Obľúbená sójová omáčka: Ako si vybrať tú naozaj kvalitnú a prírodnú?

Sójová omáčka

thinkstockphotos.com

Sójová omáčka je dnes už aj u nás obľúbeným dochucovadlom. Základom väčšiny, na Slovensku obľúbených, čínskych jedál je práve sójová omáčka. Nie je však jedno, ktorú si v obchode kúpite. Aj sójovú omáčku si totiž treba vedieť vybrať, aby vám namiesto zlepšenia chuti jedla, nespôsobila zdravotné problémy.

Tradičné čínske dochucovadlo

Používanie sójovej omáčky je známe už spred 2500 rokov. Začala sa vyrábať fermentáciou pšenice a lisovaním sójových bôbov. Jej hlavná úloha je, podobne ako pri koreninách, doplniť a zvýrazniť celkovú chuť jedla. Zatiaľ čo v prírodnej – fermentovanej sójovej omáčke sú pre telo prospešné látky – antioxidanty a vitamíny skupiny B, v tej druhej – vyrobenej chemickou cestou sa môžu práve naopak, nachádzať škodlivé látky, napr. plesne a niekedy aj karcinogénne látky.

Nie je sójovka, ako sójovka

Prírodná sójová omáčka sa vyrába tradične  – teda pomocou fermentácie, čo je starodávny spôsob jej výroby a ten trvá v závislosti od receptúry od 6 do 24 mesiacov. V súčasnej dobe plnej moderných technológií však samozrejme prišli vedci na to, ako tento proces oklamať a vyrobiť sójovú omáčku za pár dní. Nejde to však bez použitia chémie a konzervantov, ktoré škodia ľudskému zdraviu. Naopak pri pravej sójovej omáčke si môžete byť istí, že vášmu zdraviu len a len prospieva, pretože je zložená len zo sójových bôbov, pšenice, vody a fermentačných kultúr.


Mohlo by vás zaujímať: Rýchly tip na obed či večeru? Tieto minútky vám ušetria čas a chutia skvele!


Čo obsahuje?

Pravá sójová omáčka obsahujevitamín B12 a iné látky, ktoré sa nachádzajú napríklad aj v mäse. Omáčka vyrobená čisto prírodným spôsobom obsahuje:

  • riboflavín,
  • niacín,
  • vitamíny B6, B12,
  • minerály: horčík, meď, železo, fosfor,
  • antioxidanty,
  • aminokyseliny.

Vyznáte sa v tom?

Pri kúpe sójovej omáčky by ste mali byť opatrní a vždy si dobre preštudovať jej zloženie. Pravá sójová omáčka nikdy neobsahuje nijaké chemické látky, teda v jej zložení nenájdete konzervanty, umelé farbivá, glutaman sodný, ani rozličné ochucovadlá. Kvalitná omáčka je typická výraznou zemitou vôňou.

Falošná sójová omáčka je v podstate len zmes chemikálií a farbív a pri jej príprave sa sójový šrot varí 15 – 20 hodín v kyseline chlorovodíkovej. Chemicky vyrobená sójová omáčka je často matná, má štipľavú chuť a výraznú chemickú arómu. V žiadnom prípade by ju nemali konzumovať deti, pretože môže spôsobiť napríklad hyperaktivitu.


Mohlo by vás zaujímať: Prírodná zbraň proti rakovine: Ochránia vás pred ňou tieto potraviny


Riaďte sa podľa názvu a ceny

Kvalitné prírodné omáčky, ktoré sa vyrábajú tradičnými receptúrami majú svoj názov a nie sú označené len ako „sójová omáčka“. Druhy, na ktoré sa môžete spoľahnúť patria napríklad omáčky s názvami Johnsen Shoyu, Tamari, či Kikkoman. Dostať ich aj v našich obchodných reťazcoch. Kvalita však so sebou nesie aj vyššiu cenu. A tak zatiaľ čo za klasické 150 ml. balenie chemickej sójovej omáčky zaplatíte okolo 50 centov, kvalitná fermentovaná „sójovka“ vás bude stáť okolo 3 eurá. Cenový rozdiel však nie je až taký výrazný, aby ste zaň zapredali svoje zdravie.

Skladujte ju v chlade

Omáčka, vyrobená tradičným spôsobom vám pri správnom skladovaní vydrží aj dva roky. Po otvorení by sa mala skladovať dobre uzatvorená a zásadne už len v chlade a tme, teda najlepšie v chladničke. Teplo, svetlo a vzduch totiž môžu spôsobiť oxidáciu a teda zníženie daných chuťových vlastností sójovej omáčky.


Na dochucovanie čoho všetkého používate sójovú omáčku vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame