Objavte umenie zavárania: 20 tipov, s ktorými sa podarí na jednotku

Zaváranie

wikipedia.orga

Zaváranie je umenie. Zdokonaľujeme sa v ňom každým pohárom plným chutného ovocia či zeleniny. Naše mamy a babičky by však vedeli rozprávať aj o množstve práce, s ktorým je spojené. Niekedy stačí malá chybička a všetka drina vyjde nazmar. Ak aj vás láka špajza plná dobrôt čakajúcich na zimu, no nemali ste šťastie na dobrého učiteľa, nezúfajte. Skúste sa riadiť tipmi, ktoré sme pre vás pripravili a úspech je zaručený.

  • Základom je čistota. Dôkladne poumývajte zaváracie poháre, vrchnáky i všetky nástroje, ktoré budete používať.
  • Zelenina či ovocie, ktoré chcete spracovať musia byť kvalitné. Plody by mali byť zrelé a pevné, lebo len tie majú vyvinuté cukry a kyseliny nevyhnutné pre úspech.
  • Ovocie oberajte opatrne. Nikdy ho nepresýpajte, len prekladajte.
  • Prebraté plody najskôr poriadne umyte a až potom ich odkôstkujte a odstopkujte, aby nenasiakli vodou.
  • Poumývané ovocie nechajte dobre odkvapkať na čistej utierke alebo sitku.
  • Do pohárov pripravenú zeleninu a ovocie ukladajte veľmi tesne, lebo ich objem sa sterilizáciou zmenší. Navyše ušetríte nálev.
  • Ak začínajú plody počas prípravy hnednúť, pokvapkajte ich citrónovou šťavou alebo ho pridajte celý plátok.

Tiež by vás mohlo zaujať: Ovocie a zelenina v zime: Je zdravšie mrazené, sterilizované či dovážané čerstvé?


  • Cukrový roztok pripravujte z kryštálového cukru. Nedávajte ho príliš veľa, aby sa zachovala aj pôvodná chuť. Množstvo závisí od ovocia.
  • Uistite sa, že poháre aj vrchnáky nie sú poškodené a sú v dobrom stave.
  • Viečka používajte maximálne tri roky (môžete si na ne robiť zárezy). Po ich uplynutí nemusia dobre tesniť a vaša práca možno vyjde nazmar.
  • Pri zatváraní si pomôžte zaváracou hlavicou.
  • Počas sterilizácie pohárov by mala voda siahať minimálne do jednej tretiny ich výšky.
  • Sklá by mali byť aspoň približne rovnaké, objemovo i tvarom.
  • Hrniec, do ktorého zaváraniny ukladáte, nezabudnite vystlať novinami alebo utierkou.

Tiež by vás mohlo zaujať: Bohatá úroda jabĺk? Poradíme vám, čo s ňou!


  • Kontrolujte teplotu varu a čas počas celej doby sterilizácie s ohľadom na druh zaváraniny. Vo vode by to malo byť 80 °C.
  • Sterilizovať môžete aj v pare i v špeciálnom zaváracom hrnci.
  • Pre urýchlenie procesu zeleninu a ovocie zalievajte horúcim nálevom či sirupom.
  • Skôr než zaváraniny odložíte, skontrolujte či vrchnáky dobre tesnia. Ak nie, daný kompót radšej skonzumujte.
  • Na vhodnom mieste pre skladovanie musí byť sucho, chlad a tma.
  • Trvanlivosť zaváranín závisí od vzduchotesnosti uzavretých pohárov. Dlhšie ako tri roky ich však neskladujte.

Venujete sa zaváraniu? Čo najčastejšie a najradšej zavárate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .

Zdroj: wikipedia.orga, wikipedia.org, Ľudmila
Odporúčame