Ochutnajte avokádo: Zdravú kalorickú bombu na vašom tanieri

Avokádo

sxc.hu

Veľká kôstka obalená chutným „mäsom“ – viete o čom je reč? Avokádo sa dá už pomerne jednoducho kúpiť aj na Slovensku. Stačí vedieť, ako s ním zaobchádzať a očarí možno aj vaše chuťové bunky.

Čuduj sa svete, no v južnej Amerike (odkiaľ avokádo pochádza) ho jedia výlučne nasladko. Počkajú kým chutné plody spadnú z dvojmetrového stromu a pustia sa do zdravej pochúťky. Ku nám sa avokáda dostávajú ešte nezrelé. Dozrievajú na poličkách zeleninových pultov v obchodoch. Preto sa nám ľahko môže stať, že si ho domov prinesieme horké. Avokádo je chutné len chvíľku, ktorú je istejšie odsledovať doma.

Kukučka medzi jablkami

Ak chcete mať ich dozrievanie vo svojich rukách, vyberte si v obchode tvrdé a zelené kúsky. Doma ich spolu s jablkami zabaľte do novinového papiera a nechajte len tak pri izbovej teplote. Zatiaľ čo vo svojej vlasti by dozrievali na vysokom strome, z ktorého by spadli akurát zrelé v cudzine im treba takto pomôcť. A ako zistíte, že je avokádo zrelé? Zmäkne a jeho šupka pôjde dole takmer sama. Na čistenie avokáda totiž vôbec nie je potrebný nôž. Ním sa iba rozkrojí, no potom už zrelé avokádo možno šúpať len prstami.


Mohlo by vás zaujať: Doprajte si citrusové ovocie: Skvele chutí a chráni vás pred rakovinou


Na sladko či na slano?

Oboje je správne. U nás je asi najrozšírenejšia kombinácia avokádovej nátierky – teda avokádo s maslom a štipkou soli. Vo svete však letí aj avokádová polievka, šalát či prísada do sushi alebo ako príloha k rybám. Toto vysvetľuje fakt, že avokádo sa do Európy dostalo bez sprievodného slova svojich pestovateľov. V južnej Amerike je avokádo jedným z najchutnejších ovocí. Radí sa medzi bobule. Servíruje sa najmä pokropené s citrónom. Vďaka tomu vydrží na mise bez toho, aby sčernelo.

Zdravý welcome drink

Skúste takto najbližšie šokovať návštevu. Zmiešajte avokádo s citrónom a medom alebo cukrom, dolejte mliekom a pripravte chutný shake. Alebo skúste pridať avokádo do koláča miesto časti masla. Budete prekvapení, akú symfóniu chuti vyčarí. A nehovoriac o vitamínoch, ktoré si takto doprajete. Avokádo má totiž vysoký podiel céčka, fosforu, kalcia a železa. A síce má aj veľa tuku – v 100g avokáda je ho až 25g, nemusíte sa ho obávať. Spomínaný tuk obsahuje nenasýtené mastné kyseliny. A to je práve ten najmenej škodlivý a okrem toho veľmi prospešný tuk. Avokádo svojim zložením dokáže doplniť chýbajúce živiny „ryba-negatívnym“ ľuďom.


Mohlo by vás zaujať: Nebezpečné ovocie: Zabijak vašej diéty?


Zelená krása

Svoju kariéru v kozmetike odštartovalo avokádo najmä vďaka tomu, že je mastné. Vďaka tomu si dokáže poradiť so suchou pokožkou, či s ekzémom. Neskôr sa začalo pridávať aj do šampónov. Jeho zloženie dokáže premastiť pokožku vlasov a tak ju zbaviť lupín. No obsah ostatných vitamínov tiež nie je na zahodenie. Aj preto dnes obchody ponúkajú aj avokádové sprchové gély. Či už budete mať avokádo v kuchyni na tanieri alebo v kúpeľni na vani jedno máte pri ňom isté, vaše zdravie sa len poteší.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Pippa
Odporúčame