Objavte čaro ovsenej kaše: Posilní vaše zdravie, poteší lahodnou chuťou

ovos

thinkstockphotos.com

S príchodom chladnejších mesiacov náš žalúdok voči teplým raňajkám nijako neprotestuje, práve naopak. Ak si chcete naštartovať metabolizmus a dodať telu potrebné živiny, vykročte do nového dňa s ovsenou kašou. Má príjemnú chuť, zahreje a pri dlhodobejšej konzumácii sa odmení blahodarnými účinkami na vaše zdravie. Ktoré to sú a ako si chutnú ovsenú kašu vlastne pripraviť?

Benefity ovsa nie sú nijakým tajomstvom

Ovos je vo svete racionálnej výživy známy tým, že znižuje hladinu cholesterolu a chráni organizmus pred kardiálnymi ochoreniami. Doterajšie štúdie sa pritom vždy zamieravali na to, ako ovos redukuje LDL, čiže zlý cholesterol, ktorý sa usádza na stenách ciev a bráni voľnému prietoku krvi. Existuje však aj takzvaný non-HDL cholesterol, ktorého hodnotu vypočítame tak, že od celkového cholesterolu odpočítame hladinu HDL-cholesterolu (toho dobrého). Ďalším významným markerom je lipoproteín, ktorý transportuje triacylglyceroly a cholesterol v krvi. Uvedené markery sa využívajú pri odhadovaní rizika aterosklerózy predovšetkým u pacientov s cukrovkou typu II a metabolickým syndrómom, pretože u nich sa vysoká hladila LDL-holesterolu nemusí vždy odraziť na výsledkoch krvného obrazu. Dobrou správou ale je, že podľa posledného veľkého výskumu vláknina prítomná v ovsi znižuje všetky tri rizikové faktory infarktu a iných srdcových chorôb – LDL-cholesterol, non-HDL cholesterol aj lipoproteín.


Mohlo by vás zaujímať: Ovsené vločky majú čo ponúknuť: Prečo by ste ich mali jesť každý deň?


Ovos nás chráni pred obezitou

Ovos v sebe ukrýva látku zvanú beta-glukán, čo je typ rozpustnej vlákniny, ktorá spomaľuje vstrebávanie karbohydrátov do krvného riečišťa. Vďaka nej telo predchádza dramatickým výkyvom hladiny glukózy a inzulínu. Bez beta-glukánu telo odpovedá na záplavu sacharidov tým, že začne produkovať inzulín. Pod vplyvom týchto hormonálnych zmien sa cukor v organizme ukladá vo forme tuku. Prvá zmienka o spomínanom procese pochádza ešte z roku 1963, kedy bola publikovaná zaujímavá štúdia. Tá tvrdila, že ak biely chlieb nahradíme ovseným chlebom s obsahom 140 g ovsených vločiek, dôjde k zníženiu hladiny LDL-cholesterolu.


Mohlo by vás zaujímať: Na chudnutie aj proti nespavosti: Ovsené vločky prospejú aj vám


Najdôležitejšia je forma, v akej ovos prijímame

Podľa odborníkov, ktorí svoje najnovšie zistenia uverejnili v Britskom časopise výživy, nie je jednoduché skonzumovať odporúčané množstvo blahodarnej vlákniny ukrytej v ovsi. Ak by sme len bielu múku nahradili tou ovsenou, nestačilo by to. Ideálnou voľbou sú podľa expertov ovsené otruby. Šálka uvarených ovsených otrúb obsahuje rovnaké množstvo beta-glukánu ako dvojnásobok tepelne upravenej ovsenej múky. Otruby sa hodia do jogurtu, ovocných aj zeleninových nápojov smoothie, šalátov, do cesta, aj koláčov.


Mohlo by vás zaujímať: Vláknina pre zdravie hrubého čreva aj celého tela: Kde jej nájdeme najviac?


Ovsená kaša ako lahodný kompromis

Ovsené otruby boli ešte donedávna považované za akýsi odpad pri preosievaní vybraného meliva. Nedocenené otruby sa využívali výlučne na prikrmovanie dobytka a tento stereotyp vo svete výživy zásadným spôsobom zmenil až lekár Pierre Dukan so svojou prevratnou diétou. Ak vám však ovsené otruby neučarovali, stále môžete siahnuť po ovsenej kaši, ktorú si dochutíte podľa vlastnej fantázie. Návod na prípravu nie je vonkoncom zložitý:

  • Do hrnca dáme zohriať 250 ml mlieka. V okamihu, keď je teplé, prisypeme 80 g ovsených vločiek. Množstvo si môžete regulovať podľa vlastných preferencií. Vločky absorbujú mlieko, napučia a celá zmes tým vlastne zhustne.
  • Na dochutenie môžete použiť preosiate kakao, škoricu alebo štipku masla. Ak vám chýba sladkosť, vyberajte zdravšie náhrady cukru – med, agáve či kokosový cukor.
  • Výsledné jedlo závisí len od vašich chuťových pohárikov. Použiť môžete čerstvé alebo sušené ovocie, orechy, semiačka – záleží hlavne na tom, či chcete schudnúť a vyhýbate sa cukru alebo si upevňujete zdravie. Ovos totiž okrem iného priaznivo pôsobí aj na samotné trávenie a vyprázdňovanie.

Ako si ovsenú kašu doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, Thinkstock, Emília G.

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close