceho traktu
- alkohol (vrátane piva) a fajčenie
- nevhodná strava
Pozor na červené a spracované mäso
Podľa odborníkov zo Svetovej zdravotníckej organizácie je za podstatnou príčinou vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka najmä strava a to predovšetkým červené a spracované mäso. Medzi červené mäso patrí hovädzie, bravčové, teľacie, jahňacie, kozie, aj baranie mäso. Ku spracovaným druhom mäsa zaraďujeme všetko mäso, ktoré bolo spracované údením, solením, alebo iným spôsobom a patria sem bežne konzumované produkty, ako paštéty, šunka, saláma, slanina, párky či mäso v konzerve.
Mohlo by vás zaujať: Účinná prevencia pred rakovinou hrubého čreva: Doprajte si tieto dary prírody
Na zozname dokázaných karcinogénov
Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO, zverejnila výsledky svojho hodnotenia karcinogénnosti konzumácie červeného a spracovaného mäsa na základe viac než 800 štúdií vykonaných v rozličných krajinách sveta. Výsledkom je, že spomínané potraviny boli oficiálne pridané na zoznam Svetovej zdravotníckej organizácie, ako dokázané karcinogény, na ktorom sú spoločne s nimi aj tabak, azbest, plutónium či naftové exhaláty. Podľa odborníkov totiž existujú dostatočné dôkazy o tom, že spomínané potraviny spôsobujú kolorektálny karcinóm. „Pre jednotlivca je riziko vzniku kolorektálneho karcinómu vzhľadom na konzumáciu spracovaného mäsa malé, ale toto riziko sa zvyšuje s množstvom skonzumovaného mäsa,“ uviedol predstaviteľ IARC Kurt Straif. Každých 50 gramov takéhoto mäsa denne zvyšuje riziko ochorenia o 18%. „Tieto zistenia sú ďalšou podporou pre súčasné zdravotné odporúčania obmedziť konzumáciu mäsa,“ vysvetľuje riaditeľ IARC ChristopherWild.
Obmedzovať by ste mali aj:
- mastné jedlá
- vyprážané jedlá
- vnútornosti, pečienku
- čipsy
- fritované zemiaky (pri teplote nad 180°C v nich vzniká silné karcinogény a preto je vhodné ich pripravovať napríklad v rúre pri nižšej teplote)
- akékoľvek údené potraviny, aj syry
- priveľa sladkostí
- nadmernú konzumáciu bielej múky a výrobkov z nej
Mohlo by vás zaujať: Rakovina hrubého čreva a konečníka straší čoraz viac: Ako sa pred ňou uchrániť?
Doprajte si veľa vlákniny a vody
Nielen ako prevencia kolorektálneho karcinómu, ale aj ako súčasť zdravého životného štýlu by mala vaša strava pozostávať z množstva zeleniny, najmä zelenej a tmavožltej, kapustovej, cibuľovej zeleniny, strukovín, ale aj koreňovej a hlúbovej zeleniny. Medzi vhodné druhy ovocia patrí napríklad ananás a jablká. Veľmi vhodné sú celozrnné produkty, ryby, hydina, ako aj mliečne a kvasené produkty, ktoré obsahujú živé kultúry. Dôležité je dodržiavať dostatočný pitný režim, ktorý pozostáva najmä z čistej vody a zeleného čaju, ktorý má antioxidačný účinok.
Zachrániť vás môže bezplatný a bezbolestný test
Test na okultné krvácanie (okom neviditeľné), ktorý vám skutočne môže zachrániť život, nič nestojí, nebolí a trvá len pár minút. Každý človek starší ako 50 rokov má raz za dva roky v rámci zdravotného poistenia nárok na bezplatné vyšetrenie vzorky stolice, ktoré si urobí sám, diskrétne, v pohodlí domova. Test dostane u svojho praktického lekára a je plne hradený zdravotnou poisťovňou. Testovanie v dvojročnom intervale postačuje, nakoľko rakovina hrubého čreva sa vyvíja niekoľko rokov bez akýchkoľvek príznakov, pričom v prípade zachytenia v tomto intervale sú vyhliadky na vyliečenie veľmi dobré. Pri nepriaznivej rodinnej anamnéze však máte nárok na preventívnu starostlivosť už aj v skoršom veku, podľa toho, ako určí váš lekár.
Podstúpili ste už test na okultné krvácanie? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti v diskusii pod článkom.
Zdieľať na