Ochránia pred infarktom, dodajú proteíny a pochutíte si: Povedzte rybám áno

Ryba

thinkstockphotos.com

Choroby srdcovo-cievnej sústavy si už roky držia prvenstvo v príčinách úmrtnosti na Slovensku. A pritom ide o ochorenia, ktoré sa dajú ovplyvniť vhodnou životosprávou a zdravou výživou. Vedci dokázali, že napríklad pravidelná konzumácia rýb, znižuje riziko infarktu až o tretinu.Celkový zdravý životný štýl dokonca až o 86%. Ako často si na tanier naservírovať zdravé rybie mäsko a aké druhy rýb sú najvhodnejšie?

Rybacie mäso poskytuje nielen kvalitný zdroj bielkovín, ale prispieva tiež ku správnemu fungovaniu a ochrane celého kardiovaskulárneho systému vášho tela. Jeho konzumácia je prirodzene súčasťou zdravého životného štýlu, ktorý má úzku súvislosť práve s kardiovaskulárnymi chorobami. Švédsky výskum, ktorý bol vykonaný na vzorke viac ako 20 500 mužov dokázal, že zdravý životný štýl znižuje riziko infarktu až 86%. Jeho výsledky boli uverejnené v časopise Journal of the Americna College of Cardiology.

Ako často si ich dopriať?

Celkový zdravý životný štýl zahŕňa absenciu fajčenia, alkoholu či udržiavanie si optimálnej hmotnosti. Neodmysliteľne doň patrí aj konzumácia zdravej a ľahkej stravy. Medzi jej základné piliere sú zahŕňané aj zdravé tuky a bielkoviny, pričom ich spoločným zdrojom sú práve ryby. Odborníci odporúčajú minimálne 1, optimálne 2 – 3 porcie rýb – a to každý týždeň. Ako často si ich doprajete vy?


Mohlo by vás zaujať: Chýba vám draslík, horčík alebo železo? Nájdete ho v týchto potravinách!


Ryby sú zdrojom cenných látok

Rybacie mäso obsahuje rad unikátnych živín, ktoré prospievajú celému organizmu:

  • omega-3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny
  • selén
  • tryptofán
  • vitamín B 12
  • minerály: jód, fosfor, draslík, vápnik, železo

Riziko infarktu nižšie až o 30%

Špecialisti na zdravú výživu, ako aj lekári odporúčajú skutočne dodržať odporúčané množstvo. Odmenou vám budú zdravotné benefity, ktoré so sebou pochutnávanie si na rybacine prináša. Ako sme už spomínali, je to okrem iného aj ochrana vášho srdca pred infarktom. Vedci na základe mnohých výskumov zistili, že sila omega 3 mastných kyselín z rybacieho mäsa dokáže znížiť riziko infarktu až o celú tretinu.


Mohlo by vás zaujať: Chcete schudnúť, ale trápi vás neustály hlad? Doprajte si tieto potraviny


Pri akých problémoch sú ryby prospešné?

  • chránia nervovú sústavu, napomáhajú lepšiemu spánku
  • chránia pred mozgovou mŕtvicou
  • pomáhajú pri problémoch so štítnou žľazou
  • vhodné pri problémoch s neplodnosťou
  • podporujú lepšiu náladu, zmierňujú depresívne stavy
  • znižujú vysoký krvný tlak
  • obmedzujú riziko vzniku cukrovky II. typu
  • chránia pred Alzheimerovou chorobou
  • niektorými druhmi rakoviny
  • prevencia reumatoidnej artritídy

Ktoré ryby si vybrať?

Odporúčaný denný príjem omega 3 mastných kyselín sa pohybuje na úrovni okolo 0,25 gramov. Práve nenasýtené mastné kyseliny sú zodpovedné za väčšinu priaznivých účinkov rýb. Ktoré druhy ich však obsahujú najviac? Zdravými omega kyselinami sú nabité najmä lososy, tuniak, pstruh, sleď, sardely,  makrely, sardinky a vysoké percento obsahuje napríklad aj krabie mäso. Naopak vyhnúť by ste sa mali rybám, ktoré sú chované na farmách – platí to najmä pre u nás obľúbeného pangasiusa a lososov. Preto si vždy dôkladne preštudujte pôvod ryby, ktorú kupujete. Dosť vám napovie už jej cena. Za kvalitu si v tomto prípade niečo priplatíte. Pozor aj na ryby z Baltického či Stredozemného mora – obe patria k tým najznečistenejším.


Ktoré druhy rýb konzumujete vy a ako často si ich doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame