Obľúbené kačacie mäso: Chutí skvele, pozor však na tuky či cholesterol

Kačka

flickr.com/Sydney Low

Vďaka jedinečnej chuti patrí kačacie mäso medzi chutné delikatesy, ktoré si labužníci z času na čas radi doprajú. Predstave chrumkavej a voňavej kačaciny dokáže odolať len málokto. Napriek tomu, že je kačica tučným druhom domácej hydiny, obsahuje aj kvalitné bielkoviny, vitamíny a minerály.

Kačica je bohatá na proteíny

100 gramoch domácej kačky je zastúpených približne 18 gramov kvalitných bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre bunky, tkanivá, enzýmy i hormóny. Dôraz na príjem bielkovín dávajú hlavne športovci, pretože pomáhajú pri regenerácii a raste svalovej hmoty.

Pozor na tuky a cholesterol

Obsah lipidov a cholesterolu sa líši podľa konkrétnej časti kačice. Napríklad: kačacie mäso podľa VUT obsahuje 29,8 g lipidov a 106 mg cholesterolu, kačací chrbát až 47,2 g tuku a 120 mg cholesterolu. V kačacom stehne je zastúpených 31,9 g lipidov a 90 mg cholesterolu.

Ak ide o zdravého človeka, je odporúčaný denný príjem tukov 300 mg.  Ľudia s kardiovaskulárnymi problémami však musia byť opatrnejší a prijať len okolo 200 mg. Zo zdravotného hľadiska nie je problémom ani tak samotný obsah tuku, ale skôr skonzumované množstvo kačaciny, pretože málokto si dopraje len 100 gramovú porciu z diétnejších častí kačky a samozrejme bez kože, ktorá je obzvlášť bohatá na tuk.


Moho by vás zaujímať: Kontroverzné kuracie mäso: Viete, čo všetko sa v ňom skrýva?


Koľko kalórií kačica obsahuje?

V priemere disponuje kačacie mäso 290-timi kalóriami na 100 gramov. Ak si dávate pozor na to, čo jete, konzumujte kačacie prsia bez kože, ktoré obsahujú polovičné množstvo kalórií (okolo 140 kcal) a len 6 percent tuku a 18,3% kvalitných proteínov.

Výživné látky a kačica

Okrem nasýtených tukov a cholesterolu je kačacie mäso zdrojom omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín, ktoré prispievajú k zdraviu srdca. Ďalej je kačka bohatá na vitamíny skupiny B, vitamíny A, E, K, viaceré minerály a stopové prvky, napríklad horčík, zinok, draslík, vápnik, selén a zinok.


Moho by vás zaujímať: Chrumkavá a voňavá husacina: Čo všetko by ste o nej mali vedieť?


Polovičné pokrytie dennej dávky vitamínu B3

Zdravotný prínos kačacieho mäsa spočíva vo vysokom obsahu niacínu, ktorý je významným členom vitamínov skupiny B. Jedna porcia kačaciny je schopná pokryť až polovičnú potrebu odporúčaného množstva tohto vitamínu. Niacín zohráva dôležité úlohy v metabolizme tukov a znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu.

Bohaté zastúpenie aj ďalších vitamínov skupiny B

Okrem vitamínu B3 obsahuje kačacie mäso aj pyridoxín (B6) a riboflavín (B2). Pyridoxín je prepotrebný pre červené krvinky, ovplyvňuje rast a zdravie kostí. Zároveň vykonáva aj dôležité obranné funkcie. Riboflavín zasa ocenia vlasy a pokožka.


Moho by vás zaujímať: Fanúšikovia diviny majú hody: Čo sa v tomto mäse ukrýva a na čo je vhodné?


Ďalšie minerály a stopové prvky

Pre zdravie organizmu sú nevyhnutné látky ako zinok, železo a meď. 100 gramov kačky pokryje v priemere asi 15 percent odporúčanej dennej dávky (ODD) týchto troch prvkov. 5 percentné zastúpenie v pokrytí ODD majú horčík a draslík, na hranici troch percent sa hýbu vápnik a mangán. Zhruba 30-percentný podiel na ODD má selén a 20-percentný fosfor.

Koľko stojí?

Za kilogram kačacích pŕs zaplatíte zhruba 14 eur. Kačacie stehná vyjdú na 8 eur a celá kačka 3,5 až 5 eur za kilogram.


Máte radi kačacie mäso? Ako často si ho doprajete? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: flickr.com/Sydney Low, flickr.com/Sydney Low, Mirka
Odporúčame