Obľúbená bylinka nielen do kuchyne: Mäta dá do poriadku trávenie aj zlý dych

Mäta pieporná

gettyimages

Poznáme vyše 25 rozličných druhov, z ktorých sa viaceré krížia a vznikajú hybridy. Mäta pieporná je toho dôkazom. Navyše, má množstvo skvelých benefitov.

Je spojením mäty vodnej a mäty klasnatej, hojne sa pestuje pre olej. Používa sa na ochucovanie rôznych pokrmov, ale aj do voňaviek a kozmetiky. Cenné vlastnosti tejto rastliny však môžeme využiť aj na ďalšie účely. Zistite, ktoré sú to.

Ako ju rozoznať?

Mentha piperita pochádza z Európy. Dnes sa táto trvalka pestuje v niekoľkých odrodách. Rozvetvená byľ dorastá do výšky 20 až 90 cm. Spoznáte ju ľahko, vďaka intenzívnej vôni, v listoch sú totiž obsiahnuté éterické oleje. Zdobia ju drobné fialové kvety v hustých súkvetiach. Kvitne od júla do septembra. Rastie divo na brehoch potokov, priekop a iných vlhkých miestach.

1001 priaznivých účinkov

Najdôležitejšou obsahovou látkou sú spomínané éterické oleje, zvlášť mentol. Ďalšie významné zložky sú triesloviny, flavonoidy, horčiny, B vitamíny, vitamín C a E. Ide o jednu z najvšestrannejších liečivých rastlín na vonkajšie i vnútorné použitie. Má protikŕčový, potopudný, analgetický, antiseptický a cholagolický účinok – stimuluje vylučovanie žlče. Navyše dezinfikuje črevá zvnútra a kožu zvonka. Vyvoláva na nej chladivý pocit.

Mohlo by vás zaujímať: Mäta skvele chutí, bojuje proti nádche a ľahko sa pestuje: Využite jej klady aj vy

Pomáha najmä pri:

  • Zápalových ochoreniach pečene a žlčníka – zvlášť pri kŕčovitých bolestiach, bráni tvorbe žlčníkových kameňov a piesku.
  • Kolikových bolestiach v oblasti žalúdka a čriev – pri začínajúcich žalúdočných vredoch, katare žalúdka a čriev.
  • Tráviacich ťažkostiach – pri nevoľnosti, nafukovaní aj hnačke.
  • Nervovej slabosti – únave, nespavosti aj bolestiach hlavy, stimuluje nervovú sústavu.
  • Nádche, zápale hrtana a priedušiek – uľahčuje dýchanie, pôsobí utišujúco.
  • Nepríjemnom dychu – žutie čerstvých lístkov neutralizuje zápach z úst.
  • Reumatizme a kožných vyrážkach

Čerstvá aj vo forme oleja

V kuchyni sa používa nespracovaná, najmä na prípravu studených a teplých nápojov, do šalátov, polievok, omáčok, plniek i pečiva. Vypestovať si ju zvládnete aj sami, prípadne si zakúpte čerstvé lístky v supermarkete. K dispozícii je aj vo forme roztokov, oleja, kvapiek, kapsúl či tinktúry. Skladované liečivá dôkladne uzavrite, mätový olej nepoužívajte pre deti mladšie ako 5 rokov. Ak užívate lieky alebo trpíte ťažkým zápalovým ochorením, poraďte sa o užívaní prípravkov najskôr so svojím lekárom.

Mohlo by vás zaujímať: Užitočná v kuchyni aj ako liek: Mäta by mala mať miesto aj na vašom balkóne

4 tipy na domáce prípravky

1. Zápar: 10 g čerstvej mäty dajte do 500 ml vriacej vody a nechajte 10 minút spariť. Užívajte 1 šálku najviac 2- až 3-krát denne. Čaj je vhodný na každodenné pitie. Pred jedlom podporuje chuť do jedla a po jedle potláča tráviace ťažkosti spojené s nafukovaním. Navyše zaženie únavu a upokojí nervy.

2. Parná inhalácia: Niekoľko čerstvých lístkov dajte do menšej nádoby s vriacou vodou. Inhalujte paru na uvoľnenie upchaného nosa.

3. Sirup: Budete potrebovať 500 g trstinového cukru, 0,5 l vody, 50 g čerstvých mätových lístkov. Z vody a cukru uvarte hustý sirup. Nasypte doň pokrájané lístky a nechajte prejsť varom. Odstavte a zakryté nechajte hodinu stáť. Sirup preceďte a naplňte fľaše. Užívajte 3-krát denne 1 PL pri nechutenstve, zlom trávení alebo nachladnutí. Zriedený s vodou ho oceníte ako osviežujúci letný nápoj.

4. Masážny prípravok: 30 kvapiek esenciálneho oleja pridajte do 120 ml rastlinného oleja. Masírujte ním boľavé svaly a kĺby alebo potierajte svrbiace kožné vyrážky. Ak ním naplníte fľašu s rozprašovačom, môžete ho používať ako sprej na nohy či repelent proti komárom.

Na čo všetko využívate mätu vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: Vlaďa, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close