„Obyčajné“ droždie je poklad pre vaše telo: Skúsite toto bioliečivo 3. tisícročia?

Foto: GettyImages

Tento a podobné prívlastky si kvasnice naozaj zaslúžia. Za to, aké účinky majú na ľudské zdravie, ale aj za to, že sú mimoriadne lacným, dostupným a účinným prírodným liečivom. Na čo všetko ich možno využiť?

Živý mikroorganizmus

Kvasnice, resp. droždie, sú v skutočnosti akýmsi živým organizmom, alebo zmesou mikroskopických živých organizmov. Obsahujú živé zlisované kvasinky Saccharomycescerevisiae, ktoré patria medzi jednobunkové huby, viditeľné len pod mikroskopom. Čerstvá kocka droždia a jeho sušená varianta sú rovnako „živé“ a obsahujú také isté množstvo prospešných mikroorganizmov. Existujú aj pivovarské kvasnice, ktoré sú síce o niečo menej účinné, avšak tak isto sa v nich nachádzajú živé kultúry.

Kvasnice obsahujú:

  • všetky vitamíny skupiny B – sú asi ich najlacnejším zdrojom
  • vitamín D
  • enzýmy
  • stopové prvky, železo, meď
  • esenciálne kyseliny
  • minerálne soli

Pri akých problémoch sú kvasnice nápomocné?

  • upravujú trávenie
  • zlepšujú vylučovanie stolice
  • pôsobia pri nechutenstve
  • pomáhajú pri kožných problémoch
  • zlepšujú stav nechtov a vlasov
  • regenerujú telo
  • majú protizápalové účinky
  • pôsobia hojivo
  • pri zvýšenej únave, depresiách
  • pôsobia pri nespavosti, nervozite
  • vhodné pre diabetikov, ľudí s cirhózou pečene
  • podporujú funkciu pečene, obličiek
  • priaznivo ovplyvňujú aj imunitný systém

Mohlo by vás zaujímať: Chýba vám draslík, horčík alebo železo? Nájdete ho v týchto potravinách!


V akých formách ich konzumovať?

Kvasnice sa dajú kúpiť v rôznych formách. Klasicky v podobe čerstvej kocky (42 gramov vás vyjde v priemere na 0,15 centov), ale aj vo forme tabliet, či prášku. Užívanie tabletiek je asi najjednoduchšie, navyše prekážkou nie je ani prirodzená chuť kvasníc, ktorú „nemusí“ každý. Balenie 200 tabliet vás bude stáť asi 3 eurá. Prášok má tiež svoje výhody (200 gramov kúpite za približne 1,50 eura), dá sa jednoducho nasypať do nejakého nápoja. Pije sa trikrát denne po jedle. V nápoji si takisto môžete rozdrobiť aj čerstvé droždie. Na jeden deň by vám mala postačiť 1/3 – ½ kocky. Pite trikrát denne po jedle. No pozor, nie vo všetkých tekutinách pôsobia kvasnice tak, ako by mali.

Pite ich s mliekom alebo vodou

V nápoji (buď čistá voda alebo mlieko – iné nápoje sa neodporúčajú) sa dajú napríklad rozmiešať kúsky čerstvého droždia. Okrem nápojov si môžete napríklad prášok vmiešať pokojne aj do polievky či rôznych omáčok. Tabletky zas môžete kúpiť aj s rôznymi prímesami na posilnenie účinku, napríklad s chlorellou, echinaceou, alebo napríklad aj hlivou ustricovou. Užívajú sa  2 – 4 tablety trikrát denne po jedle.


Mohlo by vás zaujímať: Tisícročný poklad menom droždie: Vyrieši problémy s pleťou aj s nadúvaním


Kvasnice na krásu

Ste aj vy jedným z tých ľudí, ktorí majú problematickú pleť aj vo vyššom veku? Táto chybička krásy je pre mnohých veľmi ubíjajúca. Bohužiaľ, nie je dôsledkom zlej starostlivosti o pleť, ale najmä vo vyššom veku predznamenáva vnútorné problémy. Najmä problémy s trávením, pečeňou a kandidózou – premnožením plesní v tele. A práve všetky tieto problémy kvasnice vyriešia. Po upravení vnútorného prostredia sa tak logicky upraví aj pleť. Kvasnice však môžete použiť aj ako pleťovú masku. Stačí si kúsok kvásku rozmiešať v troche mlieka a potrieť ním problematické miesta. Nechať vyschnúť, najlepšie cez noc a následne umyť do čista. Rovnakým spôsobom sa dajú kvasnice aplikovať aj pri iných kožných problémoch, napríklad suchej a svrbivej koži.


Mohlo by vás zaujímať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!


Drožďové halušky do polievky:

Potrebujeme:

  • ½ kocky droždia
  • 2 lyžice oleja
  • 1 vajce
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipku soli
  • 2 – 3 lyžice strúhanky

Postup: Na oleji opražíme podrvené droždie. Smažíme, pokiaľ droždie neprestane peniť. Necháme vychladnúť a pridáme surové vajce, soľ, prelisovaný cesnak a strúhanku podľa potreby tak, aby vzniklo cesto. To pridáme cez haluškár do vriacej polievky. Keď halušky vyplávajú, sú hotové. Aj tak ich však nechajte ešte aspoň minútku prevrieť.


Máte radi droždie? Na aké účely ho najčastejšie využívate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: wikipedia.org/Hohum, wikipedia.org/Hohum, Oliver

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close