Cesnak je známy najmä svojou charakteristickou vôňou, no každý gurmán vie oceniť jeho prínos v kuchyni. Aj na Slovensku si našiel svojich priaznivcov a viacerí si ho pestujú v záhradkách, lebo má nielen originálnu chuť, ale taktiež je aj liečivý. Okrem toho sa traduje, že práve táto prísada vie človeka ochrániť od pôsobenia zlých síl, a preto by sme ho nemali podceňovať. Vyskúšajte niektorý z receptov, ktoré sme si pre vás pripravili, ozvláštnite svoju kuchyňu a ochráňte svojich blízkych.
Nakladaný cesnak
Potrebujeme:
- 200 g cesnaku
- 200 ml oleja
Do jedného pohára:
- 3 ks celé čierne korenie
- 1 ks bobkový list
- 1 ks klinček
- 1-2 ks sušená štipľavá paprika
Podľa chuti:
- šalvia
- estragón
- rozmarín
- tymian
Postup: Cesnak ošúpeme a oba konce mierne skrojíme. Do čistých a suchých zaváraninových pohárov dáme na dno čierne korenie, klinček, bobkový list a štipľavú papriku (ak neobľubujete pikantné jedlá, môžete vynechať). Strúčiky natesno naukladáme do pohára a takmer po okraj zalejeme olejom (môžete použiť slnečnicový aj olivový). Fľaše uzatvoríme viečkom a necháme na chladom tmavom mieste odpočívať 4 týždne. Takto pripravený cesnak je skvelou pochúťkou, ale dá sa používať aj v teplej kuchyni. Zároveň aromatizuje olej, v ktorom je naložený.
Mohlo by vás zaujímať: Doprajte si cesnak bez výčitiek: Zápach z úst porazíte overenými trikmi!
Fazuľové struky na cesnaku
Potrebujeme:
- 250 g fazuľových strukov
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 PL tmavej sójovej omáčky
- 1 ČL palmového cukru
- soľ
- olej
- koriandrovú vňať
Postup: Fazuľové struky očistíme, nakrájame a vložíme ich do vriacej osolenej vody, kde ich varíme 10 až 12 minút. Potom ich scedíme. Medzitým si na drobno nakrájame cesnak a v panvici ho osmažíme na oleji. Dávame pozor, aby nezhnedol. K cesnaku pridáme predvarenú fazuľku, ktorú tiež posmažíme. Zmes priebežne miešame a ochutíme ju palmovým cukrom, sójovou omáčkou, soľou (solíme len mierne) a restujeme ďalšie 3 minúty. Na záver do zmesi vmiešame nasekanú koriandrovú vňať, odstavíme z ohňa a 5 minút necháme jedlo odstáť, aby sa prepojili chute. Takto pripravená fazuľka sa hodí k mäsu alebo len k ryži na vegetariánsky spôsob.
Mohlo by vás zaujímať: Chýba vám draslík, horčík alebo železo? Nájdete ho v týchto potravinách!
Cesnakové guľky
Potrebujeme:
- 5 väčších zemiakov
- 1 vajce
- 300 g mletého mäsa
- 5 strúčikov cesnaku
- 100 g hrubej múky
- soľ
- korenie
- strúhanku
Postup: Očistené a nastrúhané zemiaky zasypeme troškou múky a necháme odstáť. Vďaka tomu z nich môžeme neskôr zliať vodu. K zemiakom potom primiešame múku, vajcia, roztlačený cesnak, korenie i soľ a spracujeme na kompaktnú zmes. Z masy formujeme malé guľky, ktoré uvaríme v slanej vode. Hodia sa do polievok, ale takisto ich môžeme obaliť v strúhanke a vypražiť. Vysmažené guľky vylepšíme opraženou slaninkou a môžeme podávať.
Mohlo by vás zaujímať: Prírodná zbraň proti rakovine: Ochránia vás pred ňou tieto potraviny
Kura s cesnakom a ananásom
Potrebujeme:
- 4 plátky kuracieho mäsa
- 300 ml šľahačkovej smotany
- 2 PL sladkej sójovej omáčky
- 2 PL slanej sójovej omáčky
- 1 PL škrobovej múčky
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 ananásovú konzervu
Postup: Kuracie mäso (najlepšie stehno) osolíme, okoreníme, obalíme v múke a osmažíme na oleji. Potom ho podlejeme vodou a prikryjeme. Takto dusíme 10 až 15 minút. V smotane rozmiešame sladkú a slanú sójovú omáčku, škrobovú múčku, prelisovaný cesnak a pridáme k mäsu, keď už je mäkké. Premiešame a krátko povaríme. Na plátky mäsa poukladáme plátky ananásu, necháme chvíľu prikryté odstáť a môžeme podávať.
Poznáte nejaké ďalšie zaujímavé recepty, v ktorých patrí cesnak medzi hlavné zložky? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.