Ochráni pred zlými silami a utuží zdravie: Vyskúšajte tieto cesnakové variácie

Cesnak

freedigitalphotos.net

Cesnak je známy najmä svojou charakteristickou vôňou, no každý gurmán vie oceniť jeho prínos v kuchyni. Aj na Slovensku si našiel svojich priaznivcov a viacerí si ho pestujú v záhradkách, lebo má nielen originálnu chuť, ale taktiež je aj liečivý. Okrem toho sa traduje, že práve táto prísada vie človeka ochrániť od pôsobenia zlých síl, a preto by sme ho nemali podceňovať. Vyskúšajte niektorý z receptov, ktoré sme si pre vás pripravili, ozvláštnite svoju kuchyňu a ochráňte svojich blízkych.

Nakladaný cesnak

Potrebujeme:

  • 200 g cesnaku
  • 200 ml oleja

Do jedného pohára:

  • 3 ks celé čierne korenie
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks klinček
  • 1-2 ks sušená štipľavá paprika

Podľa chuti:

  • šalvia
  • estragón
  • rozmarín
  • tymian

Postup: Cesnak ošúpeme a oba konce mierne skrojíme. Do čistých a suchých zaváraninových pohárov dáme na dno čierne korenie, klinček, bobkový list a štipľavú papriku (ak neobľubujete pikantné jedlá, môžete vynechať). Strúčiky natesno naukladáme do pohára a takmer po okraj zalejeme olejom (môžete použiť slnečnicový aj olivový). Fľaše uzatvoríme viečkom a necháme na chladom tmavom mieste odpočívať 4 týždne. Takto pripravený cesnak je skvelou pochúťkou, ale dá sa používať aj v teplej kuchyni. Zároveň aromatizuje olej, v ktorom je naložený.


Mohlo by vás zaujímať: Doprajte si cesnak bez výčitiek: Zápach z úst porazíte overenými trikmi!


Fazuľové struky na cesnaku

Potrebujeme:

  • 250 g fazuľových strukov
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1 PL tmavej sójovej omáčky
  • 1 ČL palmového cukru
  • soľ
  • olej
  • koriandrovú vňať

Postup: Fazuľové struky očistíme, nakrájame a vložíme ich do vriacej osolenej vody, kde ich varíme 10 až 12 minút. Potom ich scedíme. Medzitým si na drobno nakrájame cesnak a v panvici ho osmažíme na oleji. Dávame pozor, aby nezhnedol. K cesnaku pridáme predvarenú fazuľku, ktorú tiež posmažíme. Zmes priebežne miešame a ochutíme ju palmovým cukrom, sójovou omáčkou, soľou (solíme len mierne) a restujeme ďalšie 3 minúty. Na záver do zmesi vmiešame nasekanú koriandrovú vňať, odstavíme z ohňa a 5 minút necháme jedlo odstáť, aby sa prepojili chute. Takto pripravená fazuľka sa hodí k mäsu alebo len k ryži na vegetariánsky spôsob.


Mohlo by vás zaujímať: Chýba vám draslík, horčík alebo železo? Nájdete ho v týchto potravinách!


Cesnakové guľky

Potrebujeme:

  • 5 väčších zemiakov
  • 1 vajce
  • 300 g mletého mäsa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 100 g hrubej múky
  • soľ
  • korenie
  • strúhanku

Postup: Očistené a nastrúhané zemiaky zasypeme troškou múky a necháme odstáť. Vďaka tomu z nich môžeme neskôr zliať vodu. K zemiakom potom primiešame múku, vajcia, roztlačený cesnak, korenie i soľ a spracujeme na kompaktnú zmes. Z masy formujeme malé guľky, ktoré uvaríme v slanej vode. Hodia sa do polievok, ale takisto ich môžeme obaliť v strúhanke a vypražiť. Vysmažené guľky vylepšíme opraženou slaninkou a môžeme podávať.


Mohlo by vás zaujímať: Prírodná zbraň proti rakovine: Ochránia vás pred ňou tieto potraviny


Kura s cesnakom a ananásom

Potrebujeme:

  • 4 plátky kuracieho mäsa
  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL sladkej sójovej omáčky
  • 2 PL slanej sójovej omáčky
  • 1 PL škrobovej múčky
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 ananásovú konzervu

Postup: Kuracie mäso (najlepšie stehno) osolíme, okoreníme, obalíme v múke a osmažíme na oleji. Potom ho podlejeme vodou a prikryjeme. Takto dusíme 10 až 15 minút. V smotane rozmiešame sladkú a slanú sójovú omáčku, škrobovú múčku, prelisovaný cesnak a pridáme k mäsu, keď už je mäkké. Premiešame a krátko povaríme. Na plátky mäsa poukladáme plátky ananásu, necháme chvíľu prikryté odstáť a môžeme podávať.


Poznáte nejaké ďalšie zaujímavé recepty, v ktorých patrí cesnak medzi hlavné zložky? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Ľudmila
Odporúčame